contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Legume, Curcan, Mamaliga…

articol scris de papalaile blog

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 

Începusem să mă ocup de pozele de la tortul cu vișine, dar am renunțat momentan pentru că tocmai ce mi-am facut de mâncare și am zis să împărtășesc cu voi.

Poze din timpul preparării n-am, pentru că n-am avut intenția inițial să împărtășesc cu voi :D Așa că vă povestesc. Am scos la dezghețat de dimineața o bucată de piept de curcan. Curcanul a fost nu fericit, ci foarte fericit. :) Adică a trăit el într-o curte împreună cu frații lui și n-au avut habar că alții sunt mai puțin norocoși ca ei și trăiesc o viața mult mai scurtă, fără să vadă lumina zilei :) De dimineață când am scos bucata la dezghețat aveam degând s-o transform în grătar, dar m-am răzgandit. Am tăiat-o în fâșii și am părpălit-o în două tranșe, în tigaie cu niște ulei de măsline pentru gătit. Cât bucățile de curcan erau în tigaie, am studiat ce mai era prin frigider. Am găsit o bucată de praz, vreo 6 ciuperci nu prea mari, o ceapă uscată mare, un dovlecel maree și 2 morcovi, din care unul s-a dovedit stricat. Am feliat ciupercile și am tăiat ceapa julien. Morcovul l-am tăiat rondele, la fel și prazul, iar dovlecelul l-am curățat de tot de coajă, l-am tăiat în 4 pe lungime și apoi feliuțe subțiri. Când carnea a fost gata am scos-o într-un castron. Am mai adăugat niște ulei în tigaie și am pus ceapa, prazul și ciupercile împreună cu o crenguță de rozmarin și una de oregano (din boscheții proprii). Am pus capacul și le-am lăsat câteva minute la foc mare. Când mi s-a parut că au stat destul am scos crenguțele de rozmarin și oregano și am adaugat morcovul și dovlecelul. Am mai lasat vreo 4-5 minute iar apoi am adaugat și bucațile de carne. N-am avut vin alb, așa că n-am pus. Încă 2 minute și am stins focul.

Eu sunt mare mămăligară. Aș mânca aproape tot timpul :) Am pus într-o oala apă la fiert. Deobicei măsor apa, cântăresc mălaiul. Acum lenea a fost prea mare. Cum ziceam am pus apa la fiert într-o oala. Nu prea multă pentru că am vrut doar un boț de mămăligă. Când apa a început să fiarbă am pus niște sare și am început sa adaug mălaiul. Cu o mână turnam mălaiul, cu cealaltă amestecam încontinuu cu o lingură de lemn. Cand mi s-a parut ca ajunge m-am oprit. A stat pe foc vreo 15 minute. Din când în când am mai amestecat.

La final am pus mămăliga într-o strachină și legumele împreuna cu carnea într-un castron. Mai apoi le-am combinat într-o altă strachină și am mâncat totul cu foarte mare poftă. Legumele au fost ușor dulcege și s-au potrivit perfect cu mămăliga… Să încercați și voi :D


Filed under: Retetele mele... Tagged: ceapa uscata, ciuperci, curcan, dovlecel, malai, mamaliga, morcov, oregano, piept de curcan, rozmarin, sare


Articol recomandat de papalaile.wordpress.com