contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tehnica Realizarii Unui Finisaj Pentru Tort In Forma De Cosulet Impletit

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

In calitatea mea de buna matusa, am facut aseara un tort frumos, pe care l-a dus sora mea la spital (a se citi "serviciu") pentru a marca momentul intoarcerii din concediul maternal si pentru a sarbatori alaturi de colegi nasterea micutului Alexandru, cel pentru care am facut si tortul de botez bleu. Reteta tortului am impartasit-o deja cu voi, este Tortul cu fructe si frisca.

Ceea ce vreau sa va impastasesc azi nu este, deci, o reteta, ci tehnica realizarii unei impletituri tip cosulet pentru decorarea marginilor unui tort. Aceasta tehnica, odata insusita, este foarte simpla si rapida. Intr-un timp record veti obtine torturi cu aspect profesionist. Dupa ce ati decorat marginea cu aceasta impletitura, asezati in varful tortului flori sau fructe si decoratiunea este gata.
Tehnica tip "cosulet" se preteaza atat pentru torturi rotunde, cat si pentru cele cu forme dreptunghiulare sau patrate.
Materiale necesare:
Aveti nevoie de frisca batuta sau crema cu care vreti sa acoperiti tortul, intr-o cantitate generoasa. Pentru impletitura tip cosulet se consuma tot atata, sau chiar ceva mai multa frisca (crema) decat pentru acoperirea intregului tort cu un strat in grosime de 1 cm.
Va recomand ca, in cazul in care decorati cu frisca, aceasta sa fie foarte bine batuta si stabilizata cu intaritor de frisca (1 plic la 250 de ml. de smantana petru frisca).
Instrumente necesare:
- saculet impermeabil pentru ornat (din plastic sau panza impermeabila, asa numitul "pos")
- varf de ornare tip 47, este un varf cu deschizatura aplatizata si marginile striate, anume acesta:

Procedeul:
Am ales sa exemplific procedeul atat cu imagini prelaute de la Wilton, cat si cu un tutorial realizat de mine (ca sa il vedeti mai bine, dati click pe imaginea insotita de text).
Pasul 1 - acoperiti toata suprafata tortului cu un strat neted, subtire, de crema sau frisca, aceeasi pe care o veti folosi si la realizarea impletiturii tip "cosulet" sau una in culoare constrastanta, dupa cum doriti.
In continuare:
A) Alegeti varful de ornare striat si plat (tip 47) si atasati-l saculetului pentru ornat. Umpleti saculetul cu frisca batuta si stabilizata sau cu crema. Pe suprafata mariginii tortului deja acoperita cu un strat subtire de frisca (sau crema) trasati o linie verticala, cat mai dreapta, pe toata inaltimea marginii. Trasati apoi 4 (sau 3) linii orizontale, lasand spatii intre ele egale cu grosimea lor. (click pe imagine pentru a o mari)

si imaginile de la Wilton:


B) Acoperiti capatul liniilor orizontale cu o linie verticala, cat mai dreapta posibil.
(click pe imagine pentru a o mari)

C) Deasupra liniei verticale trasate la punctul B, tregeti linii orizontale, umpland spatiile lasate intre liniile orizontale trasate la punctul A.
(click pe imagine pentru a o mari)

D) Acoperiti capetele liniilor orizontale trasate la punctul C cu o alta linie verticala, identica celei de la punctul B, apoi trasati linii orizontale intre spatiile lasate de liniile orizontale trasate la punctul C. Continuati in acest fel pana cand suprafata marginii tortului este complet acoperita.
(click pe imagine pentru a o mari)

E) O variatiune a acestui model ar fi sa folositi doua tipuri de varf de ornare, pentru liniile verticale folosind un varf rotund si neted, iar pentru liniile orizontale varful descris la punctul A.
(click pe imagine pentru a o mari)


In final, realizati un finisaj ondulat, spritand cu un varf de decorare in forma de stea, la marginea superioara a decoratiunii in forma de impletitura. Aseazti fructe sau flori si tortul este gata:
Copyright http://cuinabanateana.blogspot.com/ by Laura Laurentiu

Articol recomandat de cuinabanateana.blogspot.com