contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Steak Mit Südafrikanischen Boniato-batata-süßkartoffeln / Steak Cu Cartofi Dulci Batata-boniato- Din Sud-africa

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 


BatataA

BATATTAblüte
Süßkartoffeln (Batate)
Christoph Kolumbus brachte die ersten Süßkartoffeln nach Europa. Die Portugiesen haben sie dann später in Afrika angebaut.
Man unterscheidet zwischen weiß- gelbem und rotfleischigen Batatensorten. Die gelben sind am aromatischsten.

Nährstoffe; Reich an: Kohlenhyraten, Ballatstoffen, Kalium, Magnesium, Eisen, Vitaminen A, B6, und Pantothensäure; außerdem enthalten: Eiweiß, Fett, Calcium, Phosphor, Vitamine b1, B2 undd C; besonders natriumarm.
Etwa 400 KJ/ 95 Kcal pro 100g des verzehrbaren Anteils.
Verwendung: Süßkartoffeln können ähnlich wie Kartoffeln gekocht, gebacken, frittiert, überbacken oder gebraten werden.
Hier zwei Zubereitungsvorschläge, um Süßkartoffeln als Fisch- oder Fleischbeilage zu servieren:

  • Gebratene Süßkartoffeln: Die Süßkartoffeln schälen, in 3 mm dicke Scheiben schneiden und 5 Minuten in Salzwasser kochen. In der Pfanne mit etwas Olivenöl braten, salzen und pfeffern und mit frischen Kräutern garnieren.

  • Süßkartoffelpüree : Die Süßkartoffeln schälen, in 6 Stücke scheiden, 25 Minuten in Salzwasser kochen. Mit dem Kartoffelstampfer pürieren und etwas Butter zugeben. Salzen und pfeffern.

  • Christoph Columbus a adus cartofii dulci in Europa. In Africa au fost cultivate de cate portughezi. Sint cunoscuti si dupa denumirea de Batata-Boniato. Exista multe soiuri. La coaja sint aproape toti rosii si difera la interior. Acestia africani sint albi in interior. De obicei au o culoare asemanatoare cu morcovul....Sint soiuri care au culoarea si galbena. Acestia galbeni sint cei mai aromatizati! Biologic, nu sint neam deloc cu cartofii nostrii.
    Contin: calium, magneziu, fier. vitamina A, B1, B2,B6, C, calciu, fosfor.
    Caloriile sint minime! 95 calorii la 100g
    Se pot prepara asemanator cu cartofii nostrii normali.
BATATTArote
Zutaten für 2 Personen:
2 gut abgehangene Steaks a 200 g
2EL Erdnussöl, 1 TL Chiliflocken, 2 EL Chiliöl
400 g rote Süßkartoffeln aus Südafrika (Bataten)
1 Zwiebel
1 cm frischer Ingwer
150-200 ml Kokosmilch, 50 ml kräftige Rinderbrühe,
1 EL Currypulver, 1 EL brauner Rum, 1 TL brauner Rohrzucker, Salz,
50g geriebener Cheddar-Käse, Pfeffer
1 EL eingelegte Jalapeno-Ringe ( grüne Chili-Ringe)
Batata5
Batata1
Zubereitung:
Die Steaks trocken tupfen. Erdnussöl mit Chiliflocken erwärmen, bis es sich rötlich färbt. Wieder abkühlen lassen, die Steaks mit 1 EL von dem Chiliöl kräftig einreiben. Bis zum Braten ruhen lassen.
Batata2 Batata3
Für den Boniato die Süßkartoffeln schälen und in etwa 3 cm große Stücke schneiden. Zwiebel und Ingwer schälen, fein hacken. Das restliche Chiliöl erhitzen, Zwiebel und Ingwer darin hellgelb andünsten. Kokosmilch und Rinderbrühe angießen, die Batatenstücke zugeben und mit Currypulver, Rum, Zucker und Salz würzen. In etwa 10 Minuten nicht zu weich garen.
Batata4
Den Backofen auf 220°C vorheizen. Eine Auflaufform ( oder 2 Portionsförmchen) fetten. Das Süßkartoffel-Gemüse mit 30 g Käse bestreuen. Im Ofen etwa 15 Minuten überbacken, bis der Käse leicht gebräunt ist. Eine schwere Pfanne erhitzen, die Steaks bei starker Hitze pro Seite 3 bis 4 Minuten ( rosig bis medium) braten. Beim Wenden mit Salz und Pfeffer würzen. Die Pfanne vom Herd nehmen, die Steaks mit Jalapeño-Ringen bestreuen und 5 Minuten ruhen lassen.
Steaks mit dem Boniato-Gemüse anrichten.
Gutes Gelingen!
Cami
BatataCIngrediente pt. 2 persoane:
2 steaks- fripturi de vita a 200g bucata,
2 linguri cu ulei de alune, 1 lingurita cu fulgi de ardei iute, 2 linguri cu ulei de ardei iute,
400g Batata-cartofi dulci,
1 ceapa, 1 cm de ghimber proaspat,
150-200 ml de lapte de cocos,
50 ml de supa concentrata de vita,
1 lingura cu curry, 1 lg cu rom brun, 1 lg cu zahar brun, sare, piper,
50g de cascaval de buna calitate,
1 lingura cu inele de Jalapeno- un ardei verde, foarte iute
BatataD

Preparare:
Fripturile se usuca cu un servet de bucatarie.Uleiul de alune se incalzeste impreuna cu fulgii de ardei iute pina cind devine mai rosie la culoare. Se lasa la racit. Fripturile se ung, freaca bine cu jumatate din uleiul de ardei iute. Se lasa la odihna pina la prajire.
Pentru Boniato:
Cartofii-Batata, se curata de coaja si se taie in cubulete, felii cum vreti voi. Ghimberul si ceapa se curata si se taie finut.
Intr-o tigaue se pune uleiul de ardei iute ramas si se glazeaza ceapa cu ghimberul. Se stinge cu laptele de cocos si supa de vita si se adauga si Batata. Se lasa la fiert circa 10 minute, sa nu fie prea fierti. Se condimenteaza cu curry si restul de condimente. Din cascaval se incorporeaza numai 30 de grame, restul se presara pe deasupra.
Cuptorul se preincalzeste la 220C. Boniato se adauga intr-o forma sau doua mai mici si se da la cuptor pentru un timp de circa 15 minute, pina are o culoare frumoasa si cascavalul s-a bronzat.
Pentru fripturi:
Se incinge o tigaie buna, eu prefer una de gril. Fripturile se prajesc la foc iute timp de 3-4 minute, rosa medium. Se lasa circa 5 minute sa se odihneasca, devine si mai frageda. Uleiul acela din alune de la inceput se serveste ca un fel de sos linga, sub, friptura. Al meu nu e in poza, l-am pus dupa...
Se garneaza cu Jalapeno si se savuraza fara mila.
Spor la treaba!
Cami
BatataE

Articol recomandat de cami-lecker-wittmacher.blogspot.com