contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tort De Vanilie Ornat Cu Pasta De Zahar

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 

Am facut mult research despre pasta de zahar cu care se orneaza torturile deoarece mi se pare ca arata foarte bine astfel ornate. Inca din perioada liceului aveam acest hobby de a face torturi inaintea tuturor tezelor. Mama nu era de acord cu acest hobby, deoarece reducea mult timpul meu de invatat:)

Am gasit un site excelent cu poze de torturi, cu explicatii si cu retete minunate, il puteti vedea aici.

Nu am analizat prea mult pana acum acest hobby dar daca ma gandesc mai bine sunt sigura ca, de fapt, faceam torturile ca sa ma relaxez. In timpul facultatii am continuat acest proces de relaxare si parintii mei erau incantati cand eram in “sesiune”, deoarece aveau ocazia sa ma vada foarte des in bucatarie si puteau sa manance torturi din cele mai ciudate (foloseam tot ce aveam prin bucatarie). In ultimii ani am renuntat la crearea de torturi ciudate pentru ca am inceput sa gatesc alte feluri de mancare si mai ales retete cu carne:)

Dar in ultimele saptmani am vazut in blogosfera diferite poze superbe cu torturi imbracate in pasta de zahar plus ca le-am mai degustat si pe la nunti asha ca m-am hotarat sa-mi incerc si eu  mana…

Asha ca am citit mai multe retete si am studiat cu atentie cum se face aceasta pasta de zahar care ajuta la imbracarea unui tort urat si-l transforma din Cenusareasa in Alba ca Zapada:)

Rezultatul a fost excelent si la privit si la degustat.

Am facut un blat simplu cu:

6 oua, 10 linguri de faina si 10 linguri de zahar, am adaugat cateva linguri de apa.

Am batut albusurile foarte tare, apoi am adaugat zaharul si am mixat pana s-a incorporat.

La sfarsit am adaugat galbenusurile si apoi faina.

Am amestecat bine, am dat la cumptorul preincalzit la 180 grade C 25 de minute si apoi am racit blatul.

Siropul l-am facut din 300 ml apa fiarta amestecata cu 8 linguri de zahar si o esenta de rom.

Am taiat blatul in 2 si am insiropat ambele parti.

Crema a fost simpla si gustoasa:

  • o budinca de vanilie facuta dupa instructiuni si apoi racita si amestecata cu 10 linguri de frisca si fructe.

Am asamblat tortul si l-am dat la frigider. Am uns si pe deasupra tortul cu un strat subtire de budinca deoarece am auzit ca e mai bine asha, pentru a nu aluneca pasta de zahar.

Acum PASTA DE ZAHAR.

Am folosit:

  • 1 lingura de gelatina
  • 6 linguri de apa
  • 1 lingura margarina
  • 2 linguri miere
  • zahar pudra(1 kg)

Am pus intr-o oala gelatina si apa si le-am incalzit la foc foarte mic, apoi am adaugat margarina si mierea. Am incalzit fara a fierbe amestecul pana s-a omogenizat.

Apoi am turnat acest amestec peste 400 g zahar pudra. (cumparat la kg de la Metro)

Am amestecat bine, apoi am mai adaugat zahar si am inceput sa framat pasta de zahar. Pasta trebuie tratata dupa parerea mea la fel ca si aluatul, pudrati masa cu zahar si framantati pasta exact cum ati face cu aluatul pentru paine. Daca aluatul se usuca prea tare si nu ati reusit sa intindeti foaia de pasta incaziti-o in cuptorul cu microunde. Va deveni mai maleabila.

Eu fiind incepatoare in ceea ce priveste pasta de zahar am avut o seara grea de framantat si intins. In timp ce Germania pierdea (din nefericire) impotriva Spaniei la Mondial, eu framantam de zor gandindu-ma oare fac bine ce fac? Am tot adaugat zahar si intr-un final aluatul a devenit maleabil si l-am intins cu sucitorul. Mi s-a cam lipid de masa primele N dati, pentru ca nu presaram destul zahar pe masa. Dar intr-un final dupa mai multe runde de microunde si intins am reusit sa intind foia si sa acopar tortul:) in intregime cu o singura foaie. Am mai adaugat apoi margini, dar asta doar pentru aspect.

Deci sa recapitula:

  • facem blatul
  • insiropam blatul
  • facem crema
  • asamblam tortul
  • facem pasta de zahar, o intindem si apoi acoperim tortul

Exista multe tipuri de blat si de insiropat, iar despre creme nu mai vorbesc. Folositi reteta preferata si apoi acoperiti tortul cu pasta. Ii va da o infatisare spectaculoasa.

Cat despre ornat, s-au scris carti intregi, dar eu am cumparat creioane de la Dr Oteker (creioane cu zahar colorat) si le-am folosit pentru ornat. A iesit ok:) Data viitoare voi incerca sa colorez pasta de zahar si sa fac un trandafir(cheesy I know), dar deocamdata atat.

POFTA BUNA!!!



Articol recomandat de retete30minute.wordpress.com