contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Açorda De Mariscos

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga


açorda de mariscos n-are traducere. e un fel de supa portugheza de fructe de mare cu miez de paine, ou si usturoi. muuult usturoi. am mancat prima oara chestia asta anul trecut la un restaurant mititel in cascais si tare mult mi-a placut. 


galbenusul de ou se adauga crud, cand mancarea este inca fierbinte. mie mi l-a amestecat chiar in fata mea, la masa.

cum tanti de la restaurant nu stia o boaba de engleza si açorda se pronunta un fel de asuurda, n-am inteles cum ii zice mancarii asteia si povestea s-ar fi dus incet uitarii daca nu ma intalneam saptamanile trecute cu un portughez care, ajuns pe meleagurile bucurestene, m-a lamurit ce e si cum se face chestia asta minunata de-am mancat-o eu pe malurile oceanului atlantic. se pare ca poti sa adaugi in combinatia asta orice fel de fructe de mare sau peste si cu cat sunt mai multe lighioane cu atat e mai gustoasa.  

e inutil sa va povestesc ca gustul mancarii depinde foaarte mult de prospetimea fructelor de mare dar chiar si cu ingrediente "pescuite" de la metro te poti descurca mai mult decat onorabil. 


daca mi-amintesc si de un alvarinho (vinho verde) la gheata zau ca mi se face o pofta teribila de concediu si de plecat in portugalia. 


hai noroc si pofta buna!

ingrediente:
pentru 4 persoane. timp de pregatire: 1 ora.
- 250 de grame de creveti proaspeti in "coaja"
- 250 de grame de baby shrimps proaspeti (eu i-am cumparat gata decorticati ca sa nu fie chinul mare)
- 500 ml de apa
- o legatura de patrunjel
- 500 de grame de paine mai veche taiata cuburi
- 4 galbenusuri
- o capatana mare de usuroi
- o ceapa mare
- o lingura de otet din vin alb
- sare, piper alb

açorda de mariscos
- pune apa la fiert intr-o cratita. adauga crevetii, baby shrimps, cozile de la patrunjel si doi catei de usturoi impreuna cu o jumatate de lingurita de sare.
- cand crevetii sunt roz, scoate-i din zeama si pune-i intr-o strecuratoare, deasupra cratitei. curata-i de "coaja" si arunca cojile in zeama. fierbe zeama inca 20 de minute cat sa mai scada putin si sa-si intensifice gustul de la "cojile" crevetilor. pune si o lingura de otet din vin alb.
- strecoara supa de fructe de mare si da-o deoparte.
- caleste ceapa taiata marunt. cand e aproape gata adauga si usturoiul din care pastreaza doi catei.
- adauga supa de la creveti impreuna cu painea si crevetii. amesteca bine pana se inmoaie painea. opreste focul.
- rade doi catei de usturoi peste supa, apoi adauga cele 4 galbenusuri impreuna cu patrunjelul. amesteca bine  si pune in farfurii. presara peste patrunjel proaspat.