contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Top Ten – 10 Locuri De Vizitat In Paris

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 

Pentru ca de curand am vizitat Parisul pentru un week-end prelungit, m-am gandit sa scriu un post care chiar daca nu e legat strict de mancare (desi este si mancare implicata) este un fel de ghid pentru cei care doresc sa viziteze orasul luminilor pentru prima data si vor sa nu rateze nici unul din monumentele si locurile importante. Nu e bine sa vii din vacata, sa te intalnesti cu prietenii si sa te intrebe-dar in Montmatre ai fost? si sa nu poti spune un DA răspicat:)

Daca aveti doar 3 sau 4 zile la dispozitie trebuie sa fiti pregatiti mental..veti face foarte multa miscare pe jos…si cu metroul. E cel mai simplu si mai frumos. Astfel veti simti cu adevarat cum e sa fii parizian.

In primul rand cursele Wizz Air ajung la Beauvais Airpot in oraselul Beauvais, si nu in Paris. Beauvais este la 1 ora cu autocarul de Paris. Dar nu va faceti probleme, o data cu aterizarea avionului incep si cursele de autocare, astfel la iesirea din aeroport puteti sa va cumparati biletele de autocar (va sugerez sa cumparati dus-intors daca stiti exact cand aveti cursa de intoarcere pentru a nu mai sta o data la coada).

Apoi va imbarcati in primul autobuz disponibil si porniti spre Paris, nu inainte de a intreba la ce ora aveti autocarul la intoarcere. Autogara e in centrul Parisului langa statia de Metro Porte Maillot. De aici puteti lua Metro oriunde in Paris pentru a ajunge la Hotel vostru. Plecati pregatiti de acasa cu adresa exacta a hotelului si va fi extrem de usor de gasit, chiar daca trebuie sa intrebati-cu totii am facut destula franceza in clasele 1-8 pentru a ne descurca. Mie personal nu mi-a venit sa cred ce mult inteleg si ce bine ma exprim, avand in vedere ca nu suportam franceza inainte de aceasta excursie si nu pot sa spun ca sentimentele mele s-au schimbat foarte mult dupa.

Zborurile spre Romania sunt de obicei dimineata foarte devreme si Metroul nu functioneaza la ora aceea, deci va recomand sa vorbiti la receptie pentru a va chema un taxi care sa va duca pana la Porte Maillot, de unde puteti lua linistiti autobuzul spre aeroportul Beauvais Tille. Atentie, autobuzele pleaca cu 2 sau chiar 3 ore inainte de zborul vostru, deci sa va interesati neaparat de orele de plecare.

1. La Defence. Incepeti vizita prin a merge in noul district La Defence. Aici veti gasi muzeul informaticii, chiar in noul Arc de Triumf. De asemenea puteti urcati cu liftul in noul Arc de Triumf pentru a vede o panorama spectaculoasa a Parisului.

In apropierea Noului Arc se gaseste unul din cele mai noi si mai mari Mall-uri ale Parisului care se numeste Quatre Temps. Merita vizitat deoarece contine numeroase branduri care la noi inca nu au aparut. De asemenea sunt multe magazine de ciocolata si patiserii cu preturi ok, pentru cadourile de adus in tara si cel mai mare Auchan care l-am vazut eu, pe vreo trei nivele.

Apoi coborati la Metro sau Metropolitan pentru a merge pe linia M1 spre Arcul de Triumf. Calatoria cu Metro este foarte usoara in Paris, gasindu-se o gura de metro din 500 in 500 de m, ceea ce este convenabil atat pentru turisti cat si pentru localnici. Majoritatea parizienilor nu au masina sau o folosesc doar in week-end. De asemenea locurile de parcare sunt destul de greu de gasit si sunt scumpe. Nu va cumparati PASS de metrou-e destul de scump-info aici, noi am supravietuit foarte bine cu carticica de 10 bilete. Daca aveti impresia ca veti folosi mai mult de 20 sau 25 de bilete va inselati…nu este timp si nici energie:)

2. Arcul de Triumf. La 3 statii de metrou de Noul Arc de Triumf se gaseste faimosul Arc de Triumf din Paris ridicat de Napoleon pentru a serba victoriile sale in batalii. Urcati in varf pentru o panorama frumoasa plus o vedere a Turnului Effel.

Arcul de Triumf este in mijlocul Place de l’Etoile la capatul vestic al Champs-Elysées. Comemoreaza victoriile Frantei si ii onoreaza pe cei care au murit in timpul bataliilor, mai ales in timpul bataliilor Napoliene. In interiorul arcadelor sunt scrise numele tuturor generalilor si al bataliilor, in piatra.  Sub arc este mormantul soldatului necunoscut din Primul Razboi Mondial. Monumentul are 49 m inaltime, 45 m latime si 22 m adancime. Este al doilea ca marime din lume.

