contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tort De Ciocolata Cu Orange Curd

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Orange curd chocolate cake 9

Acum cateva zile, Cristina de la DivaHair.ro m-a invitat sa particip la un concurs dedicat tuturor bloggerilor, sponsorizat de Dmail, tema fiind bineinteles gatitul de sarbatori. Nu am amintiri frumoase in legatura cu concursurile cu like-uri, si am spus ca nu-mi mai trebuie, dar nu am putut-o refuza pe Cristina si particip doar pentru spiritul de competitie si pentru a ma lauda cu un tort delicios. Daca va place tortul meu si credeti ca merita sa castige, imi puteti da un like intre 15 si 22 decembrie, iar eu va voi fi recunoscatoate ca ati fost alaturi de mine. In copilaria mea, Craciunul, pe langa bunatatile pe care le gatea mama, avea gust de ciocolata agatata in brad si portocale. Am unit mai multe idei, pentru a creea un desert care sa-mi aminteasca de copilarie. De ciocolata si portocale, miresme de Craciun magic…

Ingrediente pentru 3 blaturi de 14 cm diametru:

150 g faina

200 g zahar

50 g cacao

1 lingurita praf de copt

1 lingurita bicarbonat

1/2 lingurita sare

60 ml ulei

100 ml lapte

100 ml espresso fierbinte

1,5 oua (1 ou  intreg si un galbenus)

vanilie

un sfert lamaie

Ingrediente pentru orange curd:

coaja de la 2 portocale mari

225 ml suc de portocale (2-3 portocale)

200 g zahar

4 oua intregi

50 g unt moale

Ingrediente pentru decorat:

150 ml frisca

150 g ciocolata 70% cacao

12-15 alune de padure

3 linguri de zahar pt caramel

Mod de preparare blaturi:

Incingem cuptorul la 180°C, dupa care pregatim 3 forme de cca 15-18 cm in diametru. Daca nu avem trei la fel, putem lasa compozitia sa astepte si coace in aceeasi forma. Eu am niste craticioare de inox cu aceleasi dimensiuni, (una putiiin mai mare, dar am taiat blatul de jur imprejur cu un cutit) care m-au scutit de problema formelor identice. Le ungem cu unt, decupam un cerc de hartie de copt cat fundul craticioarei, il lipim de fund sa se unga bine cu unt, dupa care il intoarcem pe partea cealalta, si-l lasam acolo. Pudram bine cu cacao, batem cu palma pe fundul craticioarei, astfel incat sa cada toata cacaoa in exces.

Orange curd chocolate cake 6

Amestecam bine si cernem toate ingredientele uscate (faina, zahar, cacao, bicarbonat, praf de copt, sare). In lapte stoarcem un sfert de lamaie si il lasam asa vreo 10-15 minute. Batem ouale cu un tel sau furculita, amestecam cu uleiul si laptele, apoi varsam totul peste ingredientele uscate. Cu un tel, amestecam de cateva ori, ca la muffins, pana nu mai vedem urme de faina. Turnam si cafeaua fierbinte(cat mai concentrata posibil), amestecam din nou, si gata !! (nici o chinuiala ca la pandispan, unde conteaza fiecare gram si temperatura, si puterea mixerului, rabdarea noastra, etc…) Cantarim compozitia si o impartim in trei parti egale, o turnam in craticioare, si la cuptor cu ele, timp de 30 minute ! Nu coaceti mai mult, fiindca in asta consta toata treaba, blatul ramane umed si ciocolatos, si nu are nevoie de insiropare.

Compozitia pentru blat va fi aproape lichida, va veti speria, stiu, dar nu e nevoie, fiindca asa trebuie sa fie. Toata treaba e mult mai simpla decat ati crede, norocos cine are 3 tavi la fel, le pune pe toate deodata in cuptor si in nici 5 minute si-a luat de-o grija  cu blaturile. Dupa 30 min scoatem unul si infingem o scobitoare in centru. Daca iese curata, e gata.

Orange curd chocolate cake 3

Mod de preparare orange curd:

Batem (cu un tel in forma de para) intr-o craticioara ouale, zaharul, zeama si coaja de portocala si untul, punem craticioara pe bain marie, si amestecam incontinuu timp de cca 10-15 minute. Vasul nu trebuie sa atinga apa care fierbe, si trebuie sa amestecam incontinuu. Cand compozitia e gelatinoasa, o luam de pe foc si o lasam la racit la temperatura camerei, acoperind-o cu folie alimentara pe care o lipim de suprafata curdului, sa nu se formeze acel strat uracios. Punem orange curdul in frigider pana se raceste complet si se intareste destul cat sa poata fi pusa intre straturile de blat.

