contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Primele Cupcakes Nu Se Uită Niciodată!

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
  

    Cupcakes..., tort..., "cornulețe”,...cupcakes..., tort..., "cornulețe”... Ce să fie, ce să fie..?! Zic să fie cupcakes! Și ma autosuțin argumentând așa: e prea miercuri pentru un tort cu nucă și două creme deeelicioase, iar cât privește ”cornulețele”, și tare mi-e drag să le zic asa mai ales pentru că numai cornulețe nu mi-au ieșit ci bulgărași delicați și drăguți, nu sunt chiar convinsă că am făcut eu ce trebuia acolo și zic să știu sigur cum denumesc rețeta: ”cornulețe dospite în apă” sau ”eșecul cornulețelor dospite în apă/ marea transformare a cornulețelor dospite în apă, etc”. Și nimic nu-mi clintește convingerea absolută că acuratețea titlului rețetei de ”cornulețe”, dragele de ele, e esențială pentru voi, și mare oftică ar fi pe mine din partea blogosferei culinare. Acestea fiind spuse, cu sau fără voie, ”cornulețele” rămân învăluite în mister.
     Și-apoi, cu toată celebritatea asta spontană a ”cornulețelor, cum aș mai putea să ridic în slăvi primele mele cupcakes? Că parcă m-apucă și mila de săracele moțate aromate de coaja de portocală confiată. Dar ele, primele mele cupcakes, dincolo de limitele frigiderului, în Raiul cupcakes-urilor, zâmbesc mândre, căci știu ele ce bune au fost și ce repede s-au dus, fie-le moțul de mascarpone ușor! Ciocolatoase (și dacă le răciți devin și mai ciocolatoase, mai dense, iar eu ador textura asta a blaturilor ciocolatoase răcite) și aromate de coaja de portocală confiată. De combinație nu mai zic nimic că doar face parte din categoria combinaților clasic de delicioase. În amintirea parfumată și dulce a primelor mele cupcakes, dezvălui și procesul creator, să mă asigur că vor dăinui printre suratele lor, cupcakes-urile de toate soiurile.
        Ingrediente:
  • 100 gr ciocolată (recomandat cu minim 70% cacao)
  • 130 gr făină
  • 1 linguriță praf de copt
  • 1/2 linguriță bicarbonat stins
  • 1 vârf de linguriță de sare
  • 100 gr unt
  • 250 gr zahăr
  • 2 ouă
  • 100 gr iaurt gras 
  • coajă de portocală confiată (de la 2 portocale)
  • esență de rom sau 2-3 linguri de rom de bună calitate


      Topiți ciocolata, ori pe baie de abur, cu mare atenție ca apa care fierbe să nu atingă fundul vasului cu ciocolată, sau la microunde, așa cum am făcut eu, dar și aici cu puțină grijă la timpul setat, mai bine din puțin în puțin, între introduceri amestecând în ea, verificând astfel cât ar mai avea nevoie și zic astea pentru că, spre rușinea mea, am stricat, ce-i drept, doar o singură dată, ciocolata la microunde. Buuun! Amestecați făina, praful de copt, bicarbonatul stins și sarea. În alt vas mixați untul cu zahărul până devine cremos după care adăugați ciocolata topită. Adăugați esența de rom și ouăle, mixând după fiecare ou. După adăugarea ouălor se va mixa 2-3 minute pentru ca amestecul să devină pufos și fin. Adăugați iaurtul. În final, cerneți făina și amestecați ușor, cât să omogenizați compoziția. Umpleți formele doar pe jumătate (sau de tot dacă vreți cupcakes macarons-wannabe, cu picioruș, dar asta doar dacă aveți formă de silicon, altfel nu garantez dezlipirea, dar zic mai bine să faceți ca tot omu` bucătar) și coaceți în cuptorul preîncălzit cam vreo 20 de min, la 180 de grade, cu verificat ”metoda scobitoarei” dacă simțiți că e nevoie. Iar după răcire, un moț de friscă/mascarpone/orice doriți deasupra. Eu am pus mascarpone amestecat cu 2 linguri de sirop rămas de la coaja de portocală confiată. O minune!
       E cam tarziu, dar hai că vă zic și de coaja de portocală confiată, că nu e mare filozofie. Fierbeți coaja tăiată în ce formă doriți (neapărat taiați partea albă că altfel nu scăpați de gustul amar) în 3 ape. După fierberea în 3 ape lăsați în vas doar coaja și adăugați peste, în funcție și de cantitatea de coajă, câteva linguri de zahăr și câteva de apă și lăsați să fiarbă până se formează siropul (în etapa asta fierbe într-un mod specific, dar știți voi). Folosiți cum și când doriți coaja asta confiată, că tare bine se păstrează ( în sirop) în frigider. Și asa se sfărșește fericita și preasimpla poveste a primelor mele cupcakes!
http://dear-husband-dear-wife.blogspot.com/feeds/posts/default?alt=rss