contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Sos "mama"

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Cum e vremea conservelor iar tema aleasa de Nicol de la Alldaycooking  pentru Provocare Dulce Romanie de luna aceasta este D-ale camarii, am zis ca merge de minune sa particip cu sosul  meu dupa reteta mamei.
Ador sosul asta, aduce putin cu zacusca si chiar al meu sot il manca pe paine.Merge la aproape orice mancare, eu chiar am facut ardei umpluti si carnea pentru ei am amestecat-o cu sosuletul asta.E demential si daca n-ai limita nu te poti oprii doar la a-l folosii in mancare si sa nu-l pui si pe paine.:-)
Mama ne facea in fiecare an , ea facea din 5 kg de ceapa, normal ca eu am micsorat cantitatea, ca pentru noi ar fi fost prea mult, plus ca as mai putea sa mai fac cand se termina mai ales ca gasesc ardei mai tot timpul anului.
Si iaca ingredientele ce duc la creeare sosuletului minune
1 1/2 kg ceapa
800 gr morcovi
800 gr ardei capia
300 ml ulei
2 l sos de rosii
sare
Ceapa am curatat-o si tocat-o marunt, morcovii la fel.Ardeii i-am copt (cu o zi inainte) si i-am taiat bucatele.
Trebuie sa va inarmati cu ceva rabdare sa treceti peste multele lacrimi varsate datorita cepei,dar se merita. Eu am avut conserve de rosii chery tare bune si am pus in Thermomix , le-am mixat putin si apoi le-am fiert vreo 10 minute.
Intr-o oala incapatoare (e bine sa puneti de la inceput in una mai mare ca sa nu patiti ca mine ca a trebuit sa mut din oala de 5 l in cea de 7) se pune uleiul la incins si apoi ceapa,
lasandu-se pana scade apa lasata de ceapa, dupa care se adauga morcovii si ardeii.
Se amesteca bine ,dupa care se adauga si sosul de rosii.
Se lasa la foc mediu sa fiarba pana se ingroasa si scade putin.Cand e aproape gata se sareaza dupa gust.Eu n-am pus nici un fel de conservant,am adaugat doar un strop de sare mai mult, mai ales ca atunci cand am sa-l folosesc nu mai adug.
Dupa ce a fost gata am pus-o in borcanele sterilizate in prealabil si pentru a fi sigura ca totul o sa fie ok, am pus deasupra putin ulei cat sa faca un etans mai bun si sa nu se formeze floare. Inca o masura de precautie pentru o conservare mai buna a fost sa mai fierb inca putin dupa ce pusesem deja sosul in borcane.Intr-o oala pe fundul careia pusesem un prosop am pus borcanele si am adaugat apa pana in dreptul capacului dand la fiert inca 10-15 minute.
Dupa ce le-am sterilizat si prin fierbere, le-am scos si bagat la culcarica sub patura pana a doua zi cand au fost gata de pus langa restul conservelor.
Un deliciu de sos cum numai mami face,de aceea l-am si denumit Sos "mama"
Deja jumatate de borcan s-a dus.