contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

The Chocolate Cake!

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga


3 oua de dimensiune medie
25 de grame de cacao
175 de grame de faina (eu am folosit integrala)
1 lingura buna cu granule pt. cafea instant
125 ml. de apa
1 lingurita rasa de praf de copt
1 varf de cutit de bicarbonat de sodiu
1 praf de sare


Ganache:
300 de grame de smantana pt. frisca
200 de grame din aceeasi ciocolata cu cel putin 60% cacao

Decor:
100 de grame de ciocolata cu 60% cacao, rasa sau carlionti (aici nu cred ca alegerea mea, de a folosi ciocolata cu 80% cacao, a fost prea fericita, aceasta fiind foarte moale, carliontii nu mi-au iesit atat de frumosi cum as fi dorit)

Deunazi fiica-mea imi spune: "Tu, in adanca-ti maiestrie culinara, o torta de ciocolata nu ai repertoire?" "Hm..." raspund eu... "stiu eu ce sa spun? Stii ca arareori ma apuca pe mine pofta de ciocolata, drept e ca atunci cand ma apuca, de-a dreptul ma arunca-n atitudini decadente!" "Mda", zice progenitura-mi, "asa ceva vreau - o torta decadenta, dezma?at de ciocolatoasa, a very, very chocolate cake!". Si daca dumneaei a vrut - nu mi-a ramas decat sa iau internetul la scuturat, in cautarea a ceva destul de ciocolatos ca sa fie cu adevarat satisfacator. Am gasit o reteta cu adevarat promitatoare, de la care am pornit, modificand pe ici-pe colea, si iata ce a iesit:



Mod de preparare:



Pentru blat: se aprinde cuptorul la 150 de grade. Se pregateste o forma de tort cu inel detasabil (se unge cu grasime solida si/sau se captuseste cu hartie de copt).


Ciocolata se rupe in bucati si se pune intr-un vas rezistent la foc. Deasupra se pune untul taiat in bucati. Cafeaua instant (ma mir ca am avut asa ceva prin casa!!!) se dizolva in 125 ml de apa rece si se pune peste unt si ciocolata rupta in bucati:



Se pune vasul pe foc si se incalzeste doar pana ce se topeste bine ciocolata, dupa aceea se trage deoparte si se pastreaza acoperit:

Ouale se mixeaza cu zaharul, intr-un vas incapator, pana ce se formeaza o crema consistenta. Se adauga laptele:

Faina se amesteca foarte bine cu cacaua, praful de copt si bicarbonatul de sodiu:

Mixand pe viteza mica, se adauga compozitia cu ciocolata topita la cea de oua. Se adauga apoi si faina, amestecand cu miscari circulare de jos in sus pana ce se incorporeaza complet:

Chiar daca maglavaisul obtinut vi se pare cam lichid, blatul va fi nemaipomenit, moale si cu o consistenta umeda, o opera de arta el in sine. Asadar, se toarna compozitia obtinuta in forma:

Evident, pasul urmator este ca se introduce forma in cuptor! Aici ar fi loc de o mica discutie, reteta originala spunea ca trebuie copt timp de o ora si jumatate, anume pana cand partea superioara pare ferma si testul cu scobitoarea e pozitiv. La mine a ajuns in starea asta intr-o ora si 15 minute!
Blatul copt se lasa sa se raceasca putin in forma:



Apoi se scoate, se indeparteaza hartia de copt si se aseaza pe un gratar pana ce se raceste complet:



Blatul rece se taie pe orizontala in trei straturi - cu grija, pentru ca e foarte fragil, dar chiar daca acesta e un inconvenient, facand manipularea mai dificila, in privinta gustului si a consistentei preparatului final e clar un castig:



Pentru ganache, se pregateste ciocolata:

Se rupe in bucati si se pune, impreuna cu frisca lichida, pe foc, amestecand continuu pana ce se topeste ciocolata in frisca:


Asamblare: - pe fiecare din straturile inferioare ale blatului se pun 3-4 linguri de ganache (nu trebuie sa fie mult, doar cat sa se lipeasca straturile intre ele) si se acopera cu urmatorul:



Tot ganache-ul ramas se toarna deasupra tortului, ajutand usor, cu o spatula, ca fluidul sa se imprastie dezmatat pe deasupra si sa se reverse sfidator pe marginile tortului:



Nebunia asta se pune in frigider, iar cand s-a racit complet se decoreaza cu ciocolata rasa sau carlionti, bucati neregulate de ciocolata (pentru carlionti, se topeste ciocolata si se toarna pe o suprafata neteda, unsa cu grasime solida. Se da la congelator pana se solidifica si apoi se rad carliontii cu cutitul).



Sectiune:

In incheiere, cateva cuvinte din partea unei "victime" care a gustat, a crezut ca a murit si ca s-a trezit in rai: nu e tort pentru copii mici! Totusi, are juma" de kil de ciocolata si mai ceva cacao si cafea pe langa! Dar gustul... dar consistenta... si totusi, pe pachetele de ciocolata scria ca sunt bogate in antioxidanti naturali! (nu, nu incerc sa-mi caut scuze, nu, nu!). In definitiv, nu am mancat decat o felie... dar cate calorii o fi avut felia aia?
Reteta recomandata de cuinabanateana.blogspot.com by Laura Laurentiu