contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Lipie

articol scris de oanams blog Ce mancam NOI

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Am zis să încerc să fac nişte lipii de casă, într-o zi când m-am uitat mai cu atenţie pe ingredientele pachetului de lipii cumpărate de la magazin; nu redau aici ce conţin, dacă aveţi curiozitatea, căutaţi şi vedeţi; pentru mine, e încă un produs pe care îl voi face numai în casă şi nu-l voi mai cumpăra din magazin niciodată.

Îmi plac lipiile, sunt o variantă pentru pâine şi se pot consuma în atâtea şi atâtea feluri; mai jos vă arăt şi cum le-am făcut de data asta.

De fapt, nu e nimic complicat în reţeta lipiei, la baza este un aluat simplu de pâine, şi anume faină, apă, sare, drojdie şi puţin ulei.

-          100 ml apă

-          Un plic de drojdie (7 gr)

-          ½ lg sare

-          3-4 Lg ulei

-          Faina cât cuprinde (ştiu că expresia asta e niţel enervantă, dar în mod sigur vă veţi da seama când trebuie să vă opriţi… :) )

NXT_2603 copy

Am încălzit foarte puţin apa ca să dizolv sarea şi să desfac un pic drojdia; am folosit apoi robotul de bucătărie; bineînţeles că se poate frământa şi cu mâna, dar… :) . Aşa că am adăugat în robot apă (cu sare şi drojdie), uleiul şi am început să adaug faina puţin câte puţin până am ajuns la consistenţa dorită, şi anume un aluat numai bun de întins; am pus aluatul într-un vas, l-am „pudrat” cu făină şi l-am lăsat să dospească frumos o oră şi ceva.

NXT_2611 copy

 

NXT_2630 copy

L-am împărţit apoi în 8 bucăţi şi am întins frumos lipiile „în devenire” în nişte foi rotunde – aici m-am chinuit niţel la prima să o fac cât mai rotundă, dar deja la a doua eram expertă :)  - groase de vreo jumătate de cm şi destul de măricele, vreo 25 cm în diametru.

NXT_2632 copy

 

Le-am copt pe o tigaie grill încinsă, fără ulei; puteţi adăuga şi puţin ulei, dar dacă tigaia e non-aderentă, nu e necesar.

NXT_2636 copy

NXT_2637 copy

 

 

Pentru a se păstra moi se acoperă imediat după ce sunt gata cu un şervet şi se depozitează la loc rece (chiar şi în frigider).

Eu am păstrat unele pentru a doua zi, iar cu restul am făcut un fel de quesadilla; am pus brânză şi caşcaval ras şi feliuţe de bacon şi le-am pus la grill pentru vreo 3-4 minute, cât să se topească puţin caşcavalul şi să lege ingredientele.

NXT_2638 copy

NXT_2639 copy

NXT_2640 copy

Poftă bună!