3. Champ Elysee. Dupa ce coborati de pe Arc puteti incepe o plimbare pe Champ Elysee, unde veti intalni numeroase restaurante si cafenele, reprezentantele marilor firme gen Luis Vuitton, Citrown, McDonalds, Mercedes, etc.

Pe Champ Elysee e minunat sa bei o cafea si sa privest oamenenii(people watch). Noi am intalnit politia calare si am admirat frumoasele exemplare.

Champ Elysee este cel mai prestigios bulevard din Paris si unul dintre cele mai faimoase din lume. Are o lungime de 2 km si porneste de la Arcul de Triumf continuand pana la Obelisc.  Este parte din Axa Istorica care apare si in cartea Codul lui DaVinci si este una din principalele destinatii turistice din Paris.

4. Obeliscul si  Louvre. La capatul opus de Arcul de Triumf pe aceeasi axa cu el se gaseste Obeliscul “imprumutat” de poporul francez de la egipteni (sau primit cadou-nu stim exact parerile sunt impartite). In orice caz, pentru cei care au fost in Egipt si au vazut celelalte obeliscuri de la Luxor, il pot admira si pe acesta pentru a inchide cercul.

Louvre-ul in sine merita cel putin o zi si va recomand sa cumparati biletele on-line pentru a nu pierde timpul la cozi interminabile.

Luvrul este cel mai vizitat muzeu din lume, unul dintre cele mai vechi si are una dintre cele mai mari colectii de arta..si cea mai valoroasa.

Luvrul a fost inainte de a fi transformat in muzeu un palat regal. Are piede de arta cum ar fi MOna Lisa lui Leonardo da Vinci, Fecioara si copilul, Madonna pe stanci sau Venus de Milo. Luvrul este localizat in centrul Parisului intre bratul drept al Senei si rue de Rivoli in primul arrondissement, la statia de Metro Palais Royal-Musée du Louvre.

5. Turnul Eiffel este situat pe Champ de Mars si a fost initial o constructie temporara a arhitectului de poduri Gustave Eiffel, creat pentru  Expozitia Mondiala din 1889.

Are 324 m inaltime si a fost cea mai inalta constructie din lume pana in anul 1931. Se poate urca in turn cu unul din cele 3 ascensoare la prima platforma, a doua platforma si in varful turnului. Asteptati-va sa fie coada peste tot si tot timpul. Dar totul decurge organizat si timpul trece repede cand esti in mijlocul Parisului.

Exista doua restaurante in Turn, unul se numeste Altitude 95 si cel de-al doilea Jules Verne. Accesul la restaurantul Jules Verne se face cu un lift privat si o rezervare prealabila este necesara pentru a cina aici. Preturile sunt mari spre foarte mari- doar e centrul Parisului in Turnul Eiffel. Pentru a urca in Turn pretul biletului este de 13 Euro si e valabil pentru toate lufturile: primul lift de jos pana la prima platforma si apoi al doilea lift pana in varf.

Nu ratati un apus superb din Turn si nici spectacolul de lumini care are loc pentru 10 minute la inceputul fiecarei ore dupa inserat. Stroboscoape si alte efecte speciale sunt folosite in aceste 10 minute si este fenomenal de urmatit si din turm dar mai ales din afara lui, pentru a putea filma sau face poze.

6. Sacre Coeur si districtul Montmaitre

Montmatre este unul din cele mai faimoase districte din Paris. Se afla in al 18-lea arrondissement si este la poalele unui deal de 130 m inaltime. In varful dealului se afla bazilica Sacré Coeur si Place du Tertre ca si puncte turistice principale.

Bazilica alba este vizitata de numerosi turisti in decursul anului. Cand noi am ajuns dupa un urcus anevoios pe scari, desi puteam lua linistiti furnicularul, am intalnit o mare de oameni sus pe scarile basilicii. Stateau pur si simplu la un picnic sau absorbeau privelistea fantastica. De asemenea am intalnit o trupa de dans care a dat un spectacol foarte galagios si fascinant chiar in fata basilicii. Am intrat apoi in biserica si am fost impresionati de faptul ca nu se auzea nimic din harmalaia de afara si pe deasupra ca eram ultra norocosi deoarece un cor de maici catolice sustineau un concert de muzica bisericeasca care a fost fenomenal. Ne-a linistit cum numai un astfel de concert o putea face.

Neaparat luati si furnicularul, care functioneaza cu bilete de Metro, pentru o experienta cum eu am avut numai in Quebeq City.

7. Moulin Rouge

Nu exista vizita la Paris fata o vizita la Moulin Rouge, deci rezervati On line bilete (care sunt in jur de 100 Euro) si dupa ce coborati de la Basilica mergeti direct la un show unde sunteti asteptati cu sampanie si dansatoare fenomenale.

