contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Provocarea Daring Cooks, Septembrie 2013: Gnocchi Din Cartofi

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
087087087
Luna aceasta, la Daring Cooks a venit Todd de la Cooking Dad si a cuvantat: “Facem gnocchi. Gnocchi din cartofi”. Trebuie sa recunosc ca nu ma omor dupa gnocchi – in general nu ma omor dupa aluaturi, cu atat mai putin dupa unele asa ….consistente. Dar cum mi-am propus sa nu mai ratez provocari, am hotarat ca e musai. N-am regretat decizia,
desi in continuare nu ma omor dupa aluaturi, trebuie sa recunosc ca reteta de mai jos e foarte reusita, mi-au iesit niste gnocchi cu o textura fina, matasoasa, usoara. Mi-a iesit o cantitate maricica din care am gatit vreo trei feluri pentru vreo doua – trei persoane. Asadar pentru o portie de 4 persoane, avem nevoie de:
700 gr. cartofi
100 gr. faina
sare, piper dupa gust
optional – un ou mare
Todd propune sa coacem cartofii la cuptor, eu am preferat sa-i fierb in coaja lor. Cand sunt gata, ii decojim si ii zdrobim ca pentru pireu, nu e cazul sa fim extrem de zelosi caci asta ar face ca gnocchi sa fie mai tari.
Facem in mijlocul gramezii de pireu de cartofi o gaura in care adaugam oul (daca vrem, oul nu e oblligatoriu, eu l-am pus totusi), jumatate din cantitatea de faina, sarea si piperul. Amestecam totul sa omogenizam (- intr-un bol mare, cu mixerul cu de aluat dar se poate face foarte bine cu mana, eu n-am vrut sa ma murdaresc). Pe masura ce amestecam, mai adaugam faina, ideea este ca trebuie adaugata atata cat e nevoie ca aluatul sa se lege. Mie mi-a trebuit la final toata cantitatea de 100 gr dar am pus si ou.
Rupem o parte din aluat, de marimea unui pumn si incepem a-l rula pe suprafata de lucru pana capata aspectul unei sfori mai groase (cam 5 mm), apoi taiem “sfoara in bucati egale de 5 mm. Marcam fiecare bucata apasand usor ci furculta. Sau pur si simplu apasa cu degetul in aluat ca sa formezi o gropita mica in mijlocul fiecarei bucati. Cica ajuta aluatul sa absoarba mai bine sosul in care e gatit. Pune bucatile de gnocchi pe o foaie de copt pana ii pui la gatit.
Punem apa la fiert intr-o oala, cand incepe sa fiarba, punem si gnocchi, punem in cateva ture daca e nevoie, ideea e ca bucatelele de aluat sa nu fie inghesuite in oala, oricum nu dureaza mult pana se fac. Cand se ridica la suprafata in apa, mai lasam sa fiarba inca un minut si ii “pescuim” cu o spumiera, punem apoi in apa urmatoarea tura …si tot asa.PicMonkey CollagePicMonkey Collage
Si cu asta…reteta este cam gata. Gnocchi abia gatiti mai trebuie doar amestecati cu sosul pe care-l doriti voi si avem o mancarica desavarsita, italian style.
Pentru variatie, Todd ne mai da o reteta de gnocchi. Eu n-am incercat-o dar poate va trezesc voua poftaZâmbet.
Gnocchi cu spanac
225 gr. spanac
2 linguri ulei de masline
ingredientele din aluatul de mai sus pentru gnocchi cu cartofi
Taiem spanacul si-l gatim in doua linguri de ulei, pe foc mediu, pana cand se inmoaie (dureaza cam 5 minute). Il clatim sub un jet de apa rece si-l presam ca sa eliminam lichidul din el. Il bagam la robot si-l maruntim. Se amesteca cu cartofii maruntiti si incepand de la acest pas nu avem altceva de facut decat sa urmam pasii retetei de gnocchi cu cartofi – adica adaugam oul, faina, mestecam pentru omogenizare, potrivim la gust cu sare si piper…..etc. etc. etc.  Si la sfarsit, un sus de care vrem.
Cum Todd ne provoca inclusiv sa precizam in ce sos vom gati gnocchi, eu una am optat pentru ceva foarte simplu, daca ar fi sa-i dau un nume i-as spune Gnocchi varatici, ingredientele proaspete din gradina poarta in ele aroma verii ce sta sa plece.
Am incins niste ulei in tigaie si am adaugat: busuioc taiat marunt, usturoi pisat, rosii cherry, le-am lasat pe foc mediu sa-si amestece aromele, mestecam des sa nu se arda, adaugam si gnocchi, mestecam iar sa se amestece aromele, adaugam sare, piper. Luam de pe foc, punem in farfurie si deasupra presaram cascaval ras sa se topeasca si sa-i dea un plus de savoare. In fapt, gnocchi merge cam cu orice sos cu care merg si pastele – asa zic eu, acum recunosc ca nu-s experta. Am incercat si cu sos bolognez (minunatZâmbet), sos salsa mexican, carbonara, cu branza (ca la macaroane cu branza), cred ca si amestecat cu sos Bechamel si parmezan topit (plus eventual ceva carnita?) deasupra ar fi divin…..Si lista poate continua. Hai ca m-am lungit destul si se termina ziua fara ca eu sa fi apucat sa postez provocarea. Daring Cooks, here we come!
072072