contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Ardei Umpluti

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Tare mult as fi vrut sa nu pun titlu la aceasta postare ci sa pun poza si sa imi spuneti cand vedeti imaginea daca nu va ganditi la bunica?
Eu de fiecare data cand fac ardei umpluti ma gandesc la bunica mea, este o mancare care o defineste sau ne defineste pe noi ca si popor.
Mai sunt preparate precum ciorba de burta, sarmalele sau mititeii care ne definesc, dar eu ardeii umpluti ii vad umpic mai evoluati sau mai "domnesti" daca as intreba-o pe bunica mea.
Asa ca m-ati prins va propun o reteta de ardei umpluti pentru cina, ce ziceti?
Ingrediente:
Pentru umplutura:
~ 12 ardei de marime potrivita;
~ 750g carne tocata (amestec vita cu porc);
~ 100g orez;
~ 1 ceapa;
~ ulei;
~ patrunjel frunze;
~ cimbru;
~ sare;
~ piper;
~ 2 oua.
Pentru sos;
~ 400 ml suc de rosii ;
~ 3-4 linguri zarzavat pentru iarna ;
~ 2 funze de dafin;
~ patrunjel frunze;
~ 2 lingurite zahar;
~ sare, piper dupa gust;
~ 2-3 linguri faina.
Mod de preparare:
1. Spalam ardeii, scoatem cotorul  (mai exact impingem cotorul cu degetul mare in interior si apoi il tragem afara), cu o lingurita razuim lamelele dinauntru, care pot fi iuti si ii lasam deoparte.
2.Curatam si taiem ceapa, apoi o calim si adaugam orezul cu bob lung, punem apa (la o parte orez, 2 parti de apa, dar daca nu vrem sa il facem pilaf, adaugam mai putina apa) si condimentam cu sare, piper, patrunjel si cimbru, lasam sa fiarba cam 10 minute, orezul ar trebui sa "infloreasca" , dar sa nu fie foarte bine fiert.
3. Compozitia de orez o amestecam cu carnea si cu ouale, mai punem putina sare si putin piper si apoi umplem ardeii. Cand un ardei este umplut capatul prin care umplem il introducem in faina pentru a "sigila" ardeiul.
4. Dupa ce am umplut toti ardeii ii asezam intr-o oala unul langa altul, nu ii punem unul peste altul deoarece va trebui sa ii prajim, asa o sa dam savoare carnii si preparatului, iar coaja se va desprinde mai usor cand se mananca (daca nu aveti un recipient destul de mare unde sa ii prajiti atunci parjiti pe rand).
5. Cand ardeii sunt prajiti adaugam apa cat sa ii acopere si lasam sa fiarba cam 20 min. Dupa aceasta perioada turnam peste suc de rosii si zarzavat pentru iarna, punem foile de dafin, zaharul, sare si piper (daca mai este cazul).
6. Dupa alte 15 min. adaugam faina omogenizata cu apa, astfel incat sa fie ca o pasta mai lichida. Cand punem faina amestecam pentru a nu se face cocoloase.
7. Mai lasam pe foc circa 2 minute, oprim focul si adaugam patrunjelul taiat marunt.
II servim cu smantana.