contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Mancare De Fasole

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Ce ziceti de o fasolica? Va temeti de efectele secundare :P ? Drept e, domnitele se cam sfiesc, dar domnii... deloc! Deci, daca doamnele si domnisoarele ce lectureaza acest blog doresc sa isi fericeasca barbatii cu o fasolica delicioasa, aceasta reteta simpla, dar savuroasa, ar putea sa fie o alegere foarte buna:

Ingrediente:
500 de grame de fasole boabe
3 cepe marisoare
2 morcovi
1 radacina de pastarnac
300 de ml. de bulion de rosii (sau 60 de grame pasta de rosii diluata cu apa)
3 catei de usturoi
1 lingura generoasa de pasta de ardei (dulce sau iute, dupa preferinta)
2 foi de dafin
3-4 linguri de ulei (eu am folosit de rapita, merge de oricare)
sare, piper
patrunjel verde tocat pentru presarat
Preparare:
Fasolea se curata de boabele innegrite sau patate si de orice impuritati, se spala bine in cateva ape si se pune la inmuiat in apa rece, cu o seara inainte de a trece la prepararea propriu zisa:

Cand se incepe gatitul mancarii, se scurge fasolea de apa in care a stat la inmuiat si se pune la fiert cu apa rece. Aceasta prima apa se va arunca dupa ce se opareste fasolea 2-3 minute - cu scopul de a diminua efectele secundare nedorite. In momentul in care apa incepe sa fiarba in clocot, se va forma o spuma abundenta:

Se lasa fasolea sa clocoteasca 2-3 minute, se scurge bine de apa si se clateste cu apa rece. Intr-un vas incapator, se pune fasolea, morcovii, o ceapa intreaga si pastarnacul. Se adauga o lingura rasa de sare si frunzele de dafin si se acopera totul cu apa rece din abundenta:

In mod normal, fasolea inmuiata timp de 10-12 ore ar trebui sa fiarba in 40-45 de minute. Dupa trecerea acestui timp se verifica gradul de fierbere, fasolea trebuie sa fie bine fragezita, dar sa nu se sfarame, sa isi pastreze bine forma. Se da deoparte vasul (se pastreaza lichidul!).
Se curata si se toaca cele doua cepe ramase si usturoiul si se calesc in ulei, intr-o cratita larga si incapatoare:

Cand ceapa devine sticloasa se adauga in cratita fasolea si aproximativ 600-700 de ml. din lichidul in care a fiert:

Desigur, ceapa se poate cali si in grasimea lasata de ceva costita afumata prajita, caz in care mancarea nu ar mai fi de post, dar ar fi la fel de delicioasa.
Se adauga morcovii si pastarnacul taiati in bucati potrivite, pasta de ardei si bulionul de rosii:

Daca e nevoie se completeaza cu lichid ramas de la fierberea fasolei, astfel incat sa fie totul bine acoperit; se lasa sa clocoteasca 3-4 minute:

Mancarea se transfera intr-un vas termorezistent - in cazul meu, in doua, pentru ca nu am niciunul suficient de incapator si se adauga lichid ramas rezultat de la fierberea fasolei, atat cat sa pluteasca deasupra continutului mai dens cam de 2 cm. Se gusta sosul si se adauga putina sare (sa nu fie atat de sarat cat v-ati dori, mancarea o sa mai scada si gustul ar putea fi exagerat) si piper:

Se da la cuptorul precincins la 170 de grade pentru aproximativ 30 de minute, pana cand mancarea scade si la suprafata se formeaza o pelicula ce are tendinta sa se rumeneasca. Mancarea nu trebuie sa fie seaca, ci destul de suculenta, de aceea recomand sa fie atent supravegheata ca sa nu ramana pe uscat:

Este o mancare de fasole delicioasa, nu are nevoie decat de ceva painica proaspata si muraturi, dar domnii (ca si domnul inimii mele :P ) ar putea prefera si un carnacior prajit, alaturi:

Copyright http://cuinabanateana.blogspot.com/ by Laura Laurentiu

Articol recomandat de cuinabanateana.blogspot.com