contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Baguette

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

E frig afara, cam gerut... asa ca vremea permite sa incalzim bine bucatarioara si sa ne apucam de framintat.
Pentru domnitele piinite, adica trei la numar, am folosit:
  • 480 g faina 0
  • 340 g apa calduta
  • 6 g drojdie proaspata (sau 2 g drojdie uscata)
  • 6 g sare
Incalzim apa si o punem intr-un castron, apoi adaugam drojdia si cu ajutorul unei linguri o dizolvam. Adaugam apoi faina cernuta, nu toata, vreo 40 g le lasam deoparte... apoi incepem sa amestecam timp de doua minute, cu lingurita bineinteles. Nu folosim miinile. Presaram faina pe masa de lucru, rasturnam aluatul, punem un pic de faina deasupra si presaram faina si pe miini, apoi incepem sa framintam, mai mult cu degetele nu cu toata mina. Pun si un link de la procesul de framintare si cum a fost facuta piinea. Framintam si tot punem cite un pic din faina pe care am lasat-o deoparte, eu recunosc ca am mai adaugam cam o lingura rasa de faina, dar depinde foarte mult de calitatea fainii si de cit e de uscata, deci faina trebuie sa fie la temperatura camerei, nu rece.
Dupa ce am terminat de framintat, presaram un pic de faina in vasul in care am amestecat ingredientele la inceput, acoperim (eu am acoperit cu o punga de nylon si o bagam in cuptorul rece dar cu lumina aprinsa si lasam la dospit timp de doua ore. Eu am facut aluatul dimineata, iar dupa cele doua ore de dospit, l-am pus in frigider, asa acoperit cum era si l-am lasat pina a doua zi., cind...
presaram un pic de faina pe masa de lucru si cu ajutorul miini infainate dezlipim aluatul usurel de pe vas, il aplatizam usurel, ii dam o forma de dreptunghi si taiem in trei parti egale (ma rog, aproape... ca mie nu mi-au iesit egale). Daca va uitati in video de la link-ul de mai sus, vedeti cum se face piinea. Aplatizam usurel fiecare bucata de aluat, luam o parte si o indoim cam pe jumatate, tiparim un pic cu degetele ca sa sigilam, apoi indoim si partea cealalta, intoarcem cu partea sigilata spre masa de lucru, rotolam un pic ca sa-i dam forma de baguette, trebuie sa obtinem piinitele de cca 33 cm lungime. Asezam fiecare piinita in tava tapetata cu hirtie de copt, distantiate intre ele ca sa aiba loc sa creasca, acoperim cu un prosop si lasam la dospit cca o ora jumatate. Preincalzim cuptorul la 220 de grade, iar cu ajutorul unei lame de barbierit (sa fie noua nu folosita) facem citeva taieturi pe piinite, stropim piinitele cu apa calduta si bagam in cuptor timp de 20-25 de minute.


Vom obtine o piinita delicioasa, usurel crocanta la exterior, dar pufoasa si cu gaurele in interior. 
Pofta buna !!!