contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Amestec Curry Zanzibarez

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Acum cateva zile, mai precis sambata trecuta, am sustinut un eveniment gastronomic despre Zanzibar, in speta despre modul in care s-a dezvoltat cultura sa culinara, in stransa legatura cu producerea si comercializarea mirodeniilor. A fost un eveniment care a imbinat muzica, fotografia, si filmul cu demonstratiile de gatit, atelierele de lucru si degustatul.


Unele dintre preparatele prezentate au fost asezonate cu un amestec local de mirodenii, o pudra de curry care arata influenta culturii culinare anglo-indiene exercitata asupra bucatariei locale.
Cu acest amestec se vor asezona cateva dintre retetele pe care le voi prezenta in viitor, caci am promis sa prezint si pe blog preparatele de la evenimentul “Drumul Mirodeniilor – Prima escala: Zanzibar”

Ingrediente:
1 lingura de boabe de coriandru
1 lingura de seminţe de chimion
1 lingura de seminţe de muştar
1 1/2 linguriţa de seminţe de schinduf
1 lingura de seminţe de fenicul
3-4 cm bucată de rulou de scorţişoară
1 1/2 linguriţă de cuisoare
1 1/2 linguriţă de curcuma
1 lingura de boia iute
1 lingura de boia dulce
3 linguri de zahăr brun

Instrucţiuni:
Se prăjesc uscat într-o tigaie, fără ulei, toate seminţele şi boabele, plus bucata de scorţişoară. Acest lucru se face timp de circa 1 minut, la foc mic, amestecand constant ca mirodeniile sa nu se arda.
Când mirodeniile încep să miroasă puternic si se rumenesc putin, se ia tigaia de pe foc şi se lasă să se răcească 2-3 minute.
Se pisează apoi cât mai fin şi se combină cu curcuma, zahăr, boia dulce şi iute.
Se depoziteaza intr-un container ermetic, la adapost de lumina, caldura si umezeala.

Sfaturi:
Scortisoara este greu de pisat, asa ca daca vreti sa va simplificati viata, inlocuiti ruloul de scortisoara cu 1 lingura de scortisoara gata pisata, pe care o amestecati cu mirodeniile pisate in piua.

Acest amestec este destul de versatil. L-am folosit cu succes alaturi de legume, pui, vita, peste si fructe de mare.

Nota:
Caracteristice amestecului curry tanzanian (caci Zanzibarul este o regiune autonoma a actualei Tanzania) sunt prezenta zaharului brun, ca si a combinatiei de boia dulce cu boia iute, pe care nu le-am mai intalnit la alte variante de curry.

Prajirea uscata a mirodeniilor are ca efect potentarea aromelor si usurarea procedurii de macinare, caci prin prajire mirodeniile devin mai casante.

Pin It