contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tort Malaga

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga


Made by Liana



Tort Malaga with love!!!
Aceasta este cea de-a doua reteta si ultima cu care particip la concursul gazduit de Laura Laurentiu, Bloggospodina.
Tortul Malaga mi-a ramas pe retina de cand l-am vazut postat de Laura pe un site culinar, acum vreo doi ani si mai bine. Tot am zis ca-l fac, dar uite ca abia acum am reusit si ocazia a fost nemaipomenita.
Multumesc frumos, Laura!
Ingrediente:
Pentru blat: 3 oua,
1 pahar de 150 ml zahar,
75 ml ulei,
150 ml zahar,
150 ml +2 linguri faina,
1 lingurita praf de copt.
Pentru bezea:
4 albusuri,
6 linguri de zahar,
4 linguri nuca macinata.
Pentru crema:
300ml frisca,
300 ml lapte,
1 plic budinca de vanilie,
2 linguri esena de rom,
6 linguri zahar,
1 lingurita gelatina granule,
100g stafide inmuiate in rom.
Pentru glazura:
100g ciocolata amaruie,
3 linguri de frisca lichida.
Sirop:
5 linguri de apa,
1 lingura esenta de rom,
1 lingura zahar.
Decor:
300 ml frisca lichida, batuta si indulcita dupa gust
100g ciocolata amaruie.
Pentru blat: Folositi acelasi pahar de masurat pentru toate ingredientele!
Se bat ouale intregi cu zaharul pana devine ca o crema.

Se adauga uleiul in fir subtire, amestecand incontinuu, apoi se adauga faina cernuta cu praful de copt

si se omogenizeaza.
Compozitia se toarna intr-o tava unsa si tapetata cu hartie de copt.
Pentru bezea: se bat albusurile cu zaharul pana se formeaza o bezea ferma, apoi se amesteca usor cu nuca macinata.

Bezeaua astfel formata se aseaza peste compozitia de blat din tava

si se da la cuptorul incins de dinainte, circa o ora la 150 de grade, pana se rumeneste bezeaua. Trebuie sa fie cat mai uscata si maronie, apoi, cand e gata, se lasa la racit.
Pentru crema: Din lapte si 5 linguri de zahar, impreuna cu praful de budinca se fierbe o budinca groasa. Cand e gata, se acopera cu o folie alimentara ca sa nu prinda crusta si se lasa la racit.

Cei 300 ml frisca lichida se mixeaza, se adauga o lingura de zahar si se lasa la frigider, pana se raceste si budinca.
Se prepara gelatina, care se lasa la inmuiat 10 minute cu 1-2 lingurite de apa. Apoi se topeste pe bain-marie, pana devine clara.
Cand budinca s-a racit complet, se amesteca cu frisca, cate o lingura o data, mixand incontinuu, pana la terminarea acesteia. Gelatina se amesteca cu 2-3 linguri de crema si apoi se adauga restul in crema, amestecand bine. Se adauga esenta de rom si stafidele bine scurse.

Se omogenizeaza si se da la frigider.
Blatul se desprinde cu grija de pe hartia de copt, se taie in doua pe lungime si se unge cu ciocolata gata topita pe bain-marie impreuna cu frisca lichida.

Lasam sa se raceasca si intareasca glazura.
Dupa ce glazura s-a intarit, asamblam tortul: pe un singur blat,peste glazura de ciocolata, se intinde toata crema,

se niveleaza si se acopera cu al doilea blat cu glazura de ciocolata in jos, peste crema.
Se insiropeaza blatul superior cu siropul preparat din apa, rom si zahar.
Pentru decor: se topeste ciocolata pe bain-marie impreuna cu 2-3 linguri de frisca lichida, se umple posul cu duiul cel mai subtire si lunguiet si se fac ornamente. Eu am ales sa fac inimioare ;-)

Se dau la congelator sa se intareasca.
Frisca lichida am mixat-o cu putin zahar si cu acelas pos si dui am facut tot inimioare din frisca, pe partea superioara a blatului, asta dupa ce am imbracat tot tortul in frisca, intr-un strat potrivit de subtire.

Am pus si inimioarele de ciocolata pe lateral si gata tortul!

Cat credeti ca a rezistat pana l-am taiat?? :P

O felie pentru Laura si pentru voi, with love ;-)


Articol recomandat de pemasadinbucatarie.blogspot.com

Author:Liana10