contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Piersici

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

mal
 In copilaria mea, piersicile (sau caisele, cum le mai spuneau unii ) , erau vedetele nuntilor. Nu exista nunta fara piersici, iar cei care le omiteau erau priviti cu suspiciune :))
Mama era experta cand venea vorba de piersici. Pe langa faptul ca le pregatea pentru noi la toate sarbatorile importante, era abonata nr 1 cand aparea cate o nunta printre neamuri sau vecini. Ea le "executa " cu indemanare de maestru.
Imi amintesc si acum cu cata grija isi "punea bine" colorantul. Invelit intr-o hartie impaturita cu atentie, il indesa bine  intr-un recipient din ceramica pe care scria "zahar" (stiti recipientele in care se pastreaza cele trebuincioase bucatariei, avem si noi astazi, dar sunt mai moderne...ale mamei erau unele primite cadou la nunta ei...cu vreo 45 de ani in urma )....pentru ca nimeni in afara de ea sa nu aiba acces la el .:)
Ma mai trimitea uneori sa i-l aduc :).
Umblam cu colorantul ca si cu aurul, fereasca Dumnezeu sa-l fi risipit :))...ca mi-o luam de-mi ramanea in memorie :)).
Era pretios si de calitate...un praf rosu, pe care mama il dizolva in sirop facut de ea, sau  achizitionat de la cooperativa cand "aciu" Romonutz (gestionaru'  ) se incumeta in sfarsit sa-l aduca .
Prin acel sirop colorat tavalea piersicile si apoi prin zahar si nu ne lasa sa ne atingem de ele pret de o zi , pana se patrundeau aromele si se inmuia bine aluatul piersicilor.
Operatiunea cu tavalitul mi-a revenit cu timpul mie  si umblam apoi cu buricele degetelor vopsite aproape o saptamana, pana cand colorantul catadicsea sa ma paraseasca :))
Eeee, ce n-as da sa mai gasesc si azi colorant ca al mamei, pentru ca al meu m-a chinuit ingrozitor aseara :)).
N-a vrut nici in ruptul capului sa inroseasca siropul , desi am folosit aproape o sticluta . Noroc cu siropul care era deja roz si asa am reusit sa colorez putin piersicile.
Dar , sa va spun cum le-am facut : aluatul : 450-500 g faina, 3 oua, 100 ml ulei, 200g zahar, sucul si coaja de la o lamaie (eu am pus portocala ) si un praf de copt...
se amesteca bine si se framanta pana se obtine un aluat compact (seamana cu aluatul fraged de tarte )...se inveleste in folie si se lasa 30 minute la temperatuta camerei.
Cu mainile  unse cu ulei se formeaza bilute de dimensiunea dorita ( eu le-am facut foarte mari, dupa cum vedeti in poze , dar nu le fac de fiecare data asa ) care se aseaza in tava pe hartie de copt cu spatiu intre ele , deoarece o sa creasca .
Se coc la 170*.....cca 30 de minute. Cand incep sa-si schimbe culoarea , sa devina usor maronii, sunt coapte.
Operatiunea se repeta pana se epuizeaza aluatul.
Cat inca sunt caldute,  bilutelor (care se transforma intr-un fel de biscuiti ) li se scoate "miezul" cu un cutit mic si cu atentie , deoarece trebuie sa mai ramana suficient biscuite .
Cu resturile rezultate ( bine maruntite cu mana ) 200 g unt, 150 g gem de caise sau piersici (eu am folosit de capsuni ), 50 g nuca macinata (eu am pus migdale ), 2 linguri de cacao, esenta de rom dupa gust , 150 g zahar  se face umplutura . Se omogenizeaza bine si e gata.
Se iau cate doi biscuiti si in locul ramas liber se pune "crema" apoi  se lipesc intre ei, formand piersica.
La sfarsit se tavalesc obligatoriu prin sirop de fructe (eu am folosit  grenadine ) , caruia i se adauga  colorant alimentar ...si  apoi prin zahar tos.
Au fost dati cand am colorat o parte cu galben - una cu rosu , sau cu verde si rosu...depinde ...
Nu se consuma imediat pentru ca sunt tari, abia a doua zi incepe crema sa lucreze si doar atunci sunt bune.
In mod normal, ar trebui sa iasa cca 20 de piersici (40 de jumatati) dintr-o portie de aluat. Eu am facut doar 9 piersici ...de data asta.
Se apropie sezonul nuntilor si deja am fost contactata sa fac prajitura si torturile la cateva, la unele sa pregatesc mancarea...in fine ...de aceea am facut ieri piersicile, ca  sa le arat mireselor .
Conform traditiei , piersicile nu pot lipsi de pe mesele nuntilor unde gatesc eu :).





 Incercati ! :)



Articol recomandat de adriana-lucia-dragosteainbucate.blogspot.com