contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tort De Botez Pentru Alexandru

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga


am insiropat blaturile cu 400 ml suc de portocale

Creme:

crema de sampanie
750 ml sampanie
8 linguri de zahar
2 plicuri de budinca de vanilie
200 de grame de stafide
1 varf de cutit de nucsoara rasa fin
1 lingura de gelatina granule
1 kg de frisca + 4 linguri de zahar praf + 2 plicuri de intaritor pt. frisca
crema de capsuni
1 kg. de capsuni
2 plicuri de budinca de vanilie
10 linguri de zahar
1 lingura de gelatina granule
1 kg de frisca + 4 linguri de zahar praf + 2 plicuri de intaritor pt. frisca
Finisare:
crema din 500 de grame de unt, 200 de grame de zahar praf si 2 fiole de esenta de vanilie
pasta de zahar din 20 de grame de gelatina, 200 de grame de miere, 1,6 kg zahar praf, 90 ml de apa
colorant alimentar
aroma de vanilie si migdale amare (cate o fiola Dr.Oetker din fiecare)
sirop gros de zahar


Executia acestui tort pentru mine a fost o piatra de incercare. Niciodata nu am mai facut un tort atat de mare, pentru mai mult de 40 de persoane, iar etapa "conceptiei" a durat destul de mult. Eu am socotit aproximativ 200 de grame / persoana, de unde a rezultat ca tortul va trebui sa cantareasca undeva la 8-9 kg. Ca sa obtin aceasta greutate, evident, trebuia sa fie un tort etajat. Deasemenea, tot pentru a ajunge la greutatea dorita, mi s-a parut mai convenabil sa il fac dreptunghiular, decat rotund, dar tort etajat dreptunghiular nu am mai vazut (am rascolit internetul, toate erau patrate sau rotunde) asa ca m-am hotarat pentru o constructie mai atipica, asimetrica.


Mod de preparare:
Cu o zi inainte de a trece la montarea tortului, am preparat pasta de zahar din care am modelat figurina in forma de bebelas iar restul am pastrat la frigider pentru finisarea tortului:

Mai catre seara, am facut blaturile, la care a "mixerit" si sotul meu, ca si el e unchi! Le-am lasat la racit pana a doua zi, cand l-am taiat pe fiecare in jumatate, pe orizontala. Am hotarat ca fiecare nivel va fi astfel: blat de vanilie+blat de cacao+blat de vanilie, asa ca intre doua jumatatti de vanilie am introdus o jumatate de cacao. Din una dintre parti am decupat un blat ceva mai mic si altul inca si mai mic, proportionale cu blatul mare de la baza. Le-am suprapus ca sa configurez tortul:

Odata ce m-am hotarat cam ce forma va avea in final, am trecut la prepararea cremelor. Sorei mele i-a placut in mod deosebit crema de sampanie de la Torta Guerrini cu care ne-am delectat la ziua sotului meu, asa ca asta a comandat ea. Eu m-am gandit ca fiind un tort atat de mare, nu ar fi rau sa fac si o alta crema, am optat pentru una de capsuni gandindu-ma ca un tort cu fructe va placea sigur tuturor (si am avut, ca de obicei, dreptate - cata modestie! ).
Asadar, am transformat in pireu 500 de grame de capsuni, am completat cu apa pana la obtinerea a 750 ml de lichid (ma rog, pireu) pe care l-am pus pe foc cu zaharul. Praful de budinca l-am diluat cu ceva apa rece si l-am adaugat peste pireul fierbinte, am fiert, amestecand continuu, pana ce s-a ingrosat. L-am lasat deoparte sa se racoreasca si am pus la inmuiat gelatina in 3 linguri de apa rece.
Am batut frisca pentru ambele creme deodata, intr-o cratita foarte mare, ca sa incapa spuma de la 2 litri de smantana pentru frisca:

Kyra m-a rugat sa explic cum procedez pentru a obtine frisca din smantana dulce naturala pe care eu o folosesc intotdeauna. Sa povestesc pe scurt: smantana pentru frisca (Dorna cutie rosie folosesc de obicei) trebuie sa fie foarte rece. O pun in vas si incep sa mixez. Cand se trasforma in spuma, dar fara a fi atat de teapana cum imi doresc pentru final, adaug zaharul pudra, nu mai mult de o lingura / 1/4 kg. de frisca. Tot atunci adaug si intaritorul pentru frisca si mixez energic cu viteza mare. In momentul in care mixerul lasa in masa de frisca batuta urme ferme, care isi pastreaza forma fara a avea tendinta sa se lase, frisca este gata. Nu se continua baterea pentru ca exista riscul sa se separe in unt si zer! Se pastreaza la rece si se foloseste dupa dorinta.
Sa ma intorc la crema de capsuni: gelatina hidratata se topeste la bain-marie si se incorporeaza in pireul de fructe. Restul de 500 de grame de capsuni se curata si se taie in jumatati si/sau sferturi, in functie de marimea lor. Se pune intr-un bol incapator frisca (1 kg, deci jumatate din cantitatea de frisca batuta), se adauga capsunile, apoi pireul de capsuni racit pana la temperatura camerei si se amesteca totul.

