contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Istoria Zilei De 1 Aprilie-ziua Pacalelilor

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Reper istoric 1 aprilie 
1582: Regele Carol IX al Frantei a ordonat schimbarea calendarului iulian cu cel gregorian (papa Grigore IX: 24.02.1582), renuntandu-se la sarbatorirea Anului Nou la 1 aprilie pentru 1 ianuarie, persoanele care uitau fiind pacalite cu invitatii false de sarbatoare la 1 aprilie. 
Ziua de 1 aprilie este recunoscuta ca fiind Ziua Pacalelilor in intreaga lume. In Franta cel care cade victima unei pacaleli este numit "poisson d’Avril" (n.r. - peste de aprilie), in Anglia este numit "noddy" (n.r. – gagauta), iar in Scotia acestuia i se spune "April qowk" sau "April cuckoo"(n.r. - cuc de aprilie). In America Latina, Ziua Pacalelilor se sarbatoreste pe data de 28 Decembrie si numeste de "Dia de los inocentes" (n.r. - ziua celor naivi). 
De 1 aprilie se leaga mai multe superstitii. Astfel, se spune ca de 1 aprilie pacalelile trebuie facute pana la ora pranzului, pentru ca farsele facute dupa ora 12.00 se crede ca aduc ghinion celui care pacaleste. De asemenea, casatoria nu este recomandata de 1 aprilie: se spune ca barbatul care se insoara de 1 aprilie va fi sub papuc toata viata. 
Cele mai tari farse de 1 aprilie 
1.    Compania nationala britanica BBC a anuntat in cadrul emisiunii Panorama, difuzata in 1957, ca in Elvetia cresc spaghetti in copac. Stirea a fost insotita cu imagini ale cultivatorilor de spaghetti, iar numerosi oameni i-au dat crezare, sunand la BBC si cerand informatii despre cum ar putea sa aiba si ei in curte un copac-spaghetti. 
2. In 1962, in Suedia, un tehnician de la singura retea de televiziune din tara a surprins cand a a aparut pe ecrane si a anuntat telespectatorii ca, gratie unei noi tehnologii, pot vedea imaginile de pe micul ecran in culori daca atarna in fata ecranului un ciorap de nailon. La vremea aceea se emitea doar alb-negru. 
3. In 1977, ziarul britanic The Guardian a publicat un reportaj intr-un supliment de sapte pagini dedicat San Serriffe, un mic stat republican situat in Oceanul Indian. Autorii au descris in amanunt geografia, istoria si cultura statului, despre care s-a spus ca are capitala la Bodoni si ca are doua insule, denumite Upper Caisse si Lower Caisse. De asemenea, s-a scris ca San Serriffe este sub conducerea lui General Pica. Telefoanele au sunat in draci la Guardian dupa publicarea suplimentului, care descrie intr-un mod idilic ceea ce britanicii au crezut ca este un potrivit loc de vacanta. Jurnalistii britanici de la celebra publicatie au precizat ca totul a fost o gluma de 1 aprilie si ca toate denumirile au fost inspirate din terminologia din presa, San Seriffe, Bodoni etc. Fiind, de fapt, fonturi de tipar. 
4. Revista "New Mexicans for Science and Reason" a publicat in 1998 un articol in care a anuntat ca autoritatile statului american Alabama intentioneaza sa schimbe valoarea numarului Pi din 3,14159..., pe care o considera "necrestina", in 3,0, care este "conforma cu Biblia". 
2.    5. In anul 1998, reteaua de restaurante fast-food Burger King a publicat o reclama pe o pagina intreaga din cotidianul american ”Today“ in care facea publicitate la produsul ”Whopper pentru stangaci“, special conceput pentru cele 32 de milioane de americani stangaci. In urma publicitatii, mii de clienti Burger King au cerut in restaurante noul produs, numai ca acesta a fost inventat pentru Ziua Pacalelilor. 
6. BBC a anuntat, in 1980, ca ceasul mecanic - Big Bang – va fi inlocuit cu unul electronic, pentru a tine pasul cu progresul. 
7. In 1995, revista ”Discover“ a anuntat ca un biolog renumit, Aprile Pazzo, a descoperit specii noi in Antarctica, printre care un animal al carui cap, cu un craniu plat, putea sa strapunga gheata in viteza, tehnica folosita pentru a vana pinguini. 
8. Jurnalistii de la Le Parisien au scris, in 1986, ca Turnul Eiffel va fi dezmembrat, stirea socandu-i de-a dreptul pee francezi, care nu doreau sa-si vada un simbol national distrus. 
9. Un astronom britanic a anuntat la radio, in 1976, ca, la ora 09.47, pe 1 aprilie, se va produce un eveniment in urma caruia noua aliniere a planetelor urma sa schimbe gravitatia pe Terra. Omul de stiinta le-a spus ascultatorilor ca, daca la ora respectiva vor face salturi, vor avea impresia ca plutesc. Mai multe persoane au sunat la postul de radio ca sa spuna ca au avut aceasta senzatie. 
