contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Merita Sa Devenim Vegetarieni?

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 

Alegerea stilului de viata este un pas mare pe care ni-l asumam. Alegem fie sa sfidam legile, sa nu plecam urechea la ce spun medicii nutritionisti, si ne pronuntam pentru un stil propriu, fara legi, ori unul drastic, in care termeni precum “portie” este bine determinat.

Un astfel de regim barbar este veganismul. Poate cel mai dur dintre variantele de regim vegetarian. Si spun asta, pentru ca multi nu stiu diferenta intre veganism si regim vegetarian. Veganistii sunt vegetarienii convinsi, al caror stil de viata este un model pentru protectia animalelor, nu degeaba aceste persoane sunt adesea implicate in actiuni pentru protectia animalelor. Dar, din pacate sunt priviti ca pe niste”instigatori la neordine’ din cauza felul in care gasesc de multe ori posibila comunicarea cu autoritarile. Este de totusi de admirat efortul de a-si conduce viata dupa legi drastice, respectand astfel necuvantatoarele.

Pe langa veganistii convinsi, exista si vegtarienii cu legi mai putin aspre. Vorbesc aici despre vegetarienii care-si permit sa consume lapte si ou, vegetale, fructe si legume, sau lapte si vegetale, legume si fructe. Bineinteles, vorbesc despre lacto-ovo-vegetarism si lacto-vegetarism.

Insa, diferenta intre vegetarieni si persoanele care au o alimentatie echilibrata nu se rezuma doar la ce au in farfurie, ci la afectiunile la care sunt predispusi vegetarienii.

Daca o dieta echilibrata, in care sa se regaseasca fructe, legume, lactate, carnuri, seminte  este ideala, una pe baza de fructe, legume si vegetale prezinta multe dezavantaje. Dezavantaje pe care multi nu le cunosc si le descopera ulterior. Ei bine, nu este cea mai buna metoda sa devenim vegetarieni pentru a preveni kilogramele in plus. Daca organismul acumuleaza kilograme, odata cu schimbarea in alimentatie, ulterior situatia se redreseaza. Asa ca, vegetarienii nu sunt neaparat oameni slabi.

Insa, marele dezavantaj al acestui regim, pe baza de fructe, seminte, legume si vegetale, creste riscul carentelor de vitamine si minerale, in special vitamina B12. Lipsa proteinelor isi spune cuvantul. Iata de ce, o astfel de schimbare, adoptarea peste noapte a unui regim vegetarian, aduce insuccese. Organismul este supus unei confunzii. Practic, este pus in fata faptului implinit si nu este pregatit pentru asta.

Adoptarea unui regim vegetarian nu se face peste noapte, iar decizia nu se ia numai de noi. Cert este ca, veganismul  reduce riscul bolilor de inima, insa lipsa proteinelor a grasimilor duce la afectiuni, anemii. Iata de ce, nu trebuie schimbat peste noapte stilul de viata, dintr-unul echilibrat ori haotic intr-unul draconic. Efectele adverse apar.

O persoana care vrea sa devina vegetarian ar trebui sa stie ca, fripturile, lactatele (surse importante de calciu) grasimile animale vor lipsi. Insa, organismul are totusi nevoie de aminoacizi, proteine, minerale, vitamine, iar fructele, legumele nu pot suplini toate aceste nevoie. Surse vegetale de proteine sunt: soia, lactatele din soia, fasolea, semintele, nucile. Grasimile sanatoase din peste pot fi inlocuite cu uleiul de masline, avocado, nuci, alune, alune de padure, seminte (semintele de in au omega 3, iar cele de floarea-soarelui omega 6). De asemenea, fierul poate lispi. Iata de ce consumul de carne rosie, ficat se resimte. pentru a compensa asta, se va consuma saptamanal salata, spanac, vegetale verzi, care au fier.

In plus, este obligatoriu sa se ia suplimente nutritive pe baza de vitamina B12. Iar lactatele, ca si surse de calciu, vor fi inlocuite cu cele pe baza de soia, la fel de bune, despre care s-au spus numai lucruri bune, de altfel nu au grasimile saturate pe care le are laptele de vaca.

Insa, un regim vegetarian este un regim pentru care omul nu a fost conceput. Omul este omnivor, nu vegetarian. Iata de ce, dincolo de ce auzim, ca devenind vegetarieni ne putem pastra silueta mai usor, trebuie sa cerem parerea unui specialist, sa nu facem totul dupa capul nostru, caci adoptarea unui alt stil de viata inseamna schimbarea indentitatii, caci, daca nu stiati, stilul de viata va defineste.

Voi v-ati gandit sa deveniti vegetarieni?



Articol recomandat de stildeviatasanatos.wordpress.com