contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

28 Iunie Comemorarea A 94 De Ani De La Moartea Pictorului Ştefan Luchian

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 


Ştefan Luchian s-a născut la data de 1 februarie 1868, la Ştefăneşti - Botoşani, ca fiu al maiorului Dumitru Luchian şi al Elenei Chiriacescu. A avut inclinatia spre pictura inca din copilarie,chiar daca mama sa dorea sa urmeze o cariera militara.Cu toate acestea mama sa il inscrie in anul 1885 la Scoala Nationala de Arte Frumoase din Bucuresti pentru a studia pictura.Talentul sau ii aduce odata cu absolvirea in anul 1889 si medalia de bronz pentru un Studiu dupa natura si pentru un Cap de expresie.
El rezistă cu încăpăţânare eforturilor mamei sale de a-l înscrie la şcoala militară. În 1873 familia se mută la Bucureşti. Ştefan Luchian se înscrie în 1885 la clasa de pictură a Şcolii Naţionale de Arte Frumoase, pe care o absolvă în 1889, obţinând medalia de bronz pentru un Cap de expresie şi un Studiu după natură. Avandul mentor si profesor pe Nicolae Grigorescu acesta din urma il incurajeaza sa plece sa studieze in strainatate.Astfel va incepe o perioada plina de success,deschide expozitii, participa si castiga mai multe premii in toata lumea .
Din pacate in anul 1900 apar primele manifestari ale unei boli cumplite,care afecteaza maduva spinarii, si anume Scleroza Multipla.Din pacate din cauza bolii si a saraciei va ramane infirm pentru intreg restul vietii,dar acesta continua sa lucreze si astfel expune neintrerup la diverse expozitii pana in anul 1915.
Prezenta eminenta in viata artistic a timpului, Luchian nu va cunoaste pentru multa vreme succesul. Astfel, la expoziţia sa din 1905, singurul cumparator al unui tablou a fost pictorul Grigorescu. Un grup restrans de admiratori si prieteni il aclama, condiţia sa materiala continua insa să fie dintre cele mai precare.
Din 1909 pana la sfarsitul vietii va fi ţintuit in fotoliu. Fixase insa in memorie "splendorile scanteietoare" ale peisajului romanesc, pe care il va reda intr-o serie intreaga de opere,iar tehnicile uleiului,a culorilor vor ajunge la o maiestrie de neegalat.
Luchian a murit la 28 iunie 1916. Catre sfarsitul vietii nu mai putea tine penelul cu
degetele paralizate si in permanenta avea pe cineva care i-l lega de incheietura mainii.
A fost membru fondator al “Tinerimii artistice”, societate artistica ce isi propunea dezvoltarea artei dincolo de conventiile academice, iar creatia sa a influentat in mod hotarator evolutia picturii romanesti moderne;.Este cunoscut mai ales ca un sensibil pictor al florilor (“Anemone”, “Garoafe”) (n. 1.02.1868)


Articol recomandat de valentinaghidculinar.blogspot.com