contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Mucenici Moldovenesti

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga


Pana anul asta n-am facut niciodata mucenici moldovenesti... pe care de altfel i-am descoperit acum vre-o 10 ani, cand mi-a adus vecina Maricica de origine din Vatra Dornei :)
Dar cum vecina s-a cam mutat inapoi la Moldova, iar pe barbatul meu l-a luat pofta tocmai aseara tarziu, azi dimineata, la prima ora m-am apucat de treaba. M-am uitat pe ici, pe colo, si-am vazut ca se foloseste aluat de cozonac, si cum fiecare are o reteta de suflet, asa si eu am reteta mamei, cu care nu dau niciodata gres.  Restul, am improvizat, si au iesit absolut deliciosi!!!
Si uite asa barbatul meu a sarbatorit Sfintii Mucenici cu vin rosu (sper totusi sa nu fie 40 de pahare :P) si mucenici moldovenesti!

Ingrediente:
1 kg faina alba de grau
4 oua de gaina mai micute
250 g zahar
500 ml lapte dulce de vaca
25 g drojdie proaspata
1 lingurita sare
coaja rasa de la o portocala
150-200 ml ulei

1 galbenus de ou
3 linguri lapte dulce
1 plic zahar vanilat

Sirop:
350 g zahar
500 ml apa
2 plicuri zahar vanilat
2 esente vanilie

Ptr. uns:
3 linguri miere calduta
nuca macinata
1 lingurita scortisoara


Mai intai, avem grija ca toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.
Laptele impreuna cu zaharul, sarea si coaja rasa de portocala le-am pus pe foc, amestecand din cand in cand pana zaharul s-a topit. Am lasat amestecul sa se racoreasca.
Faina am cernut-o cel putin odata.
Drojdia am dizolvat-o in putin lapte caldut, am pus un praf de faina, si am lasat maia sa creasca, la loc caldut cca 10 minute.
Am pus drojdia calduta in mijlocul fainii, amestecand cu o lingura de lemn, am adaugat laptele, ouale pe rand, iar la final am inceput sa incorporez uleiul caldut, framantand bine-bine cca 20 minute.
Am acoperit aluatul cu o folie alimentara si cu un prosop de bucatarie, si am lasat intr-un loc caldut, la crescut cca 1 ora, cand aluatul si-a dublat volumul.
Pe planseta unsa cu ulei am format macinicii, facand soluri pe care le-am rasucit, rezultand cifra 8. Am pus colaceii in tavi tapetate cu hartie de copt si unse cu ulei, lasat spatiu intre ele ptr a nu se lipi la copt. Am lasat la crescut 30 minute, apoi am uns colaceii cu amestecul de galbenus, lapte si zahar vanilat.
Am dat tavile, pe rand, la copt, in cuptorul preincalzit, pentru cca 20 minute, la foc potrivit.
Cat colaceii au stat la copt, am pregatit siropul, fierband apa si zaharul cca 5 minute de la primul clocot. Am oprit focul, iar cand amestecul s-a linistit am adaugat esenta de vanilie (mergea si un pic de rom).
Mierea am pus-o la incalzit pe baie de abur.
Cand colacii s-au copt, i-am lasat putin sa se racoreasca, apoi i-am trecut prin siropul caldut, i-am uns cu mierea calduta, i-am trecut prin nuca macinata si i-am pudrat cu putina scortisoara.
Am asezat frumos colaceii intr-o tava, si am turnat usor siropul ramas. Am lasat cca 1 ora sa-si traga siropul.
O bunatate au fost!!!
Va invit la un Mucenic si o canuta de vin de casa!!
Sa aveti pofta!!