contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tartă Cu Prune și Bezea

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
DSC02566

O noua reteta pentru provocarea lunii august Dulce Romanie, gazduita de Gaby.
In sfarsit s-au copt prunele si la noi in gradina... Sunt asa zemoase si dulci! Trebuie neaparat sa fac ceva cu ele... Am un fix, de cateva zile, sa fac tarta cu prune si bezea. De unde a mai iesit si asta, nu stiu! La fel, caut pe net diverse, ca pana la urma sa, hmm, improvizez cred ca e mult spus, ca nu am inventat eu mersul pe jos :D
Hai sa va arat tarta mea cu prune.

Ingrediente:
Aluat: 125 g unt,
250 g faina,
90 g zahar,
1 ou,
1 praf de sare.
Crema:
3 galbenusuri,
3 linguri zahar,
2,5 linguri faina
400 ml lapte,
esenta de vanilie,
100 g unt.
300 g prune (curatate de samburi),
zahar, scortisoara.
Bezea: 3 albusuri,
3-4 linguri zahar.
Pregatesc mai intai aluatul; procedez intocmai ca aici.
Aluatul meu se odihneste in frigider, iar eu mixez galbenusurile cu zaharul si cu un praf de sare.

Adaug si faina, si iar mixez.

Torn in fir subtire laptele si-l amestec tot cu mixerul, la viteza mica, cu compozitia cu ou.

Pun la fiert compozitia obtinua, la foc mic si amestec cu telul in forma de para caci nu am chef de cocoloase :) Oala mea are fund dublu si nu ma dezamageste, dar, preventiv asez pe ochiul aragazului si o tablita.
Verific crema, s-a ingrosat ca o budinca, e ok compozitia asa ca iau oala de pe foc; adaug esenta de vanilie si las crema sa se raceasca.
Feliez prunele (spalate si alese de samburi); presar peste ele zahar si scortisoara (cat va lasa inima).
Iata vedetele lunii august, in toata splendoarea lor...

Crema mea e deja rece asa ca mixez untul moale si incorporez lingura cu lingura amestecul de oua si lapte.

Voila:

A sosit si momentul aluatului: pe blatul bine infainat intind cu sucitorul o foaie grosa de 2-3 mm.

Transfer, cu ajutorul sucitorului, foaia de aluat in forma de copt, unsa cu unt (eu am pus si niste hartie de copt); decupez marginile pana la nivelul formei (din surplusul de aluat incropesc niste minitarte) si intep aluatul cu o furculita.

Peste aluat asez hartie de copt si boabe de fasole si introduc tava in cuptorul preincalzit, la 180 de grade, 20 de minute (cat sa se aureasca pe margini aluatul).
Scot tava din cuptor, repartizez crema de vanilie peste aluat si feliile de prune.

Albusurile le mixez bat impreuna cu zaharul si un praf de sare; intind bezeaua peste tarta.

Bag iar tava la cuptor, inca vreo 10 minute.
Scot tava si transfer tarta pe platou.

Am niste observatii, totusi: cand am taiat tarta crema de vanilie nu mi-a stat "teapana", s-a prelins, asa ca am papat tarta cu prune, bezea si sos de vanilie :))
Cum nu am arzator, sa pot rumeni un pic bezeaua aia, poate ca ar fi fost mai bine sa bat bezeaua pe aburi si sa las tarta in cuptor mult mai putin; ori as fi putut sa fac crema de vanilie cu ouale intregi si sa renunt la bezea (nu mai puneam deloc in cuptor tarta, nici nu mai decoram cu ceva), dar cum sa las bunatate de bezea, mai ales ca m-a bantuit cateva zile :)) Ori... poate ar fi fost bine sa mai tai din cantitatea de lapte folosit la crema...
In fine, o sa mai incerc, poate imi va iesi candva o tarta, frumoasa foc, din care sa nu curga nimic :D