contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Ai Comentarii, Ai Premii!

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Discutam deunăzi cu câţiva prieteni dintre bloggerii culinari. Tema discuţiei era interactivitatea cu publicul pe blogurile noastre si aproape toti ne exprimam uimirea şi, oarecum, îngrijorarea, că cititorii, deşi ne viziează în mare, nu se implică în conversaţii. Practic, nu interacţionează.

Am avut ocazia să organizez mai multe degustări şi grătăreli şi am avut plăcuta surpriză ca mulţi dintre cei prezenţi să-mi spună că urmăresc aproape zilnic blogul meu şi că au gătit din el nenumărate reţete. Oamenii păreau chiar încântaţi de sursa lor de inspiraţie, adică de munca mea; mulţi m-au felicitat. Cu toate acestea, persoanele respective erau pentru mine erau total necunoscute. Făceau parte din acea mare majoritate “mută” a cititorilor mei.

Există pe blog persoane care comentează în mod regulat. Unii dintre ei aproape la fiecare articol. Numărul lor este foarte mic faţă de numărul celor care intră zilnic pe blog. Când ai câteva mii de cititori zilnic, este ciudat sa vezi că se adună doar 3-4 comentarii, deşi răspund întotdeauna la fiecare dintre ele, tocmai ca cititorul să ştie că i-am citit postarea şi că ceea ce a spus el a fost luat în seamă.

Unii dintre aceşti comentatori au perioade de activitate alternând cu perioade de absenţă totală. Există 1-2 luni când cineva comentează asiduu, apoi dispare pentru 5-6 luni, după care revine… sau nu.

Îmi dau seama că există cititori cărora le este greu să comenteze dacă simt că nu au ceva foarte important de spus. Alţii sunt timizi, unii, probabil, sunt comozi; există, sunt sigur, şi cititori care simt că nu au nimic de spus. Cu toate acestea, pentru cineva care munceşte enorm să ţină în viaţă un blog, fiecare comentariu reprezintă o încurajare, o motivaţie în plus de a continua; chiar şi acele comentarii (foarte numeroase pe toate blogurile) de tipul: „mi-a plăcut reţeta/articolul”, „poza este frumoasă”, „mulţumesc pentru idee” etc. sunt preţuite de mine, căci sunt o dovadă a faptului că cineva este interesat de munca mea.

Desigur, apreciez mai mult comentariile care deschid teme noi de discuţie; nu mă deranjează comentariile critice, dacă sunt expuse pe un ton civilizat, fără injurii şi agresivitate şi, mai ales, argumentate. Am învăţat multe lucruri din câteva comentarii critice, iar cei care îmi descoperă erori, confuzii sau omisiuni în texte nu fac altceva decât să ridice nivelul de calitate al blogului. Le mulţumesc pentru interes si pentru că-şi dau osteneala de a îmbunătăţi lucrurile.
În peste 3 ani de blog cred că am cenzurat doar vreo 20 de comentarii, şi acelea, majoritatea fiindcă erau reclame mascate la alte site-uri, produse sau servicii, şi câteva, puţine de altfel, fiindcă erau agresive, nepoliticoase sau chiar injurioase.

Facebook-ul a înrăutăţit situaţia. Ajung să cred că unii dintre cititori şi-au ieşit din „rol”. Nu mai citesc, sau o fac foarte în diagonală, dau un Like în fugă, sau postează comentarii doar pe Facebook, fiindcă le este mai simplu acolo. Ştiu că toţi avem timpul limitat şi că avem propriile noastre preocupări legate de familie, prieteni, serviciu şi hobby-uri personale şi înţeleg asta mai bine ca oricine, căci sunt şi eu în aceeaşi situaţie. Totuşi…

Totuşi, mă întreb, cum să măresc interactivitatea pe blogul meu? Acest lucru ar folosi tuturor, căci am învăţa mai mult unii de la alţii şi, poate, ajungem să fim prieteni şi în viaţa reală. Cu unii dintre cititorii care au comentat pe blog, am ajuns să vorbesc şi la telefon, sau chiar să ne întâlnim în persoană. Cu câţiva chiar m-am împrietenit. Ultima dată când am analizat cine sunt prietenii şi cunoştinţele cu care comunic cel mai des, am realizat că circa 50% dintre ei au intrat în viaţa mea, într-un fel sau altul, datorită acestui blog.

M-am hotărât, deci, să organizez un concurs. În fiecare lună voi da câte un premiu unuia dintre comentarii, bineînţeles, cu condiţia să fie un comentariu cu sens, legat de articolul sau reţeta unde a fost postat. Ca să fiu bine înţeles, nu trebuie să comentaţi doar la acest post, ci la oricare dintre reţetele sau articolele din blog. Aceste premii vor consta din ustensile de bucătărie, cărţi culinare etc.

Primul premiu pe care îl voi da astfel reprezintă o maşină şi accesoriile sale, marca Royalty Line, pentru prepararea pastelor de casă. Ea va aparţine acelui cititor care postează minim un comentariu la oricare dintre articolele si/sau reţetele de pe blogul meu, începând de astăzi şi până pe data de 15 iunie. Cu cât mai multe comentarii, cu atât mai multe şanse de câştig. Nu mă interesează dacă cel care comentează este blogger culinar, profesionist în domeniul gastronomic sau simplu cetăţean. Toată lumea este bine venită în conversaţie.

Câştigătorul va fi stabilit prin tragere la sorţi şi va primi premiul prin poştă. Singura condiţie este ca adresa de expediere să fie în România. Cititorii din străinătate pot indica o adresă a rudelor sau prietenilor din România, şi vor prelua de acolo premiul.

Desigur, nu am pretenţia să postaţi cine ştie ce comentarii savante, ci doar legate de tema articolului respectiv. Dacă reuşiţi să fiţi interesanţi şi să provocaţi discuţii constructive, cu atât mai bine pentru dvs.
Nu voi accepta comentariile agresive, cele injurioase faţă de mine sau faţă de alţi cititori şi nici pe cele care sunt gratuite, postate doar aşa, ca să conteze la tragerea la sorţi.

Cum voi proceda: voi numerota comentariile postate până la data de 15 iunie, apoi voi extrage prin tragere la sorţi cinci dintre acestea; premiul va fi acordat celui mai interesant comentariu dintre acestea. Veţi avea nevoie şi de şansă, dar şi de un pic de substanţă în comentariu.

Bun… eu am cam terminat ce aveam de spus. Dacă aveţi întrebări, vă stau la dispoziţie şi vă răspund, ca întotdeauna, cu toată plăcerea.
De acum este rândul vostru, aşa că vă aştept comentariile. Baftă!