contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Oua Romanesti Cu Sparanghel

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga




 Am gasit sparanghel la Selgros cu 12 lei legatura. Tinand cont ca la Auchan e 35 de lei, si la reducere 22, dar deja e stricat, am luat bucuroasa o legatura. 
M-am gandit sa fac un mic dejun cu oua romanesti ca prea le-am vazut peste tot in ultimul timp si mi-au facut pofta ;-)
Ouale romanesti sau oua ochiuri in apa, sau ochiuri romanesti sau oua posate sunt, de fapt, de secole "oeufs poches". Deci, frantuzesti ;-) Mentioneaza acest lucru regretatul  Radu Anton Roman in Povestile Bucatariei Romanesti, volumul 6, dar retetele cu oua romanesti sunt scrise atat de  Sanda Marin in Carte de bucate, cat si de Silvia Jurcovan in Carte de bucate.


Ingrediente:
5 fire de spranghel,
2 oua,
1 lingurita otet,
50g branza de capra,
sare si piper din rasnitele Kotanyi.
Mod de preparare:
Se pune o oala cu apa si sare pe foc, iar cand fierbe, se pune sparanghelul curatat usor, cu aparatul de legume, si trecut printr-un jet de apa rece.


 Dupa cele cinci minute de fierbere, puneti sparanghelul in apa rece cu gheata ca sa opriti fierberea. Astfel vor ramane crocante.
Branza de capra

se taie cubulete.
Se pune o alta oala cu apa si sare pe foc si se toarna o lingurita de otet.  Acesta actioneza ca un catalizator, determinand albusul sa se inchege si in acelasi timp scurteza timpul de fierbere. Se sparge un ou, si i se da drumul in apa. Daca aveti temeri ca nu ar fi proaspat si ar putea sa se sparga galbenusul, spargeti oul pe o farfurioara, apoi ii dati drumul in apa clocotita. Spumati si aruncati sau pastrati fasiile de albus. Nu fierbeti mai mult de 5 minute. Ca sa fie mediu, iar atunci cand il veti sparge, sa curga galbenusul, lasati-l sa fiarba 3 minute. Eu pe unul l-am lasat 2 minute, si a curs serios galbenusul cand l-am spart, ( in poza e cel din dreapta), iar pe celalalt l-am lasat 4 minute si inca era destul de fluid galbenusul(cel din stanga), dar nu a curs decat putin.
Scoateti ouale cu o spumiera si asezati-le peste firele de sparanghel deja aranjate pe farfurie. Adaugati si cubuletele de branza, apoi rasniti sare si piper peste ingrediente.
Prajiti doua felii de paine neagra si serviti!

Pofta buna!!