contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Pastrav Cu Mamaliga Si Saramura

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 

Pastrav din asta prajit am mancat prima oara intr-o tabara la munte, cand eram mica-mica. Am fost la o crescatorie si i-am pescuit de acolo apoi tanti de la bucatarie i-a curatat, i-a dat prin malai si i-a prajit. A fost cel mai bun peste pe care l-am mancat vreodata. Bineinteles ca a contat mult si atmosfera in care l-am savurat dar pentru mine modul asta de a prepara pestele a ramas de baza. Nimic nu se compara cu acea crusta crocanta de malai care inveleste carnea dulce si alba a pastravului.
Cu saramura e o alta poveste. Tati o facea in fiecare vara, cu rosii uriase din gradina coapte pe jar si iesea atat de buna incat o mancam si goala, cu lingura. Azi am folosit cuptorul pentru a coace rosiile si chiar daca gustul acela de fum nu a fost la fel de pregnant tot m-au napadit niste amintiri dulci-amarui din copilarie.
Despre mamaliga nu pot sa va spun decat ca am crescut cu ea. Mamaia facea in fiecare zi cate un ceaun urias pe care il rasturna in mijlocul mesei pe un fund de lemn, apoi mancam cu orice: branza si mamaliga, oua fierte si unt, tochitura sau peste. Mamaliga asta batoasa si galbena ca un soare are gustul pranzului luat in familie.
Dar indeajuns cu povestile, hai sa  va zic si reteta. De fapt, cu pestele v-am zis deja: doar il curatati bine de solzi si intestine, il dati prin malai apoi il prajiti in ulei incins, cate 3-4 minute pe fiecare parte.
Pentru sos coaceti in cuptor 3-4 rosii pe care apoi le curatati de coaja si le tocati marunt. Aveti grija sa pastrati tot sucul care curge din ele. Adaugati deasupra cozile de la o ceapa verde, un ardei iute tocat marunt (eu am uitat) si o mana de patrunjel (asta daca nu aveti mofturosi la masa). Zdrobiti 4-5 catei de usturoi si adaugati-i deasupra apoi subtiati cu putina apa rece si un strop de suc de lamaie. Puneti sare si piper dupa gust si gata-i masa. Mamaliga o fac din ochi, nu pot sa va dau cantitati, dar cred cava descurcati.
Voua ce mancare ca aduce cel mai mult aminte de copilarie?


Articol recomandat de bucatarsubacoperire.blogspot.com