contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tort Cu Nuca De Cocos Si Fructul Pasiunii

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga


Desi Revelionul si Sarbatorile au trecut de ceva timp, tin sa va spun de pe acum ca eu incep sa ma pregatesc din nou (!) pentru Anul Nou :D. De data acesta va fi Anul Nou chinezesc, Anul Maimutei, adica...anul meu! Asa ca...ma pregatesc intens pentru aceasta sarbatoare. Nu ma intrebati ca nu stiu cum si in ce fel,  caci o sa vad atunci la fata locului! :). 
Pana atunci mai e ceva timp, eu inca incerc sa vin din urma cu retetele promise pentru preparatele care s-au aflat pe masa noastra de Revelion. 



De asemenea, nu v-am uitat nici pe voi, cei care mi-ati cerut retetele de pateuri ale mamei, caci, din cate am vazut acelea au avut cel mai mare succes. 
Nu va mai enumar aici ce si cate am avut pe masa, caci, dupa cum se vede, masa a fost imbelsugata. Din ea ne-am infruptat 7 persoane, in seara aceea am mancat o parte din aperitive, eu putin peste, ceilalti foarte putina friptura, restul de salate, rulade, dulciuri si tort urmand sa fie consumate a doua zi. 


Dulciurile au fost rapide si nu foarte multe, 


insa cel mai apreciat a fost tortul. 
Am decis ca pentru anul acesta sa pregatesc un tort usor si exotic, dar gustos si parfumat. Una peste alta, dupa cum va ziceam, tortul a fost degustat a doua zi, bineinteles, dupa ce a fost pozat mai intai. Deoarece nu eram la mine acasa, am avut dupa mine aparatul foto si atat, fara niciun pic de recuzita! :). Asa ca...scuzati pozele :D. 



Ingrediente:
(blat cu diametrul 22 cm)

3 oua
80 g zahar
3 linguri ulei
300 g faina
3 linguri lapte
coaja de la 1 portocala
1 praf sare
1 lingurita praf de copt

pentru insiropat:
150 ml suc de portocale proaspat stors

pentru crema de nuca de cocos si mango:
150 g fulgi nuca de cocos 
200 ml lapte de cocos
150 g zahar
10 g gelatina granule
250 ml frisca lichida (35%)
1 lingurita extract de vanilie
1 lingurita extract de nuca de cocos
2 fructe mango proaspete (sau din conserva, bine scurse)

pentru mousse de fructul pasiunii:
6 fructul pasiunii
3 oua
120 g zahar
2 linguri amidon
10 g gelatina pudra
250 ml frisca lichida (35%)+1 lingura mascarpone *
1 lingurita extract vanilie

 pentru decor:
frisca
fructe physallis
coacaze rosii
nuca de cocos
fistic tocat
ciocolata 
biscuiti rotunzi



 Pentru blatul de tort, incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Intr-un bol cerneti faina impreuna cu praful de copt.  Separati galbenusurile de albusuri, intr-un bol incapator puneti albusurile impreuna cu sarea. Mixati la viteza maxima pana ce obtineti o spuma tare, incepeti si adaugati zaharul putin cate putin pana ce terminati toata cantitatea si obtineti o bezea lucioasa. Adaugati pe rand galbenusurile si apoi coaja de portocala. Turnati in fir subtire uleiul mixand in continuare. Adaugati o parte din amestecul de faina, apoi cate o lingura de lapte, din nou faina si din nou lapte. Veti obtine o compozitie asemanatoare cu cea de chec. Turnati compozitia in forma de tort unsa cu unt si tapetata cu hartie de copt. 
Dati blatul la cuptorul incins pentru 35-40 de minute si faceti testul scobitorii. 
Transferati blatul pe un gratar de bucatarie si lasati-l sa se raceasca complet. 




Pentru crema de nuca de cocos si mango: intr-o craticioara turnati laptele de cocos impreuna cu zaharul si puneti pe foc pana ce laptele se infierbanta si zaharul se topeste. Luati craticioara de pe foc, adaugati fulgii de nuca de cocos, amestecati bine si lasati asa timp de 2 ore pentru a infuza cat mai bine laptele. Fulgii de cocos se vor mai umfla si se vor hidrata. Cu ajutorul unui blender vertical sau intr-un blender normal pasati compozitia pentru 2 minute. Fulgii de cocos nu se vor pasa perfect, vom reusi sa maruntim o mica parte din ei. Avem doar nevoie de aroma lasata de fulgii de cocos. Intr-o sita deasa strecurati bine de tot laptele si aruncati fulgii de cocos ramasi. 

Hidratati gelatina in 2 linguri de apa rece, incalziti usor laptele obtinut si dizolvati gelatina in acest lapte. Adaugati extractul de vanilie si extractul de cocos si dati compozitia la frigider pana incepe si se intareste usor. 
Mixati smantana lichida, scoateti amestecul de cocos de la frigider si incorporati cu ajutorul unei spatule. Curatati si taiati cubulete fructele mango, adaugati-le in crema obtinuta. 


Pentru mousse de fructul pasiunii: separati galbenusurile de albusuri. Taiati fructele pe din doua, cu ajutorul unei lingurite scoateti miezul fructelor cu tot cu seminte, puneti-l intr-o strecuratoare asezata peste un bol si pasati miezul pentru a obtine sucul. 
Intr-o craticioara incalziti sucul de fructul pasiunii, intr-un bol amestecati zaharul cu galbenusurile de ou, amidonul si zaharul,  turnati in fir subtire sucul  peste amestecul de oua amestecand incontinuu, dupa care turnati toata compozitia inapoi in craticioara. Dati compozitia pe foc pana ce incepe si se ingroasa. Hidratati gelatina in 2 linguri de apa adaugati-o peste crema si amestecati bine pana ce se topeste. Lasati compozitia sa se raceasca complet, adaugati extractul de vanilie. Bateti smantana lichida pana ce obtineti frisca si inglobati in crema. La sfarsit, bateti albusurile pana ce tin de tel. Cu ajutorul unei spatule incorporati usor albusurile in crema. 

Pentru montarea tortului: taiati blatul de tort in doua felii egale, taiati partea de sus daca prezinta denivelari. Insiropati blaturile cu suc de portocale. Pe platoul de serviti asezati prima felie de blat insiropata cu suc de portocale, montati inelul de tort in jurul blatului, puneti crema de cocos si mango si nivelati bine. Asezati cea de-a doua felie de blat insiropata, puneti mousse-ul de fructul pasiunii si nivelati din nou bine. Dati tortul la frigider pentru 3-4 ore sau cel mai bine, peste noapte. 
Bateti bine frisca lichida impreuna cu mascarpone si obtineti o crema spumoasa. 
Nota: desi o tin mereu la frigider si este frisca naturala din smantana lichida, uneori  la mine frisca a nu se bate foarte bine si este mai moale, am deprins obiceiul sa adaug cate o lingura de mascarpone. In felul acesta obtin o crema ferma, dar si spumoasa cu care pot imbraca torturile. 

Desfaceti tortul din inel, imbracati tortul in frisca si ornati-l dupa cum va doriti. 


Mai dati tortul la frigider pentru 2 ore si apoi il puteti servi.


Enjoy!