contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Aluat Foietaj

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga


Pentru impachetat:
175 grame de unt sau margarina (eu am folosit margarina "Unirea")
30 de grame de faina
Din galbenusuri, apa minerala, praful de sare, iaurt si 400 de grame de faina se framanta un aluat neted si elastic (daca e nevoie se adauga 1-2 linguri de faina).

 

De mult timp caut o reteta de aluat foietaj care sa contina mai putina grasime... am gasit-o pe blogul Laurei Laurentiu ,(este o bucatareasa desavarsita cu retete numai una si una).Stiu ca putina lume se incumeta sa-l faca tocmai pentru ca trebuie impaturat de nu stiu cate ori , apoi pus la frigider ... chestii care cer timp si rabdare. La aceasta reteta timpul se reduce la jumatate iar cand vine vorba de impaturat aluatul e o joaca :)). Pot sa va spun ca este cel mai bun aluat foietat pe care l-am mancat , exceptie facand haiosul dar cu el e o alta poveste... hai sa va scriu reteta.
Din cantitatile de mai jos se pot face 2 foi mari ( cat tava de la aragaz) . Eu am facut 4 mai mici.

 

Mod preparare:

Aluatul se aseaza pe planul de lucru uns cu ulei si se imparte in 4 parti egale .


Margarina sau untul se amesteca cu faina pana la incorporarea acesteia .
Se ia o parte de aluat si se intinde pe planul de lucru uns cu ulei intr-o foaie patrata.

Deci, daca faceti 4 foi impartiti margarina in 4. ( fiecare foaie trebuie unsa cu margarina... eu m-am complicat si am facut 4 foi, puteam face doar 2 )
Un 1/4 din margarina se distribuie uniform pe toata suprafata foii, apoi se cresteaza cate doua taieturi pe fiecare din laturile patratului, fara a le desprinde complet:

Se pliaza catre mijloc - mai intai patratele mai mici din colturi. De fiecare data se acopera cu partea opusa celei pliate anterior. Odata colturile adunate la mijloc, se continua plierea cu patratele ramase pe mijlocul laturilor, de fiecare data acoperind un patrat deja pliat cu opusul lui.
Fiecare bucata de aluat impachetata se aseaza pe o tava cu partea spre care s-au facut plierile in jos, se infoliaza si se lasa 15 minute la frigider. Dupa 15 minute se aseaza pe planul de lucru bine uns cu ulei, cu partea pe care s-au facut plierile in sus, se unge usor (cu pensula) cu ulei si aceasta suprafata si se intinde aluatul din nou in forma patrata, efectuand crestaturi indentice.
Se pliaza identic si se da la frigider pentru aproximativ 30 de minute. Dupa trecerea acestui timp se intinde aluatul (la fel cu a doua pliere, ungand cu ulei) si se taie dupa preferinte . Eu am facut 2 feluri de cornulete, unele simple , altele cu branza putin mai mari. Puteti face 2 foi ca si pentru cremes , strudel, croissant, saratele sau ce credeti voi.


Le ungem cu glabenus de ou si coacem in cuptorul preincalzit , timp de 20 de min. , pana se rumenesc usor deasupra. Laura scria ca la foc tare, eu am incercat asa si prima tura s-au ars putin la varfuri. Apoi am facut focul mai mic, am lasat mai mult timp si s-au rumenit frumos peste tot. Aluatul este foarte fin , a doua zi este si mai pufos . Il recomand cu toata increderea ! Mii de multumiri Laurei pentru reteta pe care o gasiti aici


 
 
 
 
 
Reteta recomandata de Amalia-MyLife.blogspot.com