contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Prajitura Marmorata Cu Cirese

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Made by Liana



E vremea cireselor! Sa profitam de ele, zic ;-)
Aceasta prajitura am facut-o pentru prima oara saptamana trecuta, pe 18 iunie la Bucuresti, cand am filmat spotul pentru Delimano. Si, cu toate repetitiile: "mai bate inca o data albusurile, ia-o de la inceput,deschide inca o data usa aragazului, mai deschide-o o data, pune tava, pune tava inca o data" etc.....a iesit minunata!!! Asta au spus toti si, ca sa fiu convinsa, am mancat si eu o bucata si le-am dat dreptate.
Mi-am zis ca atunci cand voi reveni acasa, trebuie musai sa o fac si eu. Si iat-o!

Pregatita si pentru Tea Party lui Emily, ca mi-am dat cuvantul ca voi participa la editia mov din luna aceasta si eu sunt om de cuvant, cand zic, fac! Ca-s ardeleanca, se stie ;-)
Reteta e din revista Click Pofta Buna nr.5/2012 si apare chiar sub titlul de Prajitura marmorata cu cirese, desi stiu ca mai e numita Valurile Dunarii. Compozitia cremei difera foarte mult, in revista e branza cu unt, dar am vazut-o si cu budinca si uite ca am mai schimbat-o si eu si am facut-o cu mascarpone. Plus ca si fructele difera de la visine la caise sau altele. Nu stiu cum o fi reteta originala, dar prajitura e foarte aspectuoasa si delicioasa!
Ingrediente:
250g unt, 200g zahar pudra, 1 pachet de zahar vanilat, 5 oua, 375g faina, 150 ml lapte, 1 pachet de praf de copt, 20g cacao, 300g cirese.
Pentru crema:
200g unt/optional mascarpone, 200g zahar pudra, 1 pachet zahar vanilat, 250g branza de vaci, zeama de la 1/2 lamaie.
Pentru glazura:
200g ciocolata neagra.
1. Pentru blat mixezi untul moale cu zaharul pudra si zaharul vanilat si adaugi treptat galbenusurile.

2. Incorporezi usor albusurile batute spuma tare

in amestecul de galbenusuri,

apoi jumatate din lapte si la final faina cernuta cu praful de copt.
3. Torni 2/3 din aluat in tava Delimano ;-)) Nu trebuie unsa cu unt si tapetata cu faina, nu e necesara nici hartia de copt, deoarece invelisul de ceramica functioneaza ca o minune: nimic nu se lipeste, nimic nu se prinde, nimic nu se arde!!!
Incorporezi cacaua si restul de lapte in auatul ramas si-l intinzi usor peste aluatul alb.

4. Asezi ciresele fara samburi peste aluatul cu cacao, apasand usor.

Coci prajitura in cuptorul preincalzit la 160 grade timp de 45 de minute(20' cu tava Delimano ;-), dupa care o lasi sa se raceasca in tava.
5. Pentru crema, bati untul moale cu zaharul pudra. Adaugi branza de vaci, zaharul vanilat si zeama de lamaie. Eu, in loc de unt, am folosit mascarpone. Am frecat branza de vaci cu zaharul, am adaugat mascarpone si am mixat....nu am mai folosit zeama de lamaie acum.

6. Scoti blatul din tava -tava a ramas aproape curata!!!!- nu s-alipit nimic si nici nu s-a ars, pt. ca s-a copt foarte repede, v-am spus, in 20 de minute a fost gata! :-)

....si intinzi peste el crema de branza.

O dai la frigider ca sa se intareasca bine.
7. Intinzi ciocolata topita peste crema de branza de vaci si faci "valuri" cu o furculita.

O dai la rece ca sa se inchege ciocolata. Se taie in dreptunghiuri cu un cutit lasat in apa fierbinte.



Nu ai cum sa nu te "topesti" dupa ea ;-))