Pentru crema de smapanie, am pus mai intai la inmuiat stafidele in putina sampanie, cat sa le acopere. Restul de sampanie am pus-o pe foc cu zaharul, in momentul fierberii am adaugat budinca dizolvata in putina apa, nucsoara rasa si stafidele. Am amestecat pana s-a ingrosat. Am incorporat gelatina in prelabil hidratata iar acest jeleu de sampanie, dupa ce s-a racit pana la temperatura camerei, l-am amestecat cu frisca, obtinand crema:

Am trecut la asamblarea tortului, incepand, desigur, cu baza:

Blatul de vanilie de la baza l-am acoperit cu jumatate din crema de capsuni, am asezat blatul de cacao, l-am stropit usor cu suc de portocale, am pus restul de crema de capsuni si in final am acoperit cu al doilea blat de vanilie, pe care deasemenea l-am insiropat usor cu suc:

Am pus tortul cu capsuni la frigider si am trecut la asamblarea urmatoarelor doua, amandoua cu sampanie. Pentru ca tortul a fost unul cu etaj, acestea au fost montate pe suporturi individuale, pe care le-a confectionat "unchiul cel iubitor", decupadu-le cu flexul dintr-o tava de plastic, dupa forma celor doua tortulete de la nivelele superioare:

Pe suportul cuvenit am montat torturile:

La fel ca si cel de la baza, cu diferenta ca am pus crema de sampanie:

Torturile, odata asamblate, le-am dat la rece pentru doua ore.
Inainte de a trece la finisare, am mixat 500 de grame de unt moale cu 200 de grame de zahar praf si 2 fiole de esenta de vanilie, obtinand crema necesara pentru a fixa invelisul de pasta de zahar, deasemenea de a "izola" acest invelis de umiditatea cremelor cu frisca, fructe si sampanie si a blaturilor insiropate. Daca pasta de zahar vine in contact cu umezeala pur si simplu incepe sa se dizolve. Iata tortul de baza acoperit cu un strat subtire de crema de unt:

La fel am acoperit si nivelat bine si celelalte doua torturi mai mici.
Jumatate din cantitatea de pasta de zahar am framantat-o cu cateva picaturi de colorant albastru, pana am obtinut culoarea dorita de bleu. Am intis pasta cu sucitorul, pe planul de lucru presarat cu zahar praf, intr-o grosime de aproximativ 3-4 mm (merge chiar mai groasa, cu cat e mai groasa, cu atat tortul are un aspect mai neted) si cu ajutorul sucitorului am transferat foaia de pasta deasupra tortului de la baza:

Am nivelat bine de tot pasta cu un cutit cu lama lunga, marginile le-am netezit cu dosul unei linguri, apoi cu aceeasi lama lunga, am decupat pasta in plus:

Pentru ca acest tort trebuie sa sustina nivelele superioare, am introdus, acolo unde urma sa se suprapuna tortul de deasupra, betisoare de frigarui pe care le-am taiat dupa inaltimea tortului. Nivelul superior pe acestea se va sprijini, de fapt:

Al doilea nivel l-am imbracat in alb, ultimul de asemenea in bleu:

In al doilea nivel am introdus deasemenea betisoare care sa sustina ultimul nivel.
Si apoi nu am avut decat sa "construiesc" colosul final:

Margelutele si snurul rasucit sunt modelate din resturi de pasta alba si albastra si lipite la locul lor cu putin sirop gros de zahar, pesulat fin. la fel sunt fixate "hainutele pe sfoara" care impodobesc al doilea nivel - pe care le-am decupat din resturi de pasta. "Sfoara" e pictata cu colorant albastru. De jur imprejurul bazei am facut cu spritul rozete cu royal-icing (1 albus batut cu 200 de grame de zahar praf - a nu se incerca frisca langa pasta de zahar!!!) iar pentru ca mi-a mai ramas putin royal-icing am mai incropit si o "danteluta" intr-o parte a bazei, pentru a masca niste imperfectiuni ale pastei. Bebelasul modelat cu o zi in urma l-am asezat la loc de cinste, chiar in varful tortului, si l-am acoperit cu o "paturita" din pasta de zahar alba.
O sectiune:

Fara falsa modestie, a fost un succes categoric! Toti mesenii au fost incantati, atat de aspect, dar si de gust!



Reteta recomandata de cuinabanateana.blogspot.com by Laura Laurentiu