contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Pui Cu Ceapa Si Ardei La Cuptor Si Bulgari De Mamaliga, Pentru Provocarea Lunii August - Dulce Romanie

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 

Tot cu intarziere, puiul pentru provocarea lunii august - Dulce Romanie, gazduita de Gaby. La noi se consuma pui destul de rar, de regula cad primesc din cel de casa. Uneori mi se face pofta si mai iau de la magazin.
Puiul asta e Ave Osenesc, aduce mai mult cu cel de casa, cel putin la exterior. Mancarea se face foarte usor, dar nu-i tocmai de vara, asa cum am asociat eu ingredientele. Puiul, uns cu ulei amestecat cu condimente in prealabil (mie-mi place sa pun multa boia, se stieeeeee :)), prinde si culoare frumoasa la copt) si lasat la frigider peste noapte cu ceva usturoi maruntit, se pune pe pat de ardei kapia si ceapa, taiate mare, plus catei de usturoi in coaja. L-am acoperit pe pui cu cateva felii de piept de porc afumat. La faza asta, mi-am dat seama ca untura de gasca pe care intentionam s-o adaug nu-si mai are rostul. Nu ca mi-ar fi displacut aroma, insa ar fi fost chiar prea mult. Alt soi de grasime n-a mai ajus la mine in tava (am folosit un vas termorezistent de ceramica), legumele vor lasa apa, carnea - grasime, deci se formeaza si ceva sos care da gust bun carnii. Am dat la cuptor la temperatura mare (de voie, de nevoie, caci se cocea si-o paine in acelasi timp, in acelasi cuptor, desigur), neacoperit. Dupa juma' de ora mi-am adus aminte ca trebuia sa pun si ceva otet balsamic, asa ca l-am adaugat si am acoperit lejer cu folie de aluminiu, sa nu se parjoleasca prea tare. Cam cu 10 minute inainte sa fie gata, am eliminat folia.
Bilele de mamaliga se formeaza cu mainile umezite, in mijloc incape ceva branza, de care preferati. Eu am pus telemea de oaie. Se dau prin gris amestecat cu boia si se lasa la cuptor 10 - 15 minute. Am gasit o smantana buna la Auchan, din cea varsata. E cu 30% grasime, nu mai stiu cum se cheama, dar e chiar faina, adica are gust si culoare de samantana. Deci da, o droaie de grasimi prin farfurie. De exceptie si chiar misto, impreuna cu muraturile rooooz, pe care nu le-am mai pozat.
.

 

 

 

Ii trimit lui Gaby si o reteta de prajitura cu prune, caci zic eu ca merita, e o prajitura de sezon care se face foarte usor si chiar ieftin. E pandispanul cu prune si caramel, pe care l-am refacut zilele astea. Am si cateva poze intermediare de data asta :). Merge si asa, chiar daca n-am eu skill-uri de acrobat, sa tin cu o mana aparatul si cu cealalta sa strecor faina. Incepem cu sfarsitul, prajitura coapta si calduta, presarata cu zahar pudra. Care, desigur, s-a topit instantaneu.

Asa arata ouale batute la final, din pacate am nimerit oua cu galbenus mai mult alb decat galben; altfel, foarte proaspete, s-au batut foarte frumos.

Prunele (lasate initial la scurs cu zahar, esenta de rom si scortisoara) pe hartia de copt unsa cu unt si presarata cu gris, apoi ceva cocos peste prune. Nu s-a cunoscut la final, nu-i deloc obligatoriu.

Faina, strecurata gradual, inglobata cu telul, amestecand foooarte usor (cu multa rabdare) de jos in sus.

Pandispanul rade-n soare, auriu :)). Sigur ca nu l-am lasat sa se raceasca-n cuptor cat trebuia, ba, l-am si rasturnat cu prunele-n sus. Si nu-i nimic porno in gestul asta :). Blatul asta se cam lipeste de suprafata pe care-l rasturnati. Eu am uns cu foarte putin unt o bucata de hartie de copt si am rasturnat prajitura pe o tava acoperita cu hartia asta. Ideal e sa fie lasat la racit dupa regula, insa, pe de alta parte, fructele mai au si ele ceva lichid si nu-mi place ideea de a tine prajitura atata vreme in aragazul cald.

Si apropos de pui si prune, una din primele mele postari cu pui de casa, memorabil pui, as zice, caci nu i-am uitat gustul. Plus o tarta cu prune excelenta, reprodusa apoi de multe ori, cu diverse fructe. Aici sunt toate retele cu pui de casa de pe blog.



Articol recomandat de mancarurisimple.blogspot.com