contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Prajitura Cu Mere Din Copilaria Mea

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 

 

Prajitura cu mere si amintiri din copilarie

 

Aseara, cand am intrat in casa am vazut pe masa din bucatarie un cos mare de mere de la bunica lui Paul. Mere bio, as adauga pentru ca erau extrem de patate, dar de o aroma si o dulceata cum numai merele din Ardeal din livada bunicilor pot fi.

Am pus imediat mana pe telefon si am intrebat-o pe mama reteta aceea cu prajitura de mere sfaramicioasa..iti aduci tu aminte, care o faceai tot timpul toamna…sigur mama si-a adus aminte apoi a pus mana pe caietul ei de retete care contine retete extraordinare gen marinata de peste cu sos de rosii si alte yummitati despre care voi vorbi cu alte ocazii, si mi-a dat reteta magica. Zis si facut m-am apucat de lucru. Aluatul e un fel de pate brisee, care contine si oua. Merele curatate, razalite, amestecate apoi cu zahar si in final calite intr-o tigaie cam 5- 9 minute.

Am folosit pentru aluat:

  • 1 unt
  • 600 g faina (sau câta ia aluatul pentru a-l putea întinde cu sucitorul fără a se lipi de masa
  • un vârf de lingurita  de sare
  • 2 oua
  • 200 grame zahar
  • 1 praf de copt (pentru 500 g faina)
  • zeama de la o jumatate de lamaie
  • 1 zahar vanilat

Pentru umplutura:

  • cam 10 -15 mere curățate de coaja, razalite – in functie de cât de mari sunt merele și cât de groasa va doriți umplutura-principiul meu este cu cât mai multe mere cu atât mai gustoasa
  • 200 grame zahar alb sau brun(daca merele sunt acrisoare folositi mai mult zahar)
  • 4 lingurițe de scortisoara
  • zeama de la o jumatate de lamaie
  • coaja razalita de la lamaie
  • 1 zahar vanilat

1. Am frământat aluatul cu mana pana am reusit sa-l intind cu sucitorul fara sa se lipeasca. L-am impartit in doua.

2. Am spalat si uns cu ulei (sau untura daca preferati) tava aceea mare neagra de la cuptor (36X33 cm)

3. Am curatat si razalit merele, le-am amestecat cu 200 grame de zahar si 4 lingurite de scortisoara, lamaia si 1 zahar vanilat.

4. Am călit merele razalite pe rand intr-o tigaie. (Lucrati in mai multe ture daca merele sunt multe si tigaia e mica)

5. Am intins prima foaie cu sucitorul, am asezat-o  in tava. Apoi am pus merele intr-un strat gros si am acoperit merele cu ce-a de-a doua foaie.

Luati o furculita si intepati din aproape in aproape foaia a doua de aluat, pentru a iesi aburul creat de mere in timpul coacerii. Puteti folosi pentru aceasta operatiune si un cutit( dar e mai frumos cu furculita, mie imi aduce aminte de prajitura facuta de mama si bunica).

6. Dati la cuptor cam 40-50 de minute, pana foaia de deasupra este crocanta si aurie.

Eu am folosit jumatate faina alba si jumatate faina neagra deoarece am ramas fara faina alba in timpul procesului de framantare care se intampla pe la ora 11 noaptea si de aceea aluatul meu a iesit putin mai inchis la culoare, dar prajitura a fost cea de care imi amintesc eu…aromata, dulce, cu mere minunat de gustoase. Pudrati prajitura cu zahar pudra dupa ce o scoateti din cuptor.

POFTA BUNA!!!



Articol recomandat de retete30minute.wordpress.com