Plimbarea de la basilica la Moulin Rouge, chiar daca o faceti pe jos si nu cu Metro, este una placuta deoarece puteti descoperi districtul Montmaitre, cu multe cafenele in strada, cu oameni care privesc alti oameni, cu turisti, multicultural si plin de restaurante de toate felurile. De asemenea sunt cateva magazine de suveniruri si cadouri exceptionale, dar va las sa le descoperiti singuri.

8. Muzeul D’Orsay

Muzeul d’Orsay este gazduit in vechea statie de tren care a fost construita in 1900 pentru Exposition Universelle si apoi salvata de la demolare si transformata in muzeu. Muzeul contine lucrarile celor mai mari artisti ai secolului al 19-lea avand cea mai mare colectie de artisti impresionisti, inclusiv lucrari care inainte erau gazduite la Louvre : Manet, Renoir, Monet, Van Gogh si multi altii Pentru cunoscatori este o adevarata desfatare sa calce intr-un loc ca si acesta.
Adresa: ~ 1 rue de la Légion d’Honneur and rue de Lille ~

9. Mormantul lui Napoleon si Les Invalides

Complexul Les Invalides contine muzee si monumente care au legatura cu istoria militara a Franței. Louis al XIV-lea a initiat un proiect in anul 1670 pentru a construi un spital pentru cei aprox 6000 de fosti soldati raniti in razboi. In cladire astazi are sediul Musée de l’Armée,  Musée des Plans-Reliefs si Musée d’Histoire Contemporaine, iar la mijloc se gaseste locul de veci al marelui Napoleon. Gradinile din jurul Domului sunt superbe.

De asemenea va recomand sa mancati una din cele mai bune inghetate din lume la restaurantul muzeului : Ben and Jerry’s Cherry Garcia -inghetata care  are originile in Vermont-statul cel mai drag mie din Statele Unite.

~ Statii de Metro: Latour-Maubourg, Invalides, Saint-François-Xavier sau Varenne ~

10. Notre Dame si Marais

Notre Dame este situata pe partea estica a insulei Ile de la Cité si este piesa centrala din seculul al XII-lea. Este folosita ca si catedrala Romano Catolica si este deservita de Arhiepiscopul de Paris. Este considerata ca si cel mai frumos exemplu de arhitectura Franceza Gotica si a fost salvata de la distrugere si restaurata de catre Viollet-le-Duc, unul din cei mai faimosi arhitecti ai Frantei.  In anul 1991 un program complex de maintenanta si restaurare a fost infiintat, care dureaza 10 ani. Notre Dame inseamna in traducere directa “Doamna Noastra”.

Biserica se viziteaza in interior fara a exista o taxa anume, sunt insa incurajate donatiile. De asemenea este de nepretuit sa aprinzi o lumanare in biserica (pentru suflet desigur – o lumanare costa 2 sau 6 Euro) si de asemenea sa cumperi un rozal de sticla (45 Euro).

Se urca si in turn, dar nu e recomandat pentru cei slabi de inima deoarece este un urcus anevoios, pe scari inguste. Sus pe acoperis se pot vedea Gargoyles care au o intreaga istorie in spate. Sunt aproximativi 40 si unul dintre ei este de fapt maistrul santierului pe care muncitorii nu il prea agreau. L-au facut cu sapca de maistru in cap si daca stati la unul din restaurantele de pe stanga catedralei si mancati o french onion soup il veti vedea clar. Rolul acestor statuete este si de burlane, de a acumula apa de pe acoperis si de a o duce departe de biserica prin gurile deschise care arata ca niste fantani arteziane cand ploua…impresionant.

10′.Croaziera pe Senna-cea mai romantica seara

De langa Turnul Eifell sunt numeroase vase de croaziera pe Senna (unele cu cina inclusa, altele cu ghid) pentru vedea de pe apa toate monumentele care le-ati vazut si in plimbare. De asemenea croazierele pe Senna au ceva foarte romantic, fiind un mod minunat de a petrece o ora sau doua alaturi de jumatatea voastra si poate chiar de a o/il cere in casatorie:)

LUCRURI CARE TREBUIE NEAPARAT FACUTE CAND SUNTETI IN PARIS:

  • mancati o french onion soup
  • mancati ciocolata de la un artizan intalnit in drumul vostru
  • pierdeti-va pe stradutele pariziene din centru in cautarea Turnului-care se vede din tot orasul vechi
  • petreceti o seara pe Champ Elysee la o cafenea sau restaurant -people watch
  • aprindeti o lumanare la una din bisericile vizitate si cumparati un rozal
  • mancati fondue la un restaurant local recomandat preferabil de un parizian
  • cumparati suveniruri de la artisti locali din Marais
  • mancati croisants proaspete de la intrarea la Metro-sunt cele mai bune din lume
  • plimbati-va prin parcurile de la Louvre – sunt exceptionale
  • priviti artistii de strada dand spectacole
  • plimbati-va pe Champ de Mars si faceti poze spectaculoase cu Turnul Eiffel
  • mancati o inghetata Ben and Jerry’s
  • beti o sampanie si luati un picknic cu voi intr-o dupa amiaza pe Champ du Mars. Va veni seara, admirati si spectacolul de lumini de pe Turn si petreceti si o seara deosebit de romantica.

