contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Viza Pentru Sua - Care E Reteta?

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Cum se ia viza pentru SUA a fost pentru mine tot timpul o nebuloasa totala. Dupa ce criterii te aleg/resping americanii? Oare m-ar considera demna de turist prin tara lor? Oare as putea indeplini miile de conditii (la prima si a doua si a n-a impresie cam atatea par) necesare?
Din cauza ca n-am gasit un raspuns satisfacator la toate aceste intrebari, mult timp am functionat dupa foarte sanatosul principiu "strugurii sunt acri si cine naiba vrea oricum sa mearga in America?" si am ingropat adanc chestiunea, sub zeci de planuri de calatorie in tari unde oamenii chiar se bucura sa incurajeze fluxul de turisti.

Buuut... se face ca acum vreo 2 saptamani Alex a fost invitat in State by his american boss si a inceput sa-si faca tacticos planurile de parasire a nevestei iubitoare si de mers in SUA pt o saptamana! Ce frumos ar fi, se gandea nevasta cea frumoasa si iubitoare, daca as putea sa merg si eu cu el... Ce frumos sa facem un roadtrip prin State, intr-un Mustang decapotabil, pe autostrazi prafuite, presarate cu moteluri dubioase si diner-e oldschool! Ce frumos sa ne plimbam prin New York si sa mancam un sandwich la Katz sau o cina fabuloasa la Le Bernadin! Ce frumos sa pierdem niste bani la o partida de Hold'em in Vegas! 

In concluzie am decis - cu inima indoita de frica - sa intru in hora si sa incerc sa iau viza.

Procesul in sine nu e foarte complicat: trebuie sa platesti taxa de viza (140$) + taxa de pin (11$) la Banca Transilvania, sa completezi un chestionar online, sa-l decorezi cu o poza recenta si apoi sa suni sa faci programarea la interviu. Pe mine m-au chemat la 6 zile dupa ce-am sunat.

Dar dansul, distractia si, mai ales, stressul datator de ulcer, abia acum incep. In orice aplicatie pentru viza, Statele Unite pleaca de la ideea ca: 

The presumption in the law is that every visitor visa applicant is an intending immigrant. Therefore, applicants for visitor visas must overcome this presumption by demonstrating that:
- ai casa si masina - n-am :|
- ai firme, salarii mari, conturi in banca - again, la mine nu se pune problema. Nu ma pot lauda decat cu generosul salariu de medic rezident, insumand de la 1 ian 2012 (cand s-a marit, vezi bine) 1100 ron
- ai copil sau alte treburi familiale care sa te tine in tara - nici aici nu stau mai bine, nu ma pot lauda decat cu my awesome huzband, dar cu taman cu el la brat vroiam sa ma plimb prin SUA, asta mai mult ma incurca decat sa ma ajute
- ai invitatie de la cineva din State - din nou, lipsa, pentru ca, desi aveam cunoscuti prin SUA care mi-ar fi putut da una, nici unul nu era o persoana cu adevarat apropiata si atunci am preferat sa go without one

Evident, pe masura ce data fatidica se apropia, stresul meu crestea exponential. All I had going for me, era ca intr-adevar ne-am plimbat destul de mult si poate-poate domnii de la ambasada o sa se gandeasca ca "deh, daca n-a ramas ea in toate tarile astea, poate avem sperante ca si-o lua talpasita si din "the land of dreams" si ca s-o intoarce acasa"

Cu o seara inainte, mi-am pregatit dosarul cu "dovezi". Teoretic aici pui acte de proprietate, extrase grase de cont etc. Al meu a iesit rusinos de anemic:

- extras "subtirel" de cont
- adeverinta de salariat (in romana, nu-i nevoie sa  o traduceti)
- actul de proprietate al masinii (pe numele lui Alex) + certificat de casatorie
- rezervarile la hoteluri din State (le-am facut pe booking.com cu optiunea de free cancelation, just in case), fara bilete de avion, ca doar pe alea nu ai cum sa le dai inapoi

Mi-am luat dosarul in brate cu inima stransa, impreuna cu actele obligatoriu de prezentat:

- pasaport valabil
- pagina de confirmare a completarii formularului online
- chitanta de la Banca Transilvania care dovedeste ca am platit taxa de viza
...si m-am infiintat la usa ambasadei la ora stabilita.

Am trecut de security si am ajuns intr-o incapere luuunga, unde se intampla tot procesul. Un nene la intrare mi-a dat un bon de ordine si de acolo, totul s-a desfasurat cu viteza luminii. 

Intai m-a chemat o tanti la primul ghiseu, unde mi-a inspectat pasaportul si pagina de confirmare si unde am lasat chitanta de la BT.

Nici nu m-am asezat bine inapoi pe scaun, ca mi-am auzit numele strigat ca sa ma prezint la ghiseul unde se iau amprentele.

Buuun, mi-am zis, sa ma asez si sa studiez procesul interviului, care se desfasura la mai multe ghisee langa mine. In inca vreo 3 minute, de nici n-am avut timp sa-mi repet in minte discursul pregatit de acasa cu de ce si cum vreau in America ca mi-am auzit numarul strigat, ca sa ma prezit la ghiseul unde se dadea interviul propriu-zis!

L-am salutat cu my most confident, charming smile pe domnul de la ghiseu, care m-a intrebat, cu un accent american gros, "De cew vrweti sa calatowriti in US?"
I-am spus, sperand sa ii intru mai repede in gratii, "We can talk in English in you want to". Neimpresionat, mi-a raspuns ca "It's your interview, I don't care!" Hmmm... e groasa treaba...

M-am lansat apoi in poezia invatata de acasa, cum vreau sa merg sa vizitez SUA, impreuna cu sotul meu, angajat la o companie americana, cum vrem sa stam 2 saptamani... M-a intrerupt intrebandu-ma scurt "So, you're a doctor?" Din nou, m-am lansat in raspuns cu aplomb, spunandu-i cum da, sunt rezident pe Gastroeneterologie in anul III, dar n-am apucat sa zic mai departe cand il aud intrebandu-ma "So, no kids?" "Not yet" zic, la care el, cu un zambet in sfarsit pe fata "So I guess that's why you're travelling so much". Abia acum m-am mai relaxat si am inceput sa respir normal "Yep, we're trying to cover everything before the children come" am indraznit eu sa glumesc. M-a mai intrebat daca avem casa - "No" si unde am mai calatorit. M-a apucat sa recit pomelnicul de tari rapid dar nici n-am apucat sa mentionez 3 tari ca m-a intrerupt cu "yeah, yeah, you're viza is approved, have a nice time in the States!"


Si asta a fost tot! Toata distractia a durat maxim un minut! And I got it! Nici macar n-am deschis dosareulul pe care il pregatisem. 

Acum, la ce concluzii am ajuns cu prvire la viza de SUA? 
Cred ca prima ar fi ca e o idee foarte tampita sa citesti toate paginile de forum referitoare la obtinerea vizei (asa cum am facut eu) pentru ca nu reusesti decat sa te stresezi si mai tare. 
Cred de asemenea, ca e foarte important sa mai fi calatorit inainte. 
Si, probabil cel mai important, e sa te duci acolo cat se poate relaxat si increzator si sa fii extrem de sincer si deschis. That's all I got so far! 

Voi ce parere aveti? Ce experiente ati avut cu viza SUA?