contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Lasata Secului De Pasti

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga




Dupa o lunga perioada  fara interdictii alimentare, libera pentru orice distractii, iata ca omul trebuie sa gandeasca la curatirea trupului, pentru a da aripi sufletului.
Lasata Secului are doua etape care conduc treptat catre Post: Duminica Lasatului secului de carne (7 februarie) si Duminica Lasatului secului de branza (14 februarie).
Prima este numita si Duminica Infricosatei Judecati, cand li se aminteste crestinilor la slujba sa nu pacatuiasca, intrucat va veni candva si ceasul Judecatii de apoi. Saptamana dintre ele, pregatitoare pentru post, poarta numele de Saptamana Branzei sau Saptamana Alba, cand se mananca lactate si oua. Intrucat postul priveste trupul, dar mai ales sufletul, acum este vremea iertaciunilor. Vecinii, rudele, cunoscutii se viziteaza si isi cer iertare unii de la altii, ca sa intre curati in post.

            Duminica Lăsatului de Sec este precedată de una dintre cele mai mari sărbători dedicate morţilor, moşilor şi strămoşilor, numită Moşii de Iarnă ( 6 febr) sau, după alimentul nelipsit care se împarte în această zi, piftia din carne de porc, Moşii de Piftii.


In această zi se dau de pomană morţilor: răcituri ( piftii)- brânză, lapte dulce, plăcintă cu brânză, carne de porc.
        Toate bucatele se trimit în străchini sau talgere şi în ulcele care rămân asemenea de sufletul morţilor celor ce s-au dus bucatele- se fac parastase, pomeniri si pomelnice; se pomenesc rudele prin căsătorie, naşii, moşii, fraţii de cruce, fraţii de lapte; se dau si colaci şi lumânare

În  săptămâna urmatoare se consumă mai ales alimente „albe”(ouă, lapte, brânză) împreună cu mâncarea specială preparată din grâu fiert- coliva.
Cea de-a doua este numita si Duminica izgonirii lui Adam din rai. Desigur, semnificatia este ca noi retraim simbolic momentul pierderii raiului, pe care l-am putea recastiga, tot simbolic, prin post. Va urma Postul cel Mare. Acesta nu se limiteaza nicidecum la simpla interdictie alimentara, nu e o cura de slabire, asa cum se vulgarizeaza adesea. Postul inseamna exercitiu de vointa, dobandirea autocontrolului, inaltarea treptata a spiritului intru indumnezeire. Duminicile care vor urma reprezinta etape ilustrand simbolic, prin pilde, momente ale ultimei parti din viata pamanteasca a Mantuitorului.
 



Întâia sâmbătă a lui Lazăr ( 13 februarie), este consacrată şi ea pomenilor: ofranda constă, şi de data aceasta, în bucate rituale, în plăcinte cu brânză şi ouă. 
Se împart colăcei şi colivă cu lumânărele mici. Femeile fac plăcinte şi dau de pomană, sub credinţa că Lazăr a murit de dorul plăcintelor. În sâmbăta Lăsatului de brânză fac plăcinte, care se împart pe la vecini de pomană, ca cei ce au dat să aibă ce mânca în ceea lume. Tot atunci fetele aduc câte un ulcior de apă de la izvorul cel mai rece şi dau de pomană, ca să aibă izvor în cealaltă lume.
În ziua Lăsatului de Sec de brânză ,vecinii şi rudele îşi cer iertare unii de la alţii, ca să intre curaţi în Post.
D-zeu sa va ajute, sa  treceti usor peste aceasta perioada!


Articol recomandat de femeieinaintedetoate.blogspot.com