contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Ketchup Picant

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Anul asta am intrat si eu in randul gospodinelor si am inceput sa fac cate ceva pentru camara. Nu va ganditi ca m-am apucat eu conserve d-alea obisnuite... Eiii nuuu, eu am dat-o in chestii mai speciale.. Si cum am poftit rau de tot la ketchup-ul facut de Cristina aka DivaInBucatarie, a trebuit musai sa-mi fac timp sa-l fac si eu! Si culmea in doua ture!! :)

Ingrediente:
2 kg rosii copate
0,5 kg ardei capia
150 g mar
250 g ceapa alba
100 g telina
2 catei usturoi
2 linguri sare
1 lingurita piper
½ lingurita cimbru
½ lingurita oregano
1 baton scortisoara
100 g zahar (optional)
30 ml otet
2 ardei iuti
1 lingura fulgi ardei iute
10 frunze busuioc
1 aspirina

Asta este varianta la prima tura, respectand reteta originala:
Am  spalat bine toate legumele si marul. Rosiile le-am taiat in patru, eliminand cotorul, apoi am taiat in bucati. Ardeii i-am taiat pe jumatate, eliminand cotorul si semintele, apoi i-am taiat fasii de cca 1 cm. Ceapa si telina, curatate, le-am taiat marunt. 
Marul l-am curatat de coaja si l-am taiat si pe el marunt. Cateii de usturoi i-am curatat si cu lama unui cutit i-am strivit. 
Am pus toate intr-o cratita care nu lipeste, pe foc potrivit. Am lasat sa fiarba cca 45 minute, pana ce si telina era fiarta. Am oprit focul si am lasat cateva minute sa se mai racoreasca, apoi am pasat cu blanderul. Apoi am dat compozitia printr-o sita, pentru ca pasta sa fie cat mai fina.
Am pus din nou pe foc sosul, adaugand zaharul, oretul, ardeii iuti taiati feliute si fulgii de ardei, si am lasat sa fiarba 30 minute. Cine doreste poate strecura din nou sosul de semintele ardeilor, eu n-am facut-o.. imi place sa simt semintele.
Am adaugat condimentele: sare, piper, cimbru, oregano, batonul de scortisoara si am lasat sa fiarba cca 1 ora. 
Am adaugat frunzele de busuioc si am mai lasat sa fiarba cca 30 minute. Cand compozitia a capatat o consistenta groasa, inseamna ca este gata. Cu cateva minute inainte sa opresc focul, am pus si aspirina pisata marunt. Inainte de a opri focul am sos din sos batonul de scortisoara si o parte din frunzele de busuioc (n-am reusit pe toata si m-am gandit ca nu-i bai daca raman acolo).
Intre timp am sterilizat borcanele in cuptor.  Am pus compozitia fierbinte in borcanele calde, am pus mai intai o folie, apoi capacul si le-am invelit intr-o patura pana a doua zi.
Mie mi-au iesit 2 borcane de 500 g si inca un castronel.
Sosul a iesit putin cam dulce.. probabil rosiile si ardeii au fost cam dulci, iar eu n-am mai gustat. De aceea ar fi bine sa nu puneti toata cantitatea de zahar odata. In rest, a foat perfect!!! Fin, dulce-picant!! Deja il am in plan pentru niste aripioare picante :))
In tura a doua, am dublat cantitatile, am renuntat la zahar si am marit putin cantitatea de fulgi de ardei iute, iar deasupra fiecarui borcan am pus putin ulei. A iesit potrivit de dulce si foarte picant!!!
Vi-l recomand cu mare drag!!