contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

American Muffins

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Mi-am dorit de ceva timp sa fac muffins. Ce altceva poate fi mai bun pentru un mic dejun de weekend decat o briosa aburinda langa o cafea aromata?
 Am cautat o reteta de muffin mult timp, ca si o tava sau forme speciale la un pret ok.
Stiam ca particularitatea retetei este urmatoarea: lichidele se amesteca cu lichidele, solidele cu solidele si aluatul rezulta din amestecarea celor 2 compozitii. Amestecarea se face cu o spatula de silicon sau chiar cu o furculita, sub nicio forma cu mixerul, asa ca mi-a luat o vreme pana am dat de o reteta cu parfum de autenticitate.
Stiu, o sa spuneti ca puteam sa iau reteta de pe un site american—doar era o reteta de american muffin—dar nu inteleg masurile lor:1 cup—adica 1 ceasca: care ceasca? Ca am in casa 4-5 feluri de cesti: cesti de cafea de la mamaie, de la mama, de espresso, de capucino, de ceai....care ceasca mai exact? Cred ca pentru ei este un standard si pentru ca eu nu-l stiu....raman la retetele ale caror masuri le pot intelege.
Am spus mereu ca bucataria este mai mult o altchimie decat chimie, dar e bine sa ai niste masuri standardizate pentru reusita unei retete, desi la final, nu poti cuantifica exact in grame sau mililtri
Atentie!!! Reteta este de post




Dificultate-simplu
Timp-40min
Cost-ieftin


Ingrediente

  • 300g zahar(daca va doriti sa fie mai dulci, plusati la cantitatea de zahar, in reteta asta, briosele sunt moderat de dulci)
  • 600g faina
  • 400ml apa rece
  • 100ml ulei de floarea soarelui
  • 5 lingurite de otet balsamic
  • 1 praf de copt
  • 1 lingurita de bicarbonat de sodiu
  • ½ lingurita de sare
  • Vanilie, esenta de vanilie-depinde ce ai prin casa- sau ceva “miroase” cum zice mamaie
  • Eu am pus niste coaja de lamaie zaharisita (initial ca decor, doar ca sa constat ca e o greseala- se ard daca sunt la suprafata, dar in interior le parfumeaza)...asa ca poti pune orice:nuca, migdale, coaja de portocala, de lamaie, fructe confiate, scortisoara....



Mod de preparare


Asa cum spuneam, particularitatea acestei retete este ca se amesteca in 2 recipiente lichidele cu lichidele si solidele cu solidele: apa rece (care nu va fi o problema avand in vedere vremea de afaraJ), uleiul, otetul balsamic, esenta de vanilie se pun toate intr-un recipient.
Intr-un vas mai mare se pune faina, zaharul, praful de copt, zaharul vanilat (daca ai folosit zahar vanilat)



Se toarna lichidele peste solide si se amesteca cu o furculita sau cu o spatula de silicon. Nu-ti face grija daca pe alocuri aluatul nu este omogen! Nu-i nicio problema, ba din potriva am putea spune, e mai bine asa!






Lasa amestecul la frigider pentru 15-20 de min ca ma apoi sa le pui in forme.
Eu, initial nu am lasat la frigider, aluatul pentru prima tava de briose, dar am constatat ca cea de a doua tava a crescut mai frumos ca prima, asa ca mai bine lasati aluatul la odihnit.



Eu am gasit formele acestea de muffin la Lidl- cu 15 lei 12 forme rozalii de silicon(super afacere, stiuJ) -pe care le-am tapetat cu hartie de briose- in Carrefour se poate gasi, la raionul cu pungi, plastice si alte traznai si este f ieftin, 50 de bucati cu1,5 lei, dar se gasesc si unele mai frumoase, cu desene, la Ikea- 65buc la aprox 5 lei)





Se umple pana la nivelul hartiei cu aluat—aluatul de briose nu va fi ca si cel de chek, nu va curge, va fi mai asemanator de aluatul de fursecuri, asa ca te vei folosi de spatula+lingurita.



Se coc in cuptorul preincalzit, la foc mediu, cam 20-30 de min. se scot cu mare usurinta din forme, doar prin rasturnare, dar atentie ca frige! 





La final au o crusta crocanta si un interior fraged.






Tips

Puteti decora sau adauga crema peste briose, dar eu le-am mancat cu putin unt si impreuna cu o cafea, de dimineata.



Este prima oara cand fac briose, asa ca voi mai face si de acum inainte, in diverse combinatii.