contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Sos Bechamel

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Sosul Béchamel (pronuntat besamel), cunoscut, deasemenea, ca sos alb, este unul dintre sosurile de baza ale gastronomiei franceze si internationale, folosit ca baza a altor sosuri (de exemplu sosul Mornay, care este un bechamel cu branza incorporata) sau ca ingredient al unor feluri ca lasagna, de exemplu. In mod traditional, sosul Bechamel este facut din lapte, unt si faina. Consistenta sosului depinde de proportia dintre lapte si faina.

In conformitate cu Larousse Gastronomique, sosul a fost numit dupa un "marquis de Béchamel", de fapt Louis de Béchameil, marchiz de Nointel (1630–1703). Conform aceluiasi Larousse sosul este o imbunatatire a unuia similar, datand mai de demult, toscanul "salsa colla", importat din Italia in Franta de Caterina de' Medici. Béchamel a fost un nobil care detinea titlul onorific de sef al serviciilor lui Louis XIV. Sub acest nume, sosul apare publicat pentru prima data in Le Cuisinier François, (publicat in 1651), de catre François Pierre La Varenne (1615 – 1678), sef bucatar al lui Nicolas Chalon du Blé, marchiz d'Uxelles.
Dar destul cu istoria, sa trecem la treaba!
Ingrediente (pentru aproximativ 700 ml. de sos):
700 de ml. de lapte integral
50 de grame de unt
70 de grame de faina (pentru un sos mai consistent, se adauga mai multa faina)
sare, piper alb (ceea ce eu azi nu am avut, am pus piper negru)
1 lingurita de nucsoara macinata
Se pune laptele la fiert.
Se pune untul intr-o craticioara, pe foc potrivit:

In untul topit, se pune faina:

Se amesteca repede, pana la completa incorporare a untului in faina, fara, insa, a o rumeni:

Se toarna treptat laptele fierbinte, amestecand continuu, cu multa grija, pentru a se evita formarea cocoloaselor. Se fierbe sosul pana se ingroasa, apoi se potriveste gustul cu sare, piper alb macinat (repet, eu nu am mai avut) si nucsoara rasa:

Sosul se pastreaza cald pana la intrebuintare; pentru a evita formarea unei pojghite in partea superioara, se imprastie pe deasupra bucatele mici de unt.

Copyright http://cuinabanateana.blogspot.com/ by Laura Laurentiu

Articol recomandat de cuinabanateana.blogspot.com