10. In 1994, postul american National Public Radio a anuntat ca toti cei care isi vor face un tatuaj cu Coca-Cola vor primi un discount de 10 la suta pe viata pentru orice produs cu acest logo. Mii de telefoane au sunat apoi la redactia NPR pentru premiu...
3.    Alte evenimente importante din 1 aprilie 
1 aprilie - Ziua internationala a pacalelii (cu exceptia Japoniei). 
1 aprilie - Ziua mondiala a pasarilor
4.    1826: Inventatorul american Samuel Morey (1762-1843), constructor de vase cu aburi, a inregistrat patentul motorului cu combustie interna, folosit in anii 1890 la automobile. 
1866: A fost infiintata Societatea Literara Romana, care se va numi, din 1867, ”Societatea Academica Romana”, iar din 1879 se va transforma in “Academia Romana”. 
1867: Insula Singapore, din sudul Malaeziei, a devenit colonie a Coroanei britanice, la 46 de ani de la stabilirea primei factorii comerciale printr-un tratat incheiat cu sultanul local. 
1873: Vasul cu aburi britanic „Atlantic” s-a scufundat in largul insulei canadiene Nova Scotia din Oceanul Atlantic, provocand moartea a 547 de persoane. 
1891: William Wrigley a infiintat compania care-i poarta numele, oferind initial promotional pentru fiecare pachet de praf de copt lama de guma de mestecat care-l va face celebru. 
1905: Moare compozitorul Ioan Ivanovici, autorul nemuritoarei melodi «Valurile Dunarii» 
1918: Infiintarea Royal Air Force in Marea Britanie, in contextul efortului de castigare a primului razboi mondial, prin unificarea Royal Flyng Corps (1912) cu Royal Navy Air Service (1914). 
1921: Infiintarea Operei Romane din Bucuresti. 
1924: Politicianul german nazist Adolf Hitler a fost condamnat la 5 ani de inchisoare pentru participarea la puciul de la Munchen de la 9.11.1923, dar va efectua numai 9 luni din pedeapsa. 
1933: Julius Streicher (1885-1946), oficial al propagandei naziste, a organizat, la doua luni de la preluarea puterii, o zi de boicot a produselor evreiesti din Germania. 
1937: Portul arab Aden, ocupat de Royal Navy in 1839 pentru a proteja comertul cu India, devine colonie a Coroanei britanice pana la obtinerea independentei in 1967 (Yemenul de Sud). 
1948: Fortele sovietice din Germania au blochat caile de comunicatie catre sectoarele de ocupatie american, britanic si francez din Berlin, declansand prima criza a „Razboiului Rece”. 
1949: Insula Newfoundland (colonie din 1497) si peninsula Labrador de pe coasta atlantica au devenit cea de a 10 a provincie federala canadiana sub numele de Newfoundland. 
1957: Romania si Egiptul au ridicat reprezentantele lor diplomatice la nivel de ambasada. 
1960: La Cap Canaveral (Florida, SUA), NASA a lansat primul satelit meteorologic, TIROS 1 (120 kg si doua camere TV), care a fost operational timp de 78 de zile. 
1962: A murit pictorul Camil Ressu 
1973: Lansarea „Proiect Tiger”, program de protectie a tigrilor din India, initiat de premierul Indira Gandhi (1966-1974), al carui succes va determina chiar diminuarea aplicarii sale. 
1976: Fondarea companiei „Apple Computers”, in Silicon Valley (California, SUA), de catre Steve Jobs si Steve Wozniak, care va lansa in anii ’80 computerul personal MacIntosh. 
1979: Instaurarea Republicii Islamice in Iran avand ca ghid spiritual pe viata pe ayatollahul Ruhollah Khomeiny, prin votul a 98% din participantii la referendumul organizat dupa revolutia care l-a rasturnat de la putere pe sahul Reza Pahlavi in ianuarie-februarie. 
1993: La Odorheiu Secuiesc, 10.000 de etnici maghiari au demonstrat impotriva numirii unor prefecti de origine romana in judetele Harghita si Covasna. 
1993: Consiliul de Securitate ONU a aprobat utilizarea fortei pentru apararea spatiului aerian al Bosniei. 
1998: Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite a adoptat o rezolutie prin care se impunea un embargou asupra vanzarii armelor in Republica Federala Iugoslava (Serbia si Muntenegru). 
1999: Paul Lambrino, fiul lui Carol al II-lea si al Ioanei de Lambrino (Zizi Lambrino), a fost recunoscut ca succesor al familiei regale romane de catre Curtea de Apel Bucuresti. 
1999: Guvernul Radu Vasile a infiintat Agentia de Valorificare a Activelor Bancare (AVAB), care urma sa preia activele neperformante de la bancile cu capital majoritar de stat. 
2001: Regiunea Nunavut (N Canadei) a fost separata de Teritoriile de NV, devenind cel mai mare si mai nou teritoriu al federatiei canadiene, locuit de 30.000 de nunavumiuti pe 2,1 milioane kmp. 
