contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Soliancă

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Aceasta retea a facut o cale lunga de la idee pana la realizare. A fost pregatita de mai multe ori dar este documentata pentru prima data. Nu poate fi deloc vorba despre reteta originala (dar exista oare?) ci, ca de obicei, articolul reprezinta o sinteza din varietatea realizarilor de pana acum la acest subiect. Mentionez doar ca este o reteta ruseasca, foarte populara in spatiul ex sovietic, din punct de vedere geografic si indispensabil de populara, din punct de vedere nutritional atunci cand este servita pentru a diminua efectele mahmurelii. Acestea fiind spuse, mergem catre descoperirea secretelor.

Ingrediente:
700g afumaturipurcelus proaspat
oase de porc sau vita, crude sau afumate

150g castraveti murati
100g masline conservate (cu sau fara samburi, traditional e cu)
50g capere
1 morcov
4 cepe de marime medie
100g pasta de tomate
3 boabe de ienibahar
2 foi de dafin
1 lamaie
smantana
ulei de floarea soarelui
piper negru praf
sare

soleanca

Cat priveste afumaturile, acestea pot fi cele mai diverse: sunca cu os sau sunca fara os iar oasele (de porc sau vita) aparte – crude sau din afumatura, carnat vanatoresc, foarte populara in țara de origine a retetei (Russia) – podceriovca – reprezinta o bucata de slana de origine porcina cu straturi de carne, taiata impreuna cu soric din partea abdominala a unui purcelus proaspat perit de mana unui om gospodar.

soleanca

Toata povestea incepe cu ceapa: aceasta, impreuna cu morcovul se toaca marunt si se frige putin in ulei impreuna cu pasta de tomate, sare si piper. Dupa asta se da la cuptor pentru 30 minute la temperatura de 100 grade.
soleanca

La urma trebuie sa iasa cam asta:
soleanca

In paralel, se pun la fiert oasele pana cratita da in clocot (este nevoie de cam 2-2,5 litri de apa). Apoi bulionul se filtreaza printr-o sita marunta sau printr-o bucata de tifon, ca sa iasa o solutie limpede, fara ramasite de epave naufragiate in oala.

Preventiv trebuie sa aveti grija si de afumaturi: eu le-am calit putin in tigaie, ca sa mai lase din sucuri (a se citi grasime) – de multa grasime in aceasta reteta secretoasa nu este nevoie.
soleanca

Cand si oasele au clocotit vreo 5 minute, putem adauga, nestingeriti de nimeni, afumaturile si zarzavaturile.
soleanca

Le lasam pe toate sa fiarba la foc incet, iar voi continuati cu alchimia castravetilor murati.
soleanca

Ei trebuie taiati felii si scaldati in apa fierbinte (cam 300 ml la 150g castraveti) . Daca in 5 minute lichidul nu este foarte sarat, atunci mai adaugati moare. Ca rezultat, in supa trebuie sa nimereasca si castravetii si solutia de saramura.
soleanca

Voi cum vreti, da povestelnicului i s-a parut ca zeama de masline o sa faca o treaba buna pentru rezultatul final, asa ca vreo 3-4 linguri de zeama au si plecat in supa. Rau n-a iesit.
soleanca

Cratita se lasa pe foc inca 10 minute dupa care se adauga caperele (ele trebuie adaugate cu 5-7 minute inainte de a stinge focul, in caz contrar se vor deforma).
soleanca

Deci sa presupunem c-au si trecut 7 minute de la ultima manipulare cu cratita, deci focul a fost stins.

Mai jos cred ca este clar ce sa intamplat.
soleanca

Maslinele se pun asa cum sunt ele, ne gatite.
soleanca

Desi rusii pun bucati de lamaie intreaga in tacamul final, Povestelnicul a preferat zeama de lamaie. Voi puneti cate putin, dupa gust.
Si smantana.
soleanca

Si nu ramane altceva decat sa va urez pofta mare si mai putine excese cu efect de mahmureala.
soleanca