contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Pandispan Cu Crema De Ciocolata (pain D’espagne With Chocolate Frosting)

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga


Anul acesta de Paste am avut o comanda speciala de la nepoata mea Isabel. A vrut un tort cum n-a mai avut nimeni :))) M-am gandit eu ceva timp ce sa-i fac, mai ales ca trebuia sa reziste unei calatorii de 300 km. Un blat de pandispan insiropat, si o crema ganache ar fi fost perfecte. De la inceput am vrut sa-l acopar cu pasta de zahar, dar dupa ce prima oara nu mi-a iesit prea elastica, nu am avut curajul sa o mai fac. Noroc cu Andie, care m-a scos din belea! Cu manutele ei fermecate a facut cea mai tare pasta de zahar ever! Elastica, fina, nelipicioasa, ce mai, s-a comportat perfect. Pup Andie. Ai facut foarte fericita o fetita draguta de 4 ani (si pe noi ceilalti pe langa ea :P).
Ornamentele de pe tort (florile, fluturii, ouale) le-am facut din pasta de martipan cumparata din comert si apoi colorata. Cum pasta e galbuie, au iesit frumos numai rozul, galbenul si verdele. Am facut flori si din pasta necolorata. Celelalte culori (mov, albastru, rosu) au avut o tenta inchisa, prafuita si nu mi-au placut. Fluturasii mov ii am tot de la Andie :)
Tortul acesta il trimit Alinei, ca sa participe la Dulce Romanie - Provocarea lunii aprilie

Ingrediente:
BLAT PANDISPAN
  • 7 oua, separate
  • 150 g faina, cernuta
  • 150 g zahar tos
  • 1 lingurita zeama de lamaie
CREMA DE CIOCOLATA:
  • 200 g ciocolata amaruie (minim 55 %)
  • 300 g mascarpone
 SIROPUL:
  • 300 ml apa
  • coaja de la o lamaie
  • 1 lingura zahar
  • sucul de la o lamaie
 Buttercream, pasta de zahar si ornamente din pasta de zahar sau  martipan
Mod de preparare:
  • Incalzeste cuptorul la 180 C. Pe fundul unei forme rotunde, detasabila, de 27 cm pune foaie de copt. Unge peretii formei cu putin unt.
  • Bate albusurile bine, pana ce devin tari. Adauga zaharul si lamaia si bate bine din nou pana ce zaharul s-a topit si albusul e tare si are o textura cremoasa. Mie mi-au trebuit cam 7 minute, la viteza turbo.
  • Adauga toate galbenusurile si cu mixerul pe pulse incorporeaza-le rapid. Nu amesteca prea mult.
  • Pune toata faina peste oua si, cu o spatula incorporeaz-o amestecand de jos in sus (nu circular), ca sa nu se piarda prea mult din volum.
  • Toarna compozitia in forma si niveleaz-o. Coace blatul 25 de minute, sau pana ce trece testul scobitorii.
  • Inchide caldura in cuptor si lasa blatul sa se raceasca in cuptorul lasat cu usa intredeschisa. (asta ca sa nu se lase blatul dupa racire)
  • Cand s-a mai racorit, scoate blatul pe un gratar, indeparteaza folia de copt si lasa-l sa se raceasca bine. Cand s-a racit complet, taie-l in doua si insiropeaza-l.
  • Pentru sirop: fierbe pe foc mic apa, coaja de lamaie si zaharul pana ce acesta se topeste si lichidul a scazut putin (cam 2 minute). Lasa la racit. Strecoara (mie nu-mi place sa simt coaja de lamaie) si amesteca inauntru sucul de lamaie.
  • Intre cele doua blaturi se pune crema de ciocolata. Incalzeste mascarpone la foc mic, fara sa o fierbi. Pune in ea ciocolata, las-o 2 minute. apoi incorporeaz-o bine. Mixeaza crema cateva minute, ca sa fie mai pufoasa. Lasa la racit.
  • Pune crema  intre cele doua blaturi insiropate, apoi lasa la racit 1 ora.
  • Acopera tortul cu un strat fin de buttercream (1/2 pachet de unt gras cu 1 lingura de zahar pudra amestecate foarte bine). Lasa la frigider pana ce se intareste bine (cam 2 ore).
  • Acopera cu pasta de zahar si ornamente.