contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tarte Cu Ricotta Si Smochine

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Deunăzi am găsit la Lidl smochine crude. Ce bucurie!  Am cumpărat câteva bucăţi cu gândul de a ajunge cât mai repede acasă pentru a mă delecta cu aceste fructe minunate, dar şi pentru a prepara tartele ochite de mine aici
 După cum se ştie, smochinele pe lângă gustul lor dulceag şi plăcut, conţin potasiu, calciu, vitaminele A,  B, C dar şi minerale. Smochinele sunt bogate în fibre, fapt pentru care se folosesc şi în curele de slăbire. Ingrediente pentru aluat:
- 250 g făină
- 125 g unt rece tăiat cubuleţe
- 100 g zahăr fin
- 1 ou
- un vârf de cuţit de sare
- 1 linguriţă praf de copt
- coaja rasă de la o lămâie

Ingrediente pentru dulceaţă de smochine:
- 4 smochine
- o lingură de zahăr
- 20 unt 
- câteva picături de coniac

Ingrediente pentru topping:
- 250 g ricotta
- 100 g zahăr fin
- 1 gălbenuş de ou


Pentru prepararea blatului punem toate ingredientele în vasul robotului de bucătărie la care se ataşează cuţitul. În 2 - 3 minute amestecul este gata pentru a fi pus într-o folie alimentară şi dat la frigider pentru o oră.Smochinele se spală, se şterg, se îndepărtează codiţele  apoi se taie felii. Se pun într-o crăticioară, se adaugă puţin coniac şi se pun la fiert 1 - 2 minute. Se adaugă zahărul, se mai fierbe până se topeşte acesta apoi se adaugă untul.  Vasul se pune la rece. După răcire, cu ajutorul blenderului, mixăm smochinele pentru a obţine dulceaţa. Eu am preferat să prepar dulceaţa puţin mai groasă, dar dacă o vreţi mai subţire adăugaţi la începutul preparării 50 ml apă. 


Pe o planşetă întindem aluatul la o grosime de 1/2 cm. şi tăiem cercuri puţin mai mari decât formele de tarte. Aluatul este suficient pentru 6 tarte. Se întinde aluat în fiecare formă unsă cu unt şi tapetată cu făină. Surplusul de pe margini se taie cu un cuţit.


În fiecare formă se adaugă câte 2 linguri dulceaţă de smochine şi câte 2 - 3  linguri cremă de ricotta obţinută prin frecarea  brânzei ricotta cu zahăr şi gălbenuş de ou. 


Formele cu tarte se pun în cuptorul încălzit la 180 grade C şi se coc aproximativ 20 minute. 


Se scot din cuptor şi după răcire se pudrează cu zahăr pudră.