contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Porumb Fiert

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga


Nu stiu care este parerea voastra dar atunci cand ma gandesc la porumb fiert imi amintesc de vacantele petrecute departe de aglomeratia orasului si de goana din lanul de porumb precum si intreaga strategie facuta impreuna cu ceilati copii cu o seara inainte de eveniment...erau doua perioade in an cand se faceau aceste strategii: cand aparea porumbul tanar, numai bun de pus in oala si cand era vremea semintelor de floarea soarelui...
Cumparati cu atentie porumbul din piata, apasati cu unghia 2, 3 boabe sa vedeti daca sunt moi si laptoase. Ajunsi acasa desfaceti panusii de porumb si impartitii in doua, jumatate puneti pe fundul oalei, apoi puneti stiuletii de porumb si deasupra cealalta jumatate de panusi. In final turnati apa pana se acopera tot continutul oalei. Daca porumbul este proaspat va fierbe repede, 35, 45 de minute. Cand s-a racit suficient sa-l puteti scoate din oala, nu uitati sarea si pofta amintirilor din copilarie.

Celebritatea acestei cereale se datoreaza lui Cristofor Columb care a adus-o din America Centrala. Gustul porumbului cunoaste o traditie intelungata in industria bauturilor si a fainii. Gratie continutului sau de fibre, acid folic, magneziu, fosfor, mangan, vitamina C, vitamina B1, B5, porumbul furnizeaza multa energie organismului. Magneziul aflat in compozitia sa previne atacurile de inima, iar acidul folic contribuie la energizarea organismului, influentand metabolismul lipidelor si al polizaharidelor.

O alta substanta care se regaseste intr-un procent semnificativ in compozitia porumbului este reprezentat de beta-cryptoxanthin, un caroteneid care se gaseste in compozitia chimica a fructelor cu coaja portocalie, eficient in prevenirea cancerului la plamani.

In compozitia porumbului se gasesc acizi grasi nesaturati (aproape 90%), acizi monosaturati si polinesaturati si acizi saturati. Vitamina E, aflata intr-o concentratie mai mica in compozitia porumbului, participa la procesul de reinnoire al celulelor si produce cantitati marite de oxigen in sange. In plus, scade nivelul colesterolului. De aceea, simplu, fara sare, fara unt, porumbul este indicat in alimentatie pentru prevenirea aparitiei bolilor de natura cardiovasculara.
Este adevarat ca prin fierbere se pierde un oarecare procent din substantele nutritive ale porumbului, insa o cantitate semnificativa de nutrienti, peste 60%, se pastreaza. In plus, consumat in mod regulat, porumbul ajuta la eliminarea toxinelor din organism. 100 g de porumb contin:
-59 calorii
-2 proteine
-10 carbohidrati
-1 lipide
-1 fibre

Este recomandata consumarea porumbului simplu, iar nu in combinatii greu de suportat caloric de catre organism. In combinatie cu alte alimente, fie chiar si cu unt, aportul sau caloric creste simtitor. Porumbul contine si tiamine care sunt responsabile de metabolismul eficient al carbohidratilor si ajuta la mentinerea capacitatilor cognitive, incetinind procesul de imbatranire a creierului cu pana la 10% din cazul femeilor (conform cercetatorilor de la Universitatea din Hamburg). De asemenea, tiamina (vitamina B1) are un efect pozitiv asupra sistemului nervos, influentand in bine starea psihica. Lipsa acestei substante duce la instalarea bolii Alzheimer.