contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tort Padurea Neagra

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga



Nu e reteta 'originala' e o compilatie de idei de ici si colo, ingredientele principale insa, nu lipsesc.
Acum, sa va servesc c-o felie in loc de introducere si-n felul acesta, va tin ocupati si nu remarcati micile stangacii de decor. :)
E o idee draguta de decorat, seamana cu tortul Eszterhazi culorile-s in ton cu Craciunul, difera putin modul in care se traseaza dungutele.
Blatul este dupa reteta bufnitelor de Halloween.
- alatul este destul de curgator si pt a evita eventualele surprize neplacute puteti imbraca exteriorul formei pt blat, in folie de aluminiu
- pun mereu si hartie de pergament pe fundul tavii si ung peretii cu unt

- se coace la 375F, dar pt aproximativ 50-60 minute pentru ca este un blat umed. Incercati cu scobitoarea si daca iese curata e gata.
- blatul se lasa la racit si se taie in 3 etaje
- daca blatul s-a tuguiat, taiati-i capacul si serviti-l ca atare :)

- se aseaza prima felie de blat pe platoul de unde veti servi tortul, puteti stropi si cu 3-4 linguri de suc de visine (zeama compotului), dar nu e obligatoriu
- tortul se umple cu visine din comport scurse bine (bocand e 600-800g)
- se aseaza visinele pe felia de blat, cu generozitate, apoi se acopera cu frisca batuta (500ml in total)cu un plic de intaritor de frisca
- se continua montarea la fel pana la ultimul blat, lasand partea de sus neunsa
- se imbraca si lateralele tortului cu frisca
- am invelit tortul pe laterale, in ciocolata
*100g de ciocolata si-o bucatica de unt cat o nuca se topesc la microunde.
Atentie! incalziti ciocolata cate 15 secunde, amestecati, daca considerati ca mai trebuie alte 15 secunde si tot asa pana aveti un amestec lucios si cu o consistenta curgatoare. Curge, dar incetinel
- pe o banda de hartie de pergament, suficient de lata incat sa inconjoare tortul, ungem ciocolata de mai sus ajutandu-ne de-o pensula. Stratul va avea 1 mm cel putin.
- se infasoara cu grija in jurul tortului, in asa fel incat sa adere perfect de frisca cu care am imbracat mariginile lui

- se da la frigider pt 5 minute sau pana s-a intarit bine ciocolata, apoi hartia de pergament se desprinde de peretele de ciocolata

- am taiat peretele de ciocolata, cu un cutit cu zimti mari, sa-l aduc la nivelul tortului
Glazura alba:
- un albus + 200g zahar pudra + 1 lingura de zeama de lamaie se amesteca bine si se intind
pe capacul tortului
Glazura rosie:
- 100g zahar pudra, 1 lingura sau 2 de suc de visine si-un strop de colorant alimentar rosu, se amesteca bine. Ne dorim o consistenta curgatoare, dar nu foarte tare, asa ca adaugati dupa caz, zahar pudra sau suc
Se orneaza ca in imagine, apoi, cu o scobitoare, se traseaza f delicat, din 2,5cm cate un cerc. Mergem mereu in sensul acelor de ceasornic.

Sa subliniez ceva: blatul desi are zahar, nu e dulce, in frisca nu am pus intentionat zahar, deci dulcele tortului provine, in principal, de la glazura si desi per ansamblu pare mult zahar, fiecare felie de tort, e mai degraba racoroasa decat dulce. :)
E de preferat sa lasati tortul o ora la frigider inainte de a-l taia.
Eu n-am facut-o si glazura nu a avut vreme sa se intareasca.
O sa revin cu reteta imbatabila de bezele.


Articol recomandat de anditudor.blogspot.com