Arronddismentele din Paris sunt 20 si urmatoarea lista va spune ce se poate vizita in fiecare dintre ele:

1st

The Musée Louvre
Jardin des Tuileries
Place du Vendôme
Les Halles
Palais Royal
Comédie-Française
Arc de Triomphe du Carrousel

2nd

The Bourse (Stock Exchange)
Opéra-Comique
Théâtre des Variétés
Passage des Panoramas
Théâtre des Bouffes Parisiens
Bibliothèque Nationale

3rd

Archives Nationales
Musée Carnavalet
Conservatoire des Arts et Métiers
Musée Carnavalet
Hôtel de Soubise
the Former Temple fortress
Northern part of the Marais

4th

Notre-Dame de Paris
Hôtel de Ville (town hall)
Hôtel de Sully
Rue des Rosiers and the Jewish Quartier
Beaubourg
Forum des Halles
Le Marais
Bazar de l’Hôtel de Ville
Centre Georges Pompidou
Place de Vosges
Bibliothèque de l’Arsenal
Saint-Jacques Tower
Ile Saint-Louis

5th

Jardin des Plantes
Muséum National d’Histoire Naturelle
Musée de Cluny
The Panthéon
Quartier Latin
Universités
La Sorbonne
Bibliothèque Sainte-Geneviève
Église Saint-Séverin
La Grande Mosquée
Le Musée de l’AP-HP

6th

Jardin du Luxembourg
Place Saint-Michel
Quartier Latin
Eglise Saint-Sulpice
Saint-Germain des Prés

7th

Tour Eiffel
Parc du Champ de Mars
L’Obelisque
Les Invalides
Musée d’Orsay
Assemblée Nationale and
Ecole Militaire
Mega-store Le Bon Marchee.

8th

Champs-Elysées
Arc de Triomphe
Place de la Concorde
le Palais de l’Elysée
Eglise de la Madeleine
Jacquemart-Andre Museum
Gare Saint-Lazare
Grand Palais
Petit Palais

9th

Opéra Garnier
Galeries Lafayette
Musée Grévin
Folies Bergère

10th

Canal Saint-Martin
Gare du Nord
Gare de l’Est
Port Saint-Denis
Port Saint-Martin
Passage Brady
Passage du Prado
Église Saint-Vincent-de-Paul

11th

Bars and restaurants of Rue Oberkampf
Bastille
Nation
New Jewish Quarter
Cirque d’Hiver
Eglise Saint-Ambroise

12th

Opéra Bastille
Bercy Park and Village
Promenade Plantée
Quartier d’Aligre
Gare de Lyon
Cimetière de Picpus
Viaduc des arts the Bois de Vincennes
and the Zoo de Vincennes

13th

Quartier la Petite Asie
Place d’Italie
La Butte aux Cailles
Bibliothèque Nationale de France (BNF)
Gare d’Austerlitz
Manufacture des Gobelins
Butte-aux-Cailles
Pitié-Salpêtrière Hospital

14th

Cimetière du Montparnasse
Gare Montparnasse
La Santé Prison
Denfert-Rochereau
Parc Montsouris, Stade Charléty
Cité Internationale Universitaire de Paris

15th

Tour Montparnasse
Porte de Versailles
Front de Seine
La Ruche
Saint-Lambert
Necker
Grenelle
Javel

16th

Palais de Chaillot
Musée de l’Homme
the Bois de Boulogne
Cimetière de Passy
Parc des Princes, Musée Marmottan-Monet
Trocadéro
Avenue Foch

17th

Palais des Congrès
Place de Clichy
Parc Monceau
Marché Poncelet
Square des Batignolles

18th

Montmartre
Pigalle
Barbès
Basilica of the Sacré Cour
Eglise Saint-Jean-de-Montmartre
Goutte d’Or

19th

Cité des Sciences et de l’Industrie
Parc de la Villette
Bassin de la Villette
Parc des Buttes Chaumont
Cité de la Musique
Canal de l’Ourcq
and Canal Saint-Denis

20th

Cimetière de Père Lachaise
Parc de Belleville
Quartiers Belleville and Ménilmontant



Articol recomandat de retete30minute.wordpress.com