contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Sunday Grilling – 8 Iulie 2012 – Urmare

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Duminică 8 iulie 2012. Adică ieri. 36°C, adică extrem de cald. Pe intima şi plăcuta terasă de la Antique Bistro & Wines, în plin centru al Bucureştiului, pe str. Mihail Eminescu nr. 33, s-a desfăşurat cea de-a doua ediţie a evenimentului cultural interactiv „Sunday Grilling”.


Partenerii şi colaboratorii
Ca de obicei, evenimentul a fost o colaborare între campinggrill.ro, care a pus la dispoziţia mea excelentele grătare pe gaz Ascona şi Porto şi Bistro Antique & Wines, care a oferit spaţiul, băuturile şi personalul.

Au fost prezenţi, ca invitaţi ai mei, domnii Mihai Pană şi Mihai Ciocan, producători de brânzeturi, care au oferit publicului câteva excelente tipuri de brânzeturi proaspete şi maturate şi domnul Costel Clipescu, un excelent bucătar (v-am mai pomenit eu de el, căci în 2009 am făcut în restaurantul său practica de două luni necesară obţinerii diplomei de bucătar).

Pregătirea evenimentului
Beneficiind de experienţa anterioară, am organizat altfel atât evenimentul cât şi munca din spatele acestuia. Ştiam că va fi extrem de cald, că o parte din timp se va lucra în plin soare, că grătarele ating temperaturi de 300 °C şi că, de ceva vreme, nu mai am 18 ani; a trebuit să ţin cont de toate acestea şi să acţionez în consecinţă.


În primul rând, mi-am luat un tovarăş de lucru, pe mai-sus-amintitul Costel Clipescu. La experienţa sa, Costel se mişcă de trei ori mai repede ca mine, găteşte perfect şi este extrem de eficient, aşa că participarea sa a contat mult pentru mine.

Sâmbătă am făcut aprovizionarea şi 80% dintre pregătiri (marinarea frigăruilor, a cărnii de porc, cartofilor şi a merelor, prepararea unei părţi dintre sosuri, a unturilor compozite etc.), iar duminică dimineaţa am montat frigăruile, am umplut ciupercile etc.

„Călări” pe grătare
Faţă de ediţia anterioară, la care am fost ajutat de câteva persoane din public, de data aceasta, deşi eram pregătit să fac faţă unei eventuale cereri a cuiva de a încerca grătarele, nu a mai fost nevoie de alt ajutor, căci prietenul Costel şi cu mine eram deja prea de ajuns.



Am putut să vorbesc mai liber, fără să trebuiască să mă gândesc în acelaşi timp dacă este timpul să întorc carnea sau dacă trebuie să schimb temperatura grătarelor, şi am avut, de asemenea, mai mult timp la dispoziţie să interacţionez cu „musafirii”. Am putut discuta cu fiecare în parte, am glumit, le-am răspuns la întrebări, am schimbat păreri etc.



Partea de interactivitate nu s-a oprit însă aici. Dl. Mihai Ciocan a povestit câte ceva despre brânzeturile din farfurii şi a răspuns întrebărilor adresate, iar oaspeţii care au dorit să afle mai multe despre grătare şi modul lor de lucru s-au putut apropia de „bucătăria” noastră şi au putut observa totul pe îndelete. Practic, s-a gătit aproape totul sub ochii lor, şi se pare că acest concept are succes.

Publicul
Am avut plăcuta surpriză ca, în ciuda concediilor şi a căldurii ucigătoare, terasa să fie din nou plină. Opt dintre cele 24 de persoane prezente bifaseră şi prima ediţie de „Sunday Grilling”; am primit, de asemenea, telefoane de la alte patru persoane care fuseseră la prima ediţie a evenimentului şi care şi-au exprimat regretul că sunt plecate în concediu şi nu pot veni, deşi şi-ar fi dorit să repete experienţa.



Toate acestea arată faptul că evenimentele plac, că atmosfera este relaxată şi plăcută, că gătitul pe viu şi interactivitatea au succes, că meniurile sunt nu doar îndestulătoare, ci şi interesante, bine preparate şi bine combinate, că locul place şi că poveştile mele pot capta atenţia şi interesul participanţilor.



De asemenea, cred că ideea unui invitat, cum au fost amicii mei „brânzari”, şi a unui co-bucătar, a fost foarte bună şi am de gând s-o repet ori de câte ori este posibil.



Cred că fotografiile spun totul despre cum s-au simţit cei prezenţi.


Meniul
Cum anunţasem iniţial, meniul a constat din cinci preparate şi trei pahare de vin alb şi rece.
Iată lista preparatelor:

Branzeturi proaspete, servite cu paine prajita si sos dulce-de-iute

Ciuperci la gratar, umplute cu pesto şi ricotta si servite cu sos răcoritor, de iaurt

Frigarui de pui asiatice cu sos de arahide si orez salbatic

Muschiulet de porc marinat si servit cu cartofi şi 3 sosuri diferite (unturi compozite)

Mere marinate şi caramelizate, servite cu sos de stafide şi cu branzeturi maturate

Concluzie
Cred că evenimentul a fost şi mai bine organizat decât prima ediţie, atât în partea pregătitorare cât şi în desfăşurarea sa. Meniul a fost îndestulător şi bine adaptat caniculei. Deşi unii dintre oaspeţi au oftat, spunând că au mâncat prea mult, alţii au cerut suplimente. Până la urmă semnul succesului constă din farfuriile care s-au întors de la mese, de fiecare dată, goale. Ce plăcere mai mare poate avea un bucătar, decât să vadă că ce a pregătit place? Chestia cu „am mâncat prea mult” nu o pot considera o plângere, şi sper că sunteţi de acord cu mine.

Am fost întrebat când va avea loc următoarea ediţie de „Sunday Grilling”. Cred că voi sări luna august, căci este, prin definiţie, o lună a concediilor şi a căldurii de cuptor. În septembrie însă, cu siguranţă voi relua seria evenimentelor, poate chiar mai des de o dată pe lună, funcţie şi de cum va evolua interesul publicului.