contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Apa Cea De Toate Zilele

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Nici o reteta pe care ati intalnit-o vreodata nu poate fi dusa pana la bun sfarsit fara ingredientul primordial: apa. Iar cat de gustos va iesi tacamul, tot de apa depinde. Saptamana trecuta Povestelnicul a avut ocazia sa mearga in vizita la cel mai mare producator de apa potabila din Moldova. Uimitor a fost sa descoper prin cate trebuie sa treaca o suvita de apa, ca sa ajunga pe mesele noastre. Mai jos am sa va povestesc cum ajunge in casa omului apa “Om”.
apa potabila om

A inceput toata istoria in 1996, cand intr-o localitate situata la 140 km de Chisinau, niste baieti gospodari s-au organizat si au inceput a lucra cu drag si spor pentru a extrage din inima pamantului apa. Astazi, apa “Om” este prima marca din Moldova si printre primele in lume care a obtinut certificatul international de calitate in domeniul produselor alimentare FSSC 22000:2010. De altfel, este si unica din Moldova care este certificata ca si produs recomandat copiilor incepand cu primul an al vietii.

In meeting room-ul companiei Rusnac-Moldaqua este prezenta o intreaga galerie istorica ale acelui an.
apa potabila om

Tot aici se gaseste si “peretele gloriei” – o galerie impresionanta de diplome obtinute la concursurile internationale.
apa potabila om

Dupa ce am speriat somnul (dimineata ne-a prins in drum) cu o cafea, am mers sa vedem culisele.
apa potabila om

Inainte de toate, am fost imbracati in vesminte sterile: din vraful picioarelor pana in crestet. Dupa cum ne-am convins, normele sanitare ale incaperilor sunt respectate cu strictete.
apa potabila om

Am inceput cu sala unde se afla instalatiile de colectare. Cele peste 10 izvoare existente in localitate au fost consolidate in surse mai mici, din care apa este pompata in capacitati cu tonaj mare.
apa potabila om

Notabil este faptul ca apa in fantani se ridica de la adancimea de 150 m si, conform observarilor facute dimp de aproape 20 de ani, isi mentine temperatura constanta de 11 °C, in toate 365 zile ale anului.
apa potabila om

Aici se gasesc si instalatiile datorita carorara apa naturală este dimeneralizata printr-o metoda speciala. Utilajul ultra modern, de origine germana face componenţa apei balansata si-i reda un gust placut.
apa potabila om

Ochiul care nu este indiferent fata de grandoarea instalatiilor industriale, are pe unde se primbla.
apa potabila om

De aici, prin tevile lucioase de inox, apa innobilata trece in productie.

In calitate de materie prima pentru pet-uri se folosesc preformele PET (numele vine de la structura chimica ce reprezinta materialul preformei – PoliEtilenTereftalat)
apa potabila om

Acestea sunt incalzite pentru a le spori plasticitatea,
apa potabila om

iar apoi sunt suflate, sub presiune.
apa potabila om

Astfel ia nastere pet-ul obisnuit, care pleaca mai departe, spre linia de imbuteliere.
apa potabila om

Pet-urile dolofane sunt transmise pe banda rulanta catre sectia unde se aplica si se sucesc capacele.
apa potabila om

Dupa ce li se inchid ermetic capacele, plutoanele de pet-uri merg in sectia de etichetare, unde li se lipeste porecla si caracteristicile nutritive.
apa potabila om

Una a fost scapata de etichetare: a fost furata din cadrul ostii, pentru a ne potoli setea.
apa potabila om

In continuare, peturile merg pe o banda rulanta unde sunt spalate sub dus rece, pentru a merge ulterior in sectia de ambalare.
apa potabila om

Pe ultima faza, inainte de ambalare, sunt grupate in trei coloane.
apa potabila om

Apoi, fiecare 6 soldati sunt stransi gramada si pusi intr-o manta comuna.
apa potabila om

Mai departe, ambalajele merg smerite spre ultima sectie,
apa potabila om

inca una de grupare. De aici sunt aranjate pe palete – cate 60 pe paleta (in total 360 de peturi)
apa potabila om

si, intr-un sfarsit sunt transportate la depozit. De aici ele nimeresc in frigiderele market-urilor din toate colturile tarii, pentru a va bucura ochiul si a va gadili setea.
apa potabila om

In spatele acestor procese sta un arsenal impunator atat vizual cat si financiar: pretul unei linii de productie atinge cifre cu sase zerouri. E si firesc: de la extragere pana la comercianti, nici apa, nici pet-ul nu contacteaza cu mana omului. Toate procesele sunt total automatizate.

Cu certitudine Povestelnicul, n-a avut timp sa suprinda o sumedenie de alte modulele tehnologice – parti componente indispensabile pentru acest gigantic organism,
apa potabila om

cum ar fi acest contor de pet-uri.
apa potabila om

Tehnica germana specializata de ultima generatie atinge o productivitate spectaculoasa: cifra de 12000 reprezinta numarul de pet-uri imbuteliate timp de o ora.
apa potabila om

Prin uzina pot fi vazute panouri ca cel din imagine: am numarat 10. Ele reprezinta punctele de control – puncte de unde se extrag, in conformitate cu un plan strict, probe ale apei in diferite tronsoane ale liniei de prodictie: de la izvor pana la imbuteliere. Aceste probe sunt supuse analizelor calitative. Astfel, in cazul aparitiei unor abateri de la norme, problema este localizata si remediata instant. La direct vorbind, riscul aparitiei unor elemente chimice sau biologice nedorite este redus la zero.
apa potabila om

Compania Rusnac-Moldaqua detine si cel mai modern, din punct de vedere tehnic, laborator de analiză fizico-chimică şi bacteriologică, din tara.
apa potabila om

Accesul la furnicile biohazard-ului l-am avut doar prin sticla.
apa potabila om

Aici ne-a fost dezvaluita o practica interesanta, de altfel indispensabila: din fiecare partida, se iau cu regularitate probe ale apei imbuteliate – probe care se pastreaza timp de un an de zile. In tot acest rastimp probele sunt supuse periodic analizelor biochimice pentru a monitoriza la distanta modificarea calitatii apei in timp.
apa potabila om

Si pentru ca noi am picat tocmai cand fantanile, din care se extrage apa pentru imbuteliere, erau supuse lucrarilor planificate de cercetare si profilaxie, dupa ce am terminat excursia, am mers sa vedem si apa care nu ajunge in sticla.
apa potabila om

Gustoasa si limpede ca lacrima, iar debitul cu adevarat impresioneaza.
apa potabila om

De altfel, Povestelnicul este alcatuit 90% din apa, nivel care trebuie mentinut constant prin hidratare zilnica. E bine cand are ocazia sa soarba direct din izvor apa naturala.
apa potabila om

Dar daca nu ai coliba langa izvor, atunci aduci izvorul la coliba.
apa potabila om

Am revenit la Chisinau cu impresii cu totul neasteptate. Dupa ce vezi cu ochii proprii de unde provine si cum ajunge in mainile tale un produs, cu cata consacrare este organizata munca pe santierul de productie, devine foarte greu sa ai vre-un dubiu la capitolul calitate si la alegerea ulterioara.

Deci, aveti grija ce apa consumati si sa fiti sanatosi!

P.S.
Mai multe poze veti gasi in galeria de mai jos.
Click to view slideshow.