contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Musaca Inzapezita, Salata De Poulet Si Despre Productivitatea Muncii

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Adicatalea cum am ajuns la salata cu decor a la Bogdana (stie ea), un fel de musaca mai altfel, dar nu foarte si bonus, extra maioneza si supa pentru lighioana.

Totul s-a datorat nametilor despre care se spunea ca nu ar mai veni. Sau da.

Slide6

Slide7

Incerc sa va descriu ce am facut de cand am descarcerat bucataria si am scos jivina in nameti, reteta de musaca o pun ulterior ca e oarecum si dupa o idee data de cartea De-ale gurii din batrani.

(scrisesem d-eale si recitind nu intelegeam ce e in neregula, nametii astia …)

Asadar pentru boeuf, pardon, poulet, cum am mai zis, tai cartofii de cruzi, in cinci minute, maxim sapte sunt fierti fix cat trebuie, in apa cu sare. Morcovii i-am fiert separat, injumatatiti, sunt spalati, ii curat de coaja tot gata fierti, in acest mod simplu pot controla usor cubuletele, nu mi se lipesc nenorocitii de cartofi fierti de mana si cutit si economisesc timp.

Puiul l-am fiert la oala cu presiune dupa ce in prealabil l-am achizitionat de la Eugen, ca era aproape, cat oalele bolboroseau am desfacut si o Bonduelle de mazare si am inceput sa toc la muraciuni.

Cartofii i-am curatat toti odata si i-am impartit pentru musaca si salata. Tot ce inseamna supa, zeama ramasa, s-a strans pentru mancarea cainelui vaduvita de mine, anume ficateii cu legume

Slide8.

Ca sa nu am restante cat timp unele se raceau, altele se prajeau, altele se tocau, cum stiti, cu o mana faceam aia, cu una cealalta, cu celelalte maini am spalat si vasele refolosind dupa spalare cam aceleasi ustensile, ca sa nu ma insir.

Slide9

Cartofii i-am prajit in untura, in paralel cu celelalte activitati, printre care si pregatirea frontului de lucru pentru maioneza, organizarea a mers brici pentru ca am scos si am insirat in ordine toate ingredientele de care dispuneam si de care aveam nevoie.

Slide10

Pentreu ca nu m-a castigat nimeni la belciuge si nici plantatia de bumbac nu imi e cunoscuta, am luat si pauze de tigara, inainte de comuniunile de final, toate erau pe felie.

Deja intrasem pe fagasul musacalei, inabusind doua cepe ca, ulterior sa adaug si carnea la calit.

Slide11

Habar nu am de ce a iesit poza de mai sus asa, ca eram prinsa cu organizarea la sange, ca sa termin repede, curat si placut uscat.

Ultima tingire de pe foc a fost cea cu amestecul pentru musaca pe care l-am condimentat cu niste liutenita si un soi de salata de vinete cu legume, cat s-au inabusit toate am pus si de maioneza si am taiat felii si un dovlecel, plus ca am facut, cum ziceam la o idee data de Stoica, un sos pentru musaca din iaurt, oua, chefir si putina faina.

Slide13

In maioneza am pus si un iaurt gras (10%) apoi cu gandul la vaca visinie a Bogdanei (daca avea si alb era rapidista) am ornat cu bazdaganii.

Slide14

Am lasat sa se racoreasca putin amestecul de carne si am adaugat si mazare, pentru ca aveam in plus, de aia.

Piper am pus si la salata de poulet si la musacaua inzapezita.

Slide15

Am scos salata la rece, am montat musacaua (cartofi, dovlecel, amestec de carne, sos, iara cartofi, dovlecei si sos) si am dat-o la cuptor, intre timp am dovedit si vasele (bai, am terminat detergentii de vase adusi din Italia si nimic din ce e la noi pe piata nu e bun, trebuie sa spal de tzshpe ori ca sa degreseze, chiar si cu apa clocotita, o idee de marca? W5 e bun?).

Slide16

Am pus vasele la uscat pe calorifer, o parte, carpele de bucatarie la spalat, ca daca e de rodeo le fac de comanda, am spalat aragazul si, cu o tigara in varf de bot am scos potaia la tocit zapada.

Slide17

Am facut si un drum pana la cofetarie si am luat tri prajituri, am dat din zapada jos de pe masina si am pozat imprejurimile.

Slide18

Slide19

Intre timp musacaua a fost gata. Afara e tot bezna si ninge alb.

Slide20

Racorita se taie frumos dar nu am avut rabdare.

Slide21

Am intrerupt conversatia jivinei, am introdus-o in mediul neostil al apartamentului incalzit, am tras linie, asta dupa ce am rontait circa doua alune si mi-am dat seama ca am uitat sa ii dau animalei bulina, lucru mai grav decat va puteti imagina si aici nu zic la misto.

Slide22

Daca m-ar vedea profele mele de CSP (cunostinte social politice, economie politica, toate erau politice pe atunci) as putea recita si in ziua de azi si dovedi ca mai sus ca productivitatea muncii mi-a ramas in sangele rosu ca drapelul PCR, astfel incat m-am tinut pentru a realiza planul necincinal de indeplinirea numarului corect de ore necesare realizarii unui produs (hai, doua si cu bonus) sau, dupa caz, ca se aplica mai bine aici, numarul de produse executate cap-coada in decurs de o ora.

Retetele:

salata de poulet, ca boeuful e la Bigdana: se taie cubulete si se fierb cartofii in apa cu sare, se scurg, morcovii se fierb, toaca, scurg, idem carnea de pui, zis si poulet, care se shredded sau pull apart ca la pulled chicken, apoi se toaca si aia, se mai pun muraciuni si mazare (daca vreti, unii pun altele, albitura, nu pun mazare sau adauga ficatei de pitpalac). se executa maioneza din galbenusuri crude, ca eu cred in etichete si nu cred ca ma imbolnavesc precum aia de la masterchef daca mananc oua cumparate din mediu controlat, asa, deci galbenusuri, mustar, sare, zeama de lamaie, ulei si iaurt. se amesteca totul cu simt de raspundere.

musaca inzapezita: se dezgheata carnea, se prajesc cartofii taiati felii, se caleste ceapa, carne, liutenita si salata de vinete, se taie felii un dovlecel, se face sosul din iaurt, chefir, oua (inclusiv albusurile de la maioneza) si putina faina. se amesteca la carne si mazare ramasa de la poulet, se cladeste musacaua, se coace, se mananca din ea in scopul declarat de a vedea ce ii mai lipseste, nimic, deci e buna, gata.

Daca nu ati inteles nimic, mergeti la sanius, ca afara e zapada din ce in ce mai mare si nu mai aluneca decat masinile fara cauciucuri de iarna, e drept ca peste copiii cu multe sanii ce pe strada vin razand si pe urma se duc la mami plangand ca i-a fugarit automobilul, culmea, pe carosabil. Care mamicile lasa tutunul si cafeaua si se stropsesc. E o veselie extraordinara, cum era la final de compuneri la scoala? Ce mult mi-a placut aceasta zi de sanius! Abia astept flescaiala care va urma!

rororo