contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tasche Cu Pegmez

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
O alta reteta de demult...de demult tare! A trecut ceva vreme de cand eu insami nu am mai mancat asa ceva, mai mare pacatul, pentru ca e un desert pe cat de simplu, pe atat de bun. Surprinzatoare alaturare de aluat de taitei, cu umplutura de gem de prune gros, de abia pica de pe lingura - acela e "pegmezul" la banateni, plonjate in pesmet rumenit in unt si stropite cu smantana dulce. Asa se fac taschele cu pegmez:

 


Preparare:
Se framanta un aluat neted, elastic si nelipicios din oua, faina si 1 praf de sare.

Aluatul se imparte in doua parti identice care se intind, pe planul de lucru presarat cu faina, in doua foi dreptunghiulare, cat mai egale:

Pe suprafata uneia dintre foi se traseaza, cu un cutit sau cu rola de patiserie - fara a taia aluatul, linii perpendiculare ce vor forma patrate egale.
In fiecare patrat se aseaza aproximativ 1/2 lingurita de pegmez.

Cu pensula inmuiata in albusul putin batut, se traseaza liniile ce delimiteaza patratele, se unge si de jur imprejurul foii de aluat.

Deasupra se aseaza cealalta foaie de aluat, se preseaza bine deasupra portiunilor unse cu albus, ca sa se lipeasca. Marginile, eventual, se presara cu putina faina (daca e nevoie). Urmand liniile unde cele doua foi de aluat s-au lipit intre ele, se taie cu rola de patiserie (sau cu un cutit bine ascutit) in patratele.

Se pune o oala incapatoare (4 litri) plina cu apa pe foc.
Intre timp, pesmetul se rumeneste in unt, pana ce primeste o culoare aurie:

Se amesteca pesmetul rumenit cu zaharul si zaharul vanilat:

Cand apa da in clocot, se pun in oala ta?chele, toate deodata. In scurt timp, ele se vor ridica deasupra:

Dupa ce s-au ridicat la suprafata, eu le-am lasat sa fiarba in clocot pentru inca 2 minute - mie nu imi plac pastele prea fierte, cine le doreste mai moi poate sa le fiarba mai mult.
Taschele se scurg de apa:

Se tavalesc prin pesmet:


Se servesc calde, stropite cu smantana dulce si (sau) gem (fluid).

 

 

 

Reteta recomandata de cuinabanateana.blogspot.ro