2001: Un avion EP3 de cercetare al Marinei SUA a intrat in coliziune cu un avion de vanatoare al R.P. Chineze la 110 km de insula chineza Hainan si a aterizat fortat, echipajul fiind eliberat, dupa negocieri, la 11 aprilie. 
2001: Fostul presedinte iugoslav Slobodan Milosevici (1997-2000) s-a predat fortelor politiei, pentru a fi trimis in fata Tribunalului International Penal de la Haga pentru crime de razboi in fosta Iugoslavie. 
2003: A murit actorul Mihai Mereuta. 
2004: O scrisoare de 130 km semnata de 2,7 milioane de elevi bolivieni a fost trimisa secretarului general ONU, solicitandu-se recuperarea iesirii la Oceanul Pacific de catre tara lor, pierduta in urma razboiului cu Chile din 1879-1883. 
2008: Moare Sabin Balasa, pictor suprarealist tarziu, autor si regizor de filme de pictura animata, scriitor
2009: A murit Marga Barbu, actrita romana, nascuta la Ocna Sugatag (Citeste si....DECES – Actrita de origine maramureseana Marga Barbu a murit)
5.    Aniversari vedete si personalitati 
1578: S-a nascut William Harvey, medicul englez, format la Cambridge si la Padova, descoperitorul sistemului circulator la animale in 1616, cercetare publicata in 1628; fondatorul fiziologiei moderne si descoperitorul circulatiei sanguine la om in 1619. 
1697: S-a nascut Antoine Francois Prevost, abate, ziarist si romancier francez. 
1815: S-a nascut Otto von Bismarck, cancelar prusac (1862-1890), principal actor politic al unificarii Germaniei intre anii 1864-1871. 
1873: S-a nascut Serghei Rahmaninov, compozitor, pianist si dirijor rus de origine tatara, reprezentant al curentului romantic tarziu in muzica. 
1875: S-a nascut Edgar Wallace, corespondent de razboi, dramaturg si scriitor de romane politiste britanic, autor a 175 de romane si 24 de piese de teatru. 
1881: S-a nascut Octavian Goga, membru al Academiei Romane, fost premier si scriitor, autorul volumelor "Ne cheama pamantul" ; "Din umbra zidurilor" ; "Cantece fara tara" si al pieselor de teatru "Domnul notar" si "Mesterul Manole"; moare in anul 1938. 
1895: S-a nascut Alberta Hunter (May Alix, Helen Roberts, Josephine Beatty), cantareata si compozitoare americana de blues. 
1900: S-a nascut Alexandru Philippide, poet si eseist; intensa activitate de traducator din literatura universala; membru al Academiei Romane. 
1905: S-a nascut Anton Dumitru, filosof si logician. 
1915: S-a nascut Art Lund, cantaret si actor american. 
1920: S-a nascut Toshiro Mifune, actor japonez care a jucat in peste 170 de filme, cunoscut prin rolurile din filmele “Cei sapte samurai” (1954) si “Shogun” (1980). 
1921: S-a nascut Arthur Smith ("Guitar Boogie"), chitarist si compozitor country american. 
1922: S-a nascut William Manchester, scriitor si biograf american, autor a 18 carti traduse in 20 de limbi, cea mai cunoscuta fiind “Moartea unui presedinte” (1967), referitoare la J.F. Kennedy. 
1927: S-a nascut Amos Milburn, pianist, cantaret si compozitor american de blues si R&B. 
1929: S-a nascut Milan Kundera, (Cehoslovacia), scriitor si disident in regimul comunist din aceasta tara, promotor al “Primaverii de la Praga” (1968), refugiat in Franta in 1975. 
1932: S-a nascut Debbie Reynolds (Mary Frances), actrita si cantareata americana. 
1939: S-a nascut Rudolph Isley, cantaret si compozitor american (The Isley Brothers). 
1942: S-a nascut Philip Margo, baterist, chitarist si vocalist american (The Tokens). 
1942: S-a nascut Alan Blakely, chitarist, pianist, vocalist si compozitor britanic (Tremeloes). 
1946: S-a nascut Ronald Frederick "Ronnie" Lane, basist, vocalist si compozitor american (Small Faces, Faces). 
1948: S-a nascut Jimmy Cliff (James Chambers), cantaret si compozitor jamaican. 
1949: S-a nascut Gil Scott-Heron, cantaret, pianist si compozitor american. 
1950: S-a nascut Billy Currie, pianist si compozitor britanic (Ultravox). 
1961: S-a nascut Mark White, chitarist si compozitor britanic (ABC). 
1976: S-a nascut Clarence Seedorf, mijlocas olandez. 
Calendar religios 1 aprilie 
Calendar crestin ortodox: 
Cuvioasa Maria egipteanca; Cuviosul Macarie Marturisitorul (Denia Canonului cel Mare) Post
Calendar crestin greco-catolic: 
Sfanta Maria Egipteanca (sec V-VI) 
Calendar crestin romano-catolic: 
Sfantul Hugo, episcop

Sursa: eMM.ro