contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Sirop De Cătină

articol scris de mica82ro blog Mica's Blog

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Ingrediente:
1500 gr cătină
1000 gr miere
Preparare:
Cătina se  spală bine de praf și diverse urme de impurități.
Pentru obținerea sucului de cătină se pot utiliza mai multe metode. Fie alegeți utilizarea unei mașini de tocat ( din plastic) , căreia  îi atașați separatorul pentru oținerea  bulionului, fie pasați  cătina în blender ( dar utilizați cuțitul  din plastic), fie o pasați manual . Ultima metodă este mai dificilă, am utilizat-o o singură dată , iar cantitatea de suc de cătină a fost mai mică.
Este necesară eliminarea cuțitelor/ aparaturii metalice deoarece cătina oxidează foarte repede.
După pasarea cătinei aceasta se stoarce intr-un vas ceramic ajutându-vă de un tifon.
Mierea( de salcâm de preferat sau o altă miere fluidă) se amestecă impreună cu sucul de cătină până la dizolvarea completă a acesteia.
Siropul obținut se toarnă în sticle si se închide ermetic. Sticlele nu necesită sterilizare si se depozitează la rece.
Pentru cei care nu dispun de miere, aceasta poate fi înlocuită cu zahăr , insă  ținând cont ca acest sirop are în special scop terapeutic, zaharul îi scade din calități.
Din cantitățile prezentate am obținut 1650 ml de sirop.
Mai jos găsiți fotografii din timpul preparării prin presare manuală. Avantajul acestui tip de prelucrare îl reprezintă  faptul că, resturile de la stoarcere pot fi păstrate și uscate. Din ele se obține un ceai delicios, mai ales dacă aveți la îndemână  și afine, merișoare sau alte fructe de padure.
De asemenea cojile de la cătină pot fi măcinate într-o rașniță , pudra obținută  se amestecă cu miere și obțineți un imunizant si un antibiotic natural foarte puternic.
Sucul de cătină mai poate fi conservat și simplu, fără adaos de miere/zahăr, prin congelare  (de preferat în sticle mici). La nevoie dezgheață sticulța și se indulcește  înainte de consum .