contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Vegan_supă Cremă Verde

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 

Aşa cum îţi spuneam, supele creme sunt plăcerea mea pentru un prânz delicat şi fin. Zilele trecute, când am ajuns în piaţă am rămas atât de plăcut impresionată de cât verde era împrăştiat pe la tarabe, încât am început să tot cumpăt din fiecare fără să mă fi gândit iniţial la meniu. Dragul meu prieten, trebuie să-ţi mărturisesc ceva, până acum nu am ştiut ceea ce este leurda. Ei da, este curios, dar aşa este, pentru că până acum mă tot învârteam prin marile magazine şi nu prin piaţă. Acum, după ce am descoperit leurda, am început să experimentez, iar zilele trecute am făcut o supă cremă care a avut succes, motiv pentru care îţi voi povesti şi ţie cum am făcut.
Ingrediente:
2 legături leurdă
2 legături ştevie
1 pungă de ½ kg mazăre congelată
2 morcovi
½ ţelină mijlocie
1 păstârnac mijlociu
2 cartofi mărişori
1 ceapă uscată
1 legătură ceapă verde
1 legătură usturoi verde
100ml smântână
2 gălbenuşuri
unt cât o nucă (sau două dacă îţi place!)
Preparare:
Speli bine toate frunzele de ştevie şi leurdă şi le cureţi de codiţe.
Cureţi ceapa verde şi usturoiul verde de frunzele veştede şi de mustăţile de la rădăcină, după care le speli foarte bine în jetul de apă rece, mai ales la îmbinarea frunzelor, acolo se strânge pământ şi praf.
Cureţi de coajă rădăcinoasele, le speli în jet de apă rece.
Într-o oală de 6-7 litri, aşezi rădăcinoasele tăiate cubuleţe, frunzele de ştevie şi leurdă mărunţite, ceapa uscată şi cea verde tăiate în bucăţi mai mari şi mazărea congelată. Le pui apă şi le acoperi cam 2-3 degete.
Le condimentezi cu puţină sare grunjoasă, cimbru şi tarhon.
Nu este prea complicat, nu-i aşa?!
Acum, după prima etapă, aşezi oala pe foc mai mare până începe să fiarbă, după care dai focul la mic până fierb toate, mai ales rădăcinoasele.
Cât timp legumele fierb, poţi să faci dressingul:
- dresing vegan:
o 150ml lapte de soia
o 2 linguri ulei de măsline
o 1 lingură făină
- dresing cu ouă:
o 2 gălbenuşuri
o 100 ml smântâna
După ce au fiert toate, scurgi bine supa printr-o strecurătoare, iar legumele le mixezi. Adaugi untul (dacă eşti vegan, nu te sfătuiesc să foloseşti margarină pentru acel renumit E621 (vezi aici), ci mai degrabă adaugă puţin ulei de măsline.
Amestecă până ce s-a topit untul, după care adaugă dressingul.
Gustă din acest minunat piure, ai să vezi ce gust bun are, iar dacă mai trebuie să adaugi sare, este bine s-o faci acum. Răstoarnă supa, amestecând uşor cu lingura. Supa este gata, şi dacă îţi plac crutoanele prăjite în cuptor, ei bine, poţi să le faci cât timp fierbe supa. Tai în cuburi mici feliile de pâine (pot fi de la pâine puţin mai veche), le răstorn în tavă şi le coci la cuptor. Nu le pui niciun fel de grăsime: unt sau ulei, doar le coci.

După ce s-au rumenit, le scoţi din cuptor şi le aşezi într-un castron din ceramică.
Răsfiri puţin verde peste supă, frunze de pătrunjel mărunţite ca să-i colorezi şi mai mult obrajii.
Este o supă care îţi va încânta gustul şi te va duce pe meleaguri cu dealuri înfrunzite unde cucul încă doarme liniştit sub o ramură de nuc. Chiar dacă primăvara asta este încă adormită , să ştii că vara se apropie cu paşi de vals, iar castanul din curte va înflori curând împrăştiind miresme de neuitat. Plimbă-ţi privirea peste florile de corcoduş, căci în curând vor plânge cu petale albe peste aleea care calci, iar parfumul de zambilă va fi doar amintire. Fii fericit căci toate sunt trezite să-şi împlinească soarta şi verdele te va înconjura cu dragoste precum o mantie de mătase.

Articol recomandat de gratziela-retete.blogspot.com