Orange curd chocolate cake 5

Asamblare tort:

Taiem toate cele 3 blaturi in 2, astfel incat vom avea 6 straturi. Orange curdul complet racit, deci numai bun de intins pe blaturi, il cantarim si il impartim in 5, daca ne dorim staturi egale, nu facute intr-o doara. Asezam pe platou primul  blat, apoi un rand de orange curd, un alt blat, un alt strat de curd, si tot asa, pana la ultimul.

Batem frisca (gen Hulàlà) si imbracam tortul, incercand sa-l facem cat mai drept posibil.

Orange curd chocolate cake 4

Topim in cuptorul cu microunde sau pe bain marie (fara a fierbe!) ciocolata, care trebuie sa aiba cam 60-70% cacao. Masuram (cu o ata sau cum ne vine bine) diametrul si inaltimea tortului, si taiem o fasie de hartie de copt cu acele dimensiuni. Eu am vrut sa fie mai inalt decat tortul, asa ca am mai lasat vreo 2-3 cm.

Orange curd chocolate cake 7

Cu o spatula, sau lingura de lemn, intindem ciocolata pe toata (!) lungimea si latimea hartiei. O apucam usor de colturi, o apropiem cat mai drept posibil de tort, si o lipim. Eu am pus tortul in frigider dupa ce l-am acoperit cu frisca, si nu cred ca am facut bine, fiindca ciocolata s-a intarit imediat ce s-a lipit de tort, si nu m-a mai lasat indrept nimic. Ehhh, asa se invata ! *__* Deci dupa ce l-ati imbracat in frisca, lipiti hartia cat tortul are temperatura camerei. Mai ungem cu putina ciocolata colturile pe care le-am atins cand am tinut de hartie, si punem tortul in frigider. In 10-15 minute ar trebui sa fie gata. Apucati cu unghiile de un coltisor si trageti incet hartia. Se va dezlipi atat de frumoooss…

Orange curd chocolate cake 2

Acum fiecare isi poate face de cap cum vrea, in ceea ce priveste decoratul. Mie mi-a mai ramas putina ciocolata, pe care am intins-o pe o bucata de hartie de copt, am pus-o in frigider, apoi cand s-a intarit am decupat stelute. Am facut o proba, si a iesit dragut.

Orange curd chocolate cake 11

Pentru arahidele caramelizate, trebuie putina rabdare. Topim intr-o craticioara 3 linguri de zahar, la foc mic, pana se caramelizeaza. Punem alunele in caramel si stam langa el pana se raceste putin. Cu degetele (da…) sau cu un clestisor, luam care una si o ridicam usor. Daca nu se intinde caramelul, inseamna ca nu s-a intarit indeajuns. Daca face firul acela lung, rupem de unde ne convine, (eu l-am lasat lung de cca 10 cm) ,  si suflam usor, pana se intareste. Pana m-am miscat eu, de cateva ori s-a intarit prea tare caramelul, dar a fost de-ajuns sa aprind ochiul aragazului cateva secunde, si se topea atat cat sa-mi permita sa ma joc in el. Daca va intrebati de ce unele arahide au caramelul mai inchis la culoare, e pentru ca la a treia reincalzire m-am indepartat o secunda de aragaz. *__* S-a inchis putin la culoare, dar sunt incantata de contrast. *__*

Le asezam cu grija pe  o hartie de copt, si le lasam 1-2 minute, sa se intareasca bine. Am trecut prin caramel si cateva felii de portocala, pe care le-am pus in mijloc. De jur imprejur, am asezat arahidele caramelizate.

Orange curd chocolate cake 12

Pentru a nu sfarama ciocolata cand taiem, trecem lama cutitului prin foc, taiem, stergem lama, trecem iar prin foc, si taiem iar. Daca vreti felii perfecte, daca nu, puteti sa-l spargeti, e tortul vostru. *__* Tortul meu va intra in categoria Retete dulciuri , pe site-ul DivaHair. Orange curd chocolate cake 10

S-aveti pofta !