contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Verine De Spuma De Ficat Cu Fructe

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Verine de spuma de ficat cu fructe  

In timp ce degustam verinele astea cu iz parizian am primit invitatia sa ma alatur concursului Electrolux: Cube by Electrolux. 


Milano este o destinatie pe care n-ar trebui s-o rateze nimeni. Face parte dintre acele orase pe care merita sa-l iei la pas incet, si cu rabdare si sa-i admiri frumusetea, un mix de contemporaneitate si istorie. 


Mi s-a parut interesanta ideea unui restaurant creat si folosit ca promovare a unor produse electrocasnice. E un concept inovator si interesant, atat de interesant incat voci din lumea presei de pe-afara il numesc chiar: "restaurantul viitorului".  Iar verinele mele s-ar potrivi, zic eu, cu ideea acestui concept de PR inedit. Si mi-a placut si ideea concursului chiar daca particip doar de dragul ideii.

Pentru curiosii care cunosc Bruxelles-ul, cine s-ar fi asteptat sa gasesti taman in acel loc un restaurant Cube? Marturisesc ca eu una nu. Dar cu siguranta ca ii voi cauta atunci cand voi ajunge in oras.  Cel putin pozele trebuie sa fie fantastice cand stai in restaurantul asta, daca mancarea poate nu va reusi sa te convinga, fiind prea avangardista in gusturi. Pana atunci am dat o fuga virtuala ,evident, si m-am plimbat prin Cube. Senzatia e interesanta! Incercati si voi! :)
Si pentru ca senzatia sa fie completa, atunci cand te vei gandi si tu la "cum ar fi daca...?"  iata si reteta.
Atentie! Reteta doar pentru gurmanzii cu tupeu!
Daca ai inchide ochii pentru o secunda si ti-ai plimba limba pe cerul gurii, ti-ar ramane o senzatie de zbor catifelat, o armonie de arome fine, fructate si inedite. Ti-ar umple gura de parfum necunoscut si mintea de placere care s-ar transmite in fiecare fibra a trupului tau armotit de asteptarea incordata a urmatoarei portii. Spumos, usor si parfumat, umed si plin de culoare, consistenta de fruct si putin echilibru siropos, balsamic. Respira. Acum e vremea sa intri in bucatarie sa incerci sa recreezi acest "plaisir de la Belle Epoque" in felul tau si sa ti-l oferi din toata inima.
Verine de spuma de ficat cu fructe
Timp de preparare: 90 minute
Ingrediente: 
- pentru spuma de ficat:
120 de ml frisca din smantana (neindulcita)
50 gr foie gras, sau ficat de gasca de calitate buna
1 ou
2 linguri mari de otet balsamic
- pentru chutney de mango:
1/3 dintr-un fruct de mango mare
15 gr. zahar pudra
1/2 caciulie de usturoi
1 praf de scortisoara
1 stea de ananas
cardamom dupa gust
cateva seminte de coriandru
1 pahar de vin alb de calitate

Cum se face?
1. curata coaja fructului de mango si extrage samburele; taie fructul in cuburi potrivit de mici; presara zaharul peste fructe, adauga cardamomul, coriandrul, usturoiul si vinul si la fel si scortisoara si lasa sa fiarba la foc mic, pana obtii un amestec gros; amesteca din cand in cand; daca s-au inmuiat fructele bine (fara sa se sfarame), ia cratita de pe foc si lasa chutney-ul la racit;
2. daca n-ai gasit foie gras, atunci gateste ficatul de rata, punandu-l cu putina apa, fara sare sa fiarba sub capac, pana se inmoaie; adauga putin vin si doar la final sare si piper dupa gust; lasa-l la racit, apoi macina-l fin, la consistenta unei creme;
3. bate frisca lichida la consistenta unei spume usoare si fine (nu a unei smantani cremoase), adauga ficatul, galbenusul si 1 lingura de balsamic; mai bate putin sa se intareasca fara a deveni rigid, apoi adauga albusul de ou batut spuma batut cu putina sare si in care ai pus putin piper alb (daca iti place un gust mai aromat)
4. cladeste in pahare, in straturi: un strat de chutney de mango, apoi un strat de spuma de ficat; decoreaza cu 2 linguri de otet balsamic pe care le-ai lasat sa scada pe foc mic pana lichidul a capatat consistenta siropoasa;
5. decoreaza cu nuci prajite si netaiate.

Mici secrete:
  • ficatul sa fie proaspat, la fel si foie gras-ul daca il gasesti si sa le pui bine racite in spuma de frisca de smantana neindulcita;
  • fructul de mango sa fie bine copt, altfel fierberea va fi indelungata si rezultatele nemultumitoare; dar sa nu fie nici prea copt si sa se sfarame in timp ce il decojesti; ai nevoie de fruct nu de pireu de mango;
  • tine paharele la frigider pentru aproximativ 20 de minute inainte sa le aduci la masa.
Pofta buna!

http://feeds.feedburner.com/AventuriCulinare