contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Supă Cremă De Roşi Cu Găluşte De Griş

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 

Cred că a trecut foarte mult timp până să-mi aduc aminte de această supă care îmi încânta copilăria. Mama obişnuia să facă destul de des această supă cremă şi-mi aduc aminte cu mare plăcere de ea. Este uşor de făcut, iar gustul său uşor acrişor este deosebit şi inconfudabil.
Număr de porţii: 8
Timp de preparare: 30 minute
Timp de gătire: 1 ½ oră
Dificultate: uşor
Ingrediente:
2gk roşii foarte coapte
1 ţelină mijlocie
2 morcovi
1 rădăcină pătrunjel
3-4cartofi mijlocii
2 cepe mijlocii
4 linguri ulei
50 gr. unt
100 ml. smantână
tarhon
cimbru
Găluşte:
2 ouă
griş cât cuprinde
3 linguri ulei de măsline
Preparare:
Curăţă de coajă ceapa şi rădăcinoasele, spală-le într-un jet de apă rece şi le taie în cuburi mici. Într-o oală de 5 litri pune 4 linguri de ulei la încins şi răstoarnă ceapa şi rădăcinoasele şi le ţii pe foc atât cât să se înmoaie puţin, apoi adaugă 2,5 litri de apă.
Separat, spală roşiile şi trece-le prin maşina de făcut suc de roşii.
Curăţă de coajă cartofii şi-i răstoarnă-i  şi pe ei în oală. Sărează după gust şi lasă să fiarbă legumele. După ce au fiert le răstorni într-o sită şi strecori bine supa. Mixezi bine legumele ca pentru piure, adaugi untul şi smântâna, după care laşi deoparte acest piure. In supa de legume strecurată adaugă sucul de roşii şi mai  pune la fiert cam 5 minute (după ce începe să clocotească). Separat faci găluştele din 2 ouă aşa ca aici şi le răstorni în oala cu supa, laşi să fiarbă găluştele până ce-şi dublează volumul şi sunt moi şi pufoase şi în mijloc.
Adaugă în piureul de legume , puţin câte puţin din supă până ce se subţiază bine, apoi răstorni în supă compoziţia rezultată. Mai laşi pe foc cam 5 minute să fiarbă, după care stingi focul şi condimentezi cu tarhon şi cimbru.
Lasă 5-6 minute capacul peste oală ca să se parfumeze cu condimentele ce le-ai adăugat la final.
Când mă aşez la masă, gândul mă duce cu duioşie spre anii frumoşi din copilărie, când în farfurie se zăreau gogoloaie pufoase şi aurii învăluite în unduiri roşcate de supă aburindă. Îmi plimb cu emoţii lingura în unduiri răscolitoare în speranţa că voi descoperi comoara viselor de copil nevinovat. Încearcă şi tu şi vei găsi poveşti pe care doar tu le ştii, căci dacă iubeşti aventura, şi poveştile din bucătărie pot fi pline de mister şi farmec, pentru că nu trebuie niciodată să uiţi că măcar o clipă ai fost un copil fericit!

Articol recomandat de gratziela-retete